Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Šokadija primila Europu u šokačko kolo

Sat na Strossmayerovoj katedrali odzvonio je 'frtalj devet'. Nedjelja vezovska, a Đakovo i njegovi gosti u iščekivanju najdraže im povorke, povorke Đakovačkih vezova. Već 42. put, koliko je godina navršila i ova smotra folklora, Šokadija je gostoljubivo raširila ruke i u svečani mimohod primila oko 3.000 duša, 53 folklorne društva iz zemlje i inozemstva, četrdesetak ponosnih jahača na konjima bijelcima i konjima vranima, gotovo 40 okićenih svatovskih zaprega čijim se gazdama nije bilo teško ustat' u cik zore i grivasto blago izvest iz štala, okitit' ih svatovskim peškirima, a kola šlinganim jastucima, asparagusom i drugim cvi'ćem, pa krenut' put Đakova, na Vezove.
Tamburica, ganga, oro…
Dva su se sata od Malog do Velikog parka nizali prizori Slavonije naših starih, na jakom srpanjskom suncu bljeskale se zlatare, šamije, dukati, šuštali unterokovi, bijelila k'o sni'g bi'la muška rubina, pocikivalo se iz grla djevojaka i snaša, a bećari pjevali i one pomalo 'brezobrane' bećarce. U nošnji i najmlađi, što su netom prohodali, i mlado, i staro što za godine na Vezovima ne mari. U povorci KUD-ovi iz cijele Đakovštine, Slavonije i Baranje, Moslavine, Zagorja, drugih krajeva Hrvatske, Stolca, Širokog Brijega, Ljubuškog iz BiH, pa se zvuk tamburice i slavonske pjesme miješa sa zvukom gusala, gajdi, gange, zagorske popevke, pjesme iz grla stare moslavačke počimajle. A, onda se vezovskim Đakovom začuo zvuk makedonskog melosa iz Kičeva, mediteranski temperament donijela je skupina iz Italije, bio je tu i veseli zvuk slovačkog melosa, dah slovenskog folklora, gradom su ponosno prošle i gorjanske ljelje, vrijedni kosci, skupina s mađarskim folklorom neumorno je udarala čizmama o tlo. Pjevao je jučer Đakovom i kićeni Srijem, a u srce Slavonije donijela ga je Zajednica bunjevačkih Hrvata, iz sveg glasa pjevale su Vezovima i vremešne pjevačice iz Kalinovca, a prvi je put na đakovačkoj smotri nastupilo i društvo Roma, iz Darde. "Đakovo je srce Slavonije, lipi pozdrav naše Dalmacije", pozdravljalo je Vezove i Đakovo društvo iz Pridrage kod Zadra. Srpanjsko sunce sve je jače, no nitko iz povorke ni među tisućama gledatelja za nj ne mari. Došao na Vezove prvi put i KUD Slavonija iz Đurđanaca, a "Širkopoljac" iz Širokog Polja 'upregao' didu, da vuče babu, koja ga 'kobajagi' kandžija. "Nije mene rodila gospoja, već Šokica rumenoga lica", pjevali su Širokopoljačni.
Folkloraši iz Bistre prikazali svatovsku povorku, a od Malog do Velikog parka Đakovčanima pjevala i skupina iz Jajca.
Prizor za pamćenje
Svako društvo na tren zastane ispred katedrale s čijeg platoa povorku prate domaćini i gosti Vezova - gradonačelnik i predsjednik smotre Zoran Vinković, potpredsjednik Vezova i predsjednik Gradskog vijeća Ivica Mandić, izaslanik predsjednika RH Stjepana Mesića, pokrovitelja, Borislav Vučković, osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, osječki gradonačelnik Gordan Matković, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić, srijemski biskup Đuro Gašparović, pomoćni biskup đakovačko-osječki Đuro Hranić i drugi. A, po prolasku i zadnje folklorne skupine, prvi put na Vezovima, šokačko kolo zaplesali svi sudionici - po jedan par u nošnji iz svake grupe iz zemlje i inozemstva. Primila tako Šokadija u šokačko kolo Europu - i Sloveniju, i Mađarsku, i Italiju, i Makedoniju, i BiH… Prizor za pamćenje. Veliko šokačko kolo pleše više od stotinu duša. Prolazak hrvatskih ovčara. Četveropreg đakovačke Ergele nagovještava prolazak okićenih svatovskih zaprega. Ispod uzdignute desnice Strossmayera, čiji kip 'gleda' na katedralu, prolaze zaprege iz Đakova, Ernestinova, Lovasa, Ivanovca, Čepina, Dopsina, Vladislavaca… Snaše gizdavo sjede na jastucima, a bećari pjevaju iz sveg glasa. Pokazuje Slavonija i to svoje blago. Po prolasku i zadnje zaprege, slilo se vezovsko mnoštvo u katedralu, a u Velikom parku potom počeo cjelodnevni folklorni program, a živo je jučer bilo i na Hipodromu. A, u smiraj vezovske nedjelje, sinoć, na ljetnoj pozornici Strossmayerovoga parka, čime su 42. Vezovi ujedno zatvoreni, održan je Šokadiji najdraži izbor - izbor najljepše nošnje u djevojaka, snaša i momaka. I, ponovno svi sudionici u velikom šokačkom kolu koje je jučer u Đakovu Europu okupilo.

Autor: SuzanaŽUPAN

Glas Slavonije

Post je objavljen 07.07.2008. u 13:54 sati.