Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glamocanin

Marketing

Glamoč je u Bosni, čudan je to grad, uvjek u kutu nikome na putu,

Pripreme za gradnju autoceste koja bi povezala Split i Banju Luku ubrzavaju se i taj putni pravac mogao bi biti izgrađen znatno prije dijela koridora V c koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, što podupire i Hrvatska", izjavio je Mladen Lazendić... , direktor poduzeća Putevi Republike Srpske. Cestovni pravac Bosanska Gradiška - Banja Luka - Kupres - Split jedan je od onih o čijoj gradnji vlasti RS već nekoliko mjeseci pregovaraju s austrijskim Strabagom. Neovisno o planovima za gradnju autoceste preko Sarajeva do Ploča, vlada RS izradila je plan gradnje suvremenih prometnica kroz taj entitet dužine oko 430 kilometra.

Strabag je iskazao zanimanje za taj projekt koji bi bio izveden temeljem dodjele koncesije na razdoblje od 30 godina. Pretpostavlja se da bi izvedba cijelog projekta stajala oko četiri milijarde eura.

U izjavi koju je prenio Dnevni avaz Lazendić je istaknuo kako je Hrvatska već pokazala veliko zanimanje za prometnicu prema Splitu koja bi taj grad povezala s koridorom X, odnosno s autocestom Zagreb - Lipovac. "Imali smo više sastanaka s predstavnicima Hrvatskih cesta i Vlade RH", kazao je Lazendić istaknuvši kako je u tom cilju već dogovorena gradnja mosta na Savi kod Gradiške. Most bi se gradio zajedničkim sredstvima vlada RS i Hrvatske s tim da će Hrvatska sama ili sredstvima iz međunarodnih izvora financirati još devet kilometara spojne ceste do koridora X. S obzirom da bi buduća cesta Banja Luka - Split prolazila i kroz teritorij Federacije BiH potrebna je i suglasnost vlade tog entiteta, no vlasti RS uvjerene su kako za to neće biti nikakvih zapreka s obzirom na višestruku korist koju donosi prometno povezivanje u regiji.


NAŽALOST bez komentara....

Post je objavljen 07.07.2008. u 23:22 sati.