Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Peticija protiv gradnje nuklearne elektrane

Nuklearni lobi stjeran je u defanzivu u Europi i SAD još početkom 1980-ih kada je većina javnosti neprihvatljivim ocijenila rizike nuklearne energije, a liberalizacija tržišta razotrila vrtoglave ranije skrivene troškove (nesreća u Černobilju nije bila povod, nego samo potvrda strahova javnosti - strahova koji su, kako mnogi nuklearni fizičari svjedoče, sasvim racionalni a ne plod nekakvog "iracionalnog straha od nepoznatog, od tehnologije, napretka itd."),



Potpisivanje peticije u Zagrebu počinje u petak, 11. srpnja u 12:00, na Trgu bana Jelačića, zapadna strana.

Veliki znanstvenik, mislilac i humanist Ivan Supek definirao je tri "apsolutna" kriterija zbog kojih je protiv nuklearne energije. To je izrekao u jednom intervjuu sa mnom 1999. (tjednik "Hrvatski obzor"), a također u jednom intervjuu iz 2006. kasnijem intervjuu, koji možete naći na mrežnom sjedištu udruge Bolji život:

Ja sam se u aktivnostima nas znanstvenika mirovnjaka zauzimao ne samo za razoružanje, nego za opće odustajanje od nuklearne energije. Tri su razloga: ta se energija uvijek može pretvoriti u vojnu, dogodi li se nesreća, automatski je globalna, poput one u Černobilu; i treće, nemamo kamo s otpadom. Ali političari iz pukoga prestiža nastavljaju graditi nuklearke. političarska taština i ambicija neshvatljive su, i strašno opasne.


Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, više je puta svoje protivljenje nuklearnoj energiji izrazila - praćeno jasnim stavom o tome kakva treb biti hrvatska energetska strategija.

Koliko loše stoji nuklearna energija u Europi, svijedoči podatak da je u osam godina, 2000-2007., na mrežu priključen samo jedan novi reaktor od 1.200 megavata, a tri su isključena; u isto vrijeme, instalirano je 47.000 megavata vjetroelektrana, uz snažnu tendenciju rasta. (Pogledajte članak Vjetar u Jedrima: kako uštedjeti 700.000 tona ugljena godišnje. )

Nuklearni lobi pokušao je iskoristiti klimatske promjene, da bi ponovo nametnuo svoju robu na tržištu - kao da ona tri navedena razloga treba zaboraviti. To je imalo vrlo ograničeni uspjeh. Sada pak pokušavaju na brzinu profitirati od panike, koju izaziva nagli rast cijena energije. Prije samo pola godine nafta je preskoliča cijenu od sto dolara po barelu - sada to izgleda davno; pogledajte članak Nafta sto dolara po barelu! Što sad? Od Silicijske doline do Kube, odgovori se nude.

Neke najnovije informacije (i Srbija planira graditi nuklearku!) pogledajte na mrežnom sjedištu alertonline,org.

Facebook grupa: Reci NE nuklearki u DALJU. Pokrenula ju je Građanska organizacija razvoja Dalja (GORD).

Da skratim priču: Zelena lista, u suradnji sa dvije udruge za okoliš i načelnikom opčine Erdut, pokrenula je peticiju protiv gradnje nuklearne elektrane. Pogledajte informaciju na našem mrežnom sjedištu. U rujnu ćemo organizirati jednu međunarodnu konferenciju. Sredinom rujna, predat ćemo Vladi RH prikupljenje potpise. Dakle - potpišite peticiju, na jednom od štandova u Dalju, Osijeku, Zagrebu i drugdje, ili na webu!

Post je objavljen 07.07.2008. u 23:48 sati.