Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 12 ) - Djakovacki vezovi

Uz Vinkovačke jeseni Đakovački vezovi su najstarija i definitivno najpoznatija pučka svečanost koja se obilježava u Slavoniji. Tisuće posjetitelja u narodnim nošnjama iz svih krajeva naše zemlje iz mnogih djelova svijeta dolaze u ovaj lijepi grad u srcu naše Slavonije da se predstave svjim plesovima, pjesmama, da se druže i uživaju u starim narodnim običajima, od kojih su neki već pomalo nestali ili su na pragu izumiranja. Svaka regija u Hrvatskoj ima nešto što je krasi po čemu je posebna i po čemu se izdvaja od ostalih regija u , tako naravno i Slavonija koja je najpoznatija upravo po njegovanju tradicije i starih narodnih običaja.



Photobucket

Photobucket 


Photobucket 


Photobucket Svake godine i uvijek iznova u Đakovu se okupi veliki broj ljudi na Đakovačkim vezovima, tako je bilo i ovih dana po 42. puta. Organizatori manifestacije su uglavnom grad Đakovo i turistička zajednica grada Đakova, uz obavezno pokroviteljstvo bilo predsjednika republike, vlade ili sabora. Đakovački vezovi odavno su postali jedna od najvećih manifestacija te vrste u našoj zemlji jer sam grad cijeli tjedan ne samo da se udvostruči brojem stanovnika već i sav živi u tom duhu u ovo vrijeme početkom najvrelijeg mjeseca u godini, mjeseca srpnja. Na tu manifestaciji sa željom da se druže, da se zabavljaju, da se reklamiraju dolaze i mnogi kulinari, vinari, likovni umjetnici, zapravo svi oni koji u Hrvatskoj kulturi nešto znače.Orguljaši iz svih krajeva u velebnoj Bazilici sv. Petra u Đakovu dokazuju se već tradicionalno u svojim vještinama, koristeći pritom sve mogućnost koje im pruža jedna od najakustičnijih katedrala u Hrvatskoj. Photobucket


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Jučer su velikim završnim mimohodom u Đakovu završeni 42. po redu ĐAKOVAČKI VEZOVI, vrijeme idealno iako malo vruće na što su se Slavonci ali i oni koji redovito dolaze na ovu kulturnu manifestaciju već odavno navikli, a i osvježenja je bilo koliko vam srce traži, iz Slavonije nitko nije nikad otišao ni gladan ni žedan. Prvi puta bio sam na jednoj svečanosti takve vrste i moram reći nisam nimalo požalio. Zahvaljujući čudima moderne tehnike ( klima u automobilu ) put je bio ugodan, zabavan i zanimljiv budući da u taj dio lijepe naše idem nešto rjeđe nego naprimjer u Dalmaciju ili Istru. Vidjevši ovu manifestaciju obećao sam sam sebi da moram ako ikako vrijeme dopusti posjetiti i Vinkovačke jeseni jer su me domaćini uvjerili da je to nešto iznad svega za cijelu Slavoniju, nešto što uistinu vrijedi vidjeti, uostalom zašto ne.


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket



Post je objavljen 07.07.2008. u 20:36 sati.