Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Bazilika sv. Pavla izvan zidina - 9. dan

Image and video hosting by TinyPic

Jedan o načina obilježavanja Pavlove godine bit će i brojna hodočašća. Turska poziva hodočasnike iz cijelog svijeta da posjete Pavlovo rodno mjesto Tarz i ostala mjesta u sadašnjoj Turskoj u kojima je sv. Pavao boravio, naučavao ili samo prolazio.
Također se očekuje velika navala hodočanika u Rim, posebno zanimljiva bit će svakako bazilika sv. Pavla izvan zidina. To je jedna od 4 papinske bazilike i druga po veličini. Ostale su papinske bazilike sv. Petra, sv. Marije Velike i sv. Ivana Lateranskog.

Bazilika sv. Pavla izvan zidina izgrađena je u vrijeme cara Konstantina Velikog 324. g. na mjestu povijesnog Pavlovog groba. U novije vrijeme pronađen je i taj grob. Bazilika je tokom godina stalno bila obnavljana i uljepšavana sve do katastrofalnog požara 1823, koji je gotovo potpuno uništio tog jedinstvenog svjedoka predkršćanskog i bizantinskog vremena, renesanse i baroka. Međutim, novčanom pomoću kršćana iz cijelog svijeta bazilika je obnovljena prema prvotnom nacrtu. Tu je papa Benedikt XVI proglasio jubilarnu godinu sv. Pavla i upalio plamen koji će gorjeti tijekom cijele godine.

Tom prilikom Sveti Otac je poručio da riječi Apostola naroda nisu ništa izgubile na aktualnosti te da je proglasio Godinu sv. Pavla kako bi se danas iznova promišljalo njegovu teološku i duhovnu baštinu i produbilo njegovu poruku vjere i istine.

Za one koji za sada još neće ići u Rim, a željeli bi upoznati baziliku, evo prilike da virtualno prošeću bazilikom
Bazilika sv. Pavla izvan zidina

Još zanimljivih podataka o bazilici ima na talijanskoj stranici Bazilika

Ugodno putovanje!


Post je objavljen 07.07.2008. u 22:10 sati.