Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Među prijateljima u Češkoj

Grad Řimov nalazi se u južnoj Češkoj, dvadesetak kilometara udaljen od Čeških Budějovica glavnog grada pokrajine. Češka beseda od samih početaka ima izvanrednu suradnju sa gradom. Pored materijalne pomoći u temelje našeg doma ugrađen je temeljni kamen koji su donesli predstavnici grada. Također nekoliko su puta nastupali na riječkom karnevalu i uvijek su bili dragi gosti Besede.

2626 kolovoza grad tradicionalno slavi sv Čirila i Metoda i pogibiju Jana Husa. Jan Hus bio je češki reformator i borac za prava češkog naroda. Spaljen je na lomači 6. srpnja 1415.
Dakle bila je to idealna prilika da se Beseda odazove pozivu i nastupi na svečanostima sa svojim zborom i folklornom sekcijom. Mislim da i ne treba spomenuti da smo imali sve osigurano, od smještaja i prehrane do izleta. U takvoj režiji, uklučujući i prijevoz, naše je bilo samo da platimo 200kn po osobi.
Iako smo putovali busom čitavu noć kada smo stigli nikome nije bilo do odmaranja i spavanja.
Toplina kojom smo dočekani ostati će nam u trajnoj uspomeni.

262Nakon što smo se smjestili imali smo organiziran izlet u okolicu. Najprije smo posjetili Staru vodenicu pretvorenu u muzej. Radi se zapravo o jednoj od najstarijih kovačnica a sve je pokretano vodom: kovački mjehovi, kovački čekić težak 350kg, veliki brusni kamen. Pored vodeničkog kola sjedi vodnjik-vodenjak iz čeških priča. Uz kovačnicu su uređeni i svi objekti u kojima je živjeo kovač i njegova obitelj, pokazujuči kako se u to vrijeme živjelo.
Poslije kovačnice obišli smo Žumberk, stari grad čije osnivanje datira 1250, a danas je dvorac pretvoren u muzej.
Kraj izleta bio je posjeta Budějovicama. Ako vam ime zvuči poznato onda je to zbog piva Budweiser čija je to kolijevka. Posjeta gradu bila je naše jedino razočaranje. Prije puta dobro smo na netu pogledali šta bi trebalo vidjeti u tom starom gradu na Vltavi. No u nedostatku vremena, a budući da su ostali sudionici već u ranijim posjetama sve obišli, odlučili su se tek za šoping u jednov velikoj kući.

262Najljepša je bila većer. Za većeru smo dobili slatkokiselo zelje sa svinjetinom i knedličkama, češki specijalitet koji mi i Draga zna doma spremati. Poslije večere u prepunoj sali naš je zbor imao nastup koji je oduševio sve prisutne. Jasno da je poslije toga uslijedila većer puna glazbe i plesa.





279Tradicionalna def-glazba brzo je zagrijala prisutne a nebrojene krigle podigle su raspoloženje na visinu. Jedan je plesni par posebno privlačio privlačio poglede prisutnih. Treba li reči koji? Kako nam je smetala obuća čitavo smo veće ležerno obučeni i bosonogi plesali na parketu. Bila je to zabava o kojoj smo dugo maštali.




Nedjelja prijepodne.

257Na trgu nastupaju folklorne grupe, naša među njima i kazališna grupa koju bih rado gledao u našem gradu.













262Nakon toga misa u crkvenom perivoju u hladovini starih lipa. Po završetku mise opet nastup našeg zbora pred crkvom.













262Nisam mogao odoljeti a da se ne slikam na lipi pored crkve



Ručak. Još jedan češki specijalitet, svičkova: posebno spremljen najbolji komad svinjetine u slatkokiselom umaku sa knedličkama.







262I za kraj odmor za stolovima ispred objekta. Trio svira i pjeva stare češke pjesme. Stolovi prepuni piva, pjesma, veselo društvo. Naši pjevači često su poveli pjesmu koju su ostali prihvačali, zajedno sa glazbenicima. Svi se osjećaju kao stari prijatelji. Atmosfera ugodna i topla pokazuje mi ono o čemu je Draga uvijek govorila. Pokazuje otvorenost i jednostavnost češkog čovjeka.

Vjerovatno vas interesira koliko košta ta pivska priča. U objektu klase Konta krigla najboljeg piva stoji preračunato 6,3kn.

262Kada smo se digli i krenuli prema busu za nama je krenuo i trio svirajuči nam na odlasku. Moram ovdije spomenuti i tradicionalni češki instrument vozembouh. Na štapu kojim se udara u zemlju , otuda i ime, naslagano je nekoliko udaraljkaških elemenata.
Dok je bus polako odlazio oni su još stojali vani i svirali.





Bio je to jedan prekrasan izlet i nadam se da ćemo i slijedeće godine imati priliku ponovo posjetiti to lijepo mjesto i divne ljude.

Na blogu Drage možete čitati Izlet u južnu Češku




Post je objavljen 07.07.2008. u 23:48 sati.