Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matesimundic

Marketing

17. svibnja 2008. Jak 3, 1-10; Ps 12, 2-3.4-5.7-8; Mk 9, 2-13


Riječi su Jahvine riječi iskrene, srebro prokušano, od zemlje odvojeno, sedam puta očišćeno. (Ps 12, 7)

Ovaj me je redak pripjevnog psalmu, kojeg čujemo tijekom Službe Riječi u euharistiji, naročito dirnuo. Otkriva mi se koliko sam blago primio u daru Svetog Pisma, kojeg mi je darovala Crkva. U svetim knjigama, naime, Otac nebeski s velikom ljubavlju dolazi u susret svojim sinovima i s njima razgovara. (Dei Verbum, 21.)

Riječi su Jahvine riječi iskrene... Bog, nasuprot ljudima, ne laže. On je iskren i vjeran, a takve su i njegove riječi. Čovjek je, nasuprot Bogu, nesposoban upravljati svojim jezikom. Po cijele dane ili nešto brblja, ili pak tupasto šuti kad bi trebao progovoriti.

Apostol Jakov u svojoj poslanici tu čovjekovu slabost, zbog koje svi mnogo griješimo, opisuje ovako: Doista, sav rod zvijeri i ptica, gmazova i morskih životinja dade se ukrotiti, i rod ih je ljudski ukrotio, a jezik – zlo nemirno, pun otrova smrtonosnog – nitko od ljudi ne može ukrotiti. (Jak 3, 7)

Zbog toga vrijedi dobrohotni savjet, s početka čitanja poslanice: Neka vas, braćo moja, ne bude mnogo učitelja! Ta znate: bit ćemo strože suđeni. (Jak 3, 1) Sad se ja pitam što je mene natjeralo da se bavim poučavanjem ili da surađujem u ovoj emisiji s tako lijepim nazivom: U svjetlu Božje Riječi.

Caritas Christi urget nos! Ljubav nas Kristova obuzima... (2 Kor 5, 14) I potiče na djelovanje. Ne mogu šutjeti o milosrđu koje mi Gospodin svakog dana iskazuje. Makar pri govoru i griješio, govorit ću. Jer, jao meni ako evanđelja ne navješćujem. (1 Kor 9, 16b)

Današnji evanđeoski ulomak donosi izvješće svetog Marka o Gospodinovu preobraženju na visokoj gori, u osami, pred Petrom, Jakovom i Ivanom. Ulomak sadrži riječi koje su se čule iz oblaka, koji je nazočne zasjenio.

Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga! (Mk 9, 7b)

Ovo je evanđelje!

Radosna vijest o Jedinorođenom Sinu Boga Oca, koji ljudima, poput milosrdnog Samarijanca, dolazi objaviti, donijeti ljubav. On je Ljubljeni! A i mi smo, po njemu i u njemu, ljubljeni! Ja sam ljubljen, ti si ljubljen. Slušajmo ga! Slušajmo ga kako govori: Ljubljeni! Slušajmo ga sve što nam govori. Njegove su riječi riječi iskrene, srebro prokušano, od zemlje odvojeno, sedam puta očišćeno.

Ako ga ne slušamo, bit ćemo oni koji ga preziru. Ubrojit ćemo se – na svoju nesreću –među njegove progonitelje koji su ga razapeli i ubili. Bog je vjeran. I kad smo takvi, slabi i grešni, On ne prestaje ljubiti, ne prestaje pružati milosrđe. Spasenje donosi onom tko ga želi.

Želim te Gospodine!


Post je objavljen 09.07.2008. u 11:19 sati.