Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glamocanin

Marketing

ministar

ovo prenosim sa stranica vlade Herceghbosanske županije

Stanje po pitanju bruceloze nije alarmantno
Četvrtak, 03 Srpanj 2008

Osvrćući se na medijske natpise o brucelozi na području Hercegboanske županije ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Stjepan Matković je naglasio da je sa svojim djelatnicima poduzeo sve moguće mjere s ciljem suzbijanja i iskorjenjivanja bruceloze. Ministarstvo je u travnju 2007. godine formiralo Krizni stožer za suzbijanje zaraznih bolesti životinja.

„Sama struktura Kriznog stožera, u koji sam imenovao ljude iz struke: pomoćnika ministra za poljoprivredu, županijskog veterinarskog inspektora, veterinare iz svih veterinarskih stanica na području županije, pomoćnika ministra MUP-a i direktora za Civilnu zaštitu, pokazuje da je ministarstvo vrlo ozbiljno pristupilo rješavanju ovog problema, a nakon svakog sastanka javnosti je upućena informacija o broju oboljelih i ispitanih životinja. Ministarstvo zajedno s Kriznim stožerom aktivno prati situaciju po pitanju bruceloze i u Federaciji i u Bosni i Hercegovini, a imamo dobru suradnju sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Uredom za veterinarstvo BiH i sa resornim ministarstvom RS-a. Svakodnevno smo i u kontaktu sa vlasnicima životinja“, kazao je ministar Matković.


Tijekom 2007. godini ministarstvo je izvršilo dijagnostiku (vađenje krvi, analizu) skoro kod svih malih preživača, a u 2008. godini također će se izvršiti dijagnostiku svih ovaca i koza. Svi ovi poslovi financirani su iz Proračuna Hercegbosanske županije i Proračuna Federacije BiH, uz napomenu da je županijsko ministarstvo u suradnji sa Federalnim resornim ministarstvom vlasnike životinja obeštetilo za sve oboljele i neškodljivo uklonjene životinje po tržišnoj cijeni.„Imajuću u vidu da živimo i radimo u okruženju gdje je spomenuta bolest uzela više maha i u prošloj i ovoj godini, kao i to da ova bolest na žalost nema granica, to nam otežava i usložnjava rad na suzbijanju bruceloze. Ono što osobito želim naglasiti je činjenica da je bruceloza profesionalna bolest veterinara i stočara, a i sve oboljele osobe od bruceloze na području HBŽ bile su u izravnom kontaktu sa životinjama. Očito je da nisu primjenjivali saznanja koja su stekla na edukativnim seminarima koje je županijsko ministarstvo organiziralo i prošle i ove godine. U suradnju s federalnim resornim ministarstvom, naše resorno ministarstvo priprema tiskanje priručnika o zaraznim bolestima životinja, koji je pripremio sveučilišni profesor sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Petar Džaja“, pojasnio je ministar Matković. Isto tako, problem koji je opterećivao ministarstvo u općini Livno je nepostojanje određene lokacije za odlaganje otpada životinjskog podrijetla. Taj problem ministarstvo je riješilo prije dva dana, nakon dobivanja mišljena Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Š.G.D. Hercegbosanske šume i Uprave za šumarstvo Hercegbosanske županije, određena je privremenu lokaciju za ovu vrstu otpada. Ministarstvo od općina na području županije traži žurnu izradu grobnica za odlaganje animalnog otpada uz napomenu da će resorno federalno i županijsko ministarstvo pomoći općinama u izgradnju istih. „Do 30. lipnja 2008. godine izvršili smo dijagnostiku kod 30 358 ovaca i koza od ukupno registriranih 44 500, a otkriveno je 1026 serološko pozitivnih životinja na brucelozu. Temeljem navedenog, isključujući oboljele osobe, tvrdim da situacija po pitanju bruceloze nije alarmantna“, kazao je ministar



Znači ministar nam se zove Stjepan Matković

a pazi sad ovo:

Na području HBŽ-a brucelozom je zaraženo 34 osoba, izjavila je Srni ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo u Livnu Dijana Mamić.

Mamićeva je navela da očekuje da će u livanjskoj općini biti proglašena epidemija bruceloze.

Prema njenim riječima, u Livnu su u proteklih desetak dana zabilježena tri nova slučaja tako da je sada u ovoj općini od bruceloze zaraženo 22 osoba među kojima i nekoliko veterinara.

Ona je dodala da zaraženih veterinara ima i u općini Tomislavgrad, te da općinske i županijske vlasti nisu ništa učinile na rješavanju problema adekvatnog zbrinjavanja većeg broja bruceloznih ovaca koje gotovo dva mjeseca čekaju eutanaziju.

Mamićeva je podsjetila da je na području Tomislavgrada u prvih šest mjeseci ove godine od bruceloze oboljelo devet, u Kupresu dva i u Glamoču jedna osoba.


Post je objavljen 07.07.2008. u 23:16 sati.