Nadjev
1 kg blitve
5 žlica kiselog vrhnja
100 g tvrdog sira (Emmentalera…)
1 jaje
2 češnja češnjaka
sol, papar
Smjesa za natapanje
3 jaja
250 ml mlijeka
+
12ak šnita kruha (crni, bijeli, kukuruzni, raženi…)
+
1 žlica margarina
Bijeli dio blitve trokutasto odrežite, pa onda zeleni dio blitve operite.
(*Budući da se središnji bijeli dio blitve i stabljika na upotrebljava u ovom receptu, možete ih upotrijebiti u receptima:
Pita od stabljiki blitve
Pohane stabljike blitve
Zapečene stabljike blitve )
Zakuhajte vodu, dodajte sol i zelene listove blitve pa ih prokuhajte 2-3 min.
Kuhane listove ocijedite, isplahnite hladnom vodom i ostavite da se ocijede. Rukom dobro istisnite što je više moguće vode. Blitvu sitno nasjeckajte nožem ili usitnite u multipraktiku.
Umutite jaje, pomiješajte ga s vrhnjem, ribanim sirom i nasjeckanim češnjakom. Dodajte nasjeckanu blitvu i začinite.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Umutite jaja s mlijekom. U tu smjesu umočite 6 kriški kruha s jedne i s druge strane pa ih složite u lim, jednu do druge. Na njih ravnomjerno rasporedite nadjev od blitve.
Preostale šnite kruha također umočite u smjesu od mlijeka i jaja i složite ih na šnite s nadjevom, lagano pritisnute (da dobijete sendviče).
Ako vam je ostalo smjese od mlijeka i jaja možete ju odozgo prelijati po sendvičima.
Po sendvičima složite listiće margarina i zapecite u pećnici da sendviči porumene.
*Recept je iz kuharice: Vegetarijanstvo: zdravlje za sto godina, Marta Rossano, Frisal, 1997., Zagreb.
Post je objavljen 07.07.2008. u 11:07 sati.