Tijesto
350 g brašna
100 g margarina
1 jaje
prstohvat soli
mlaka voda
Nadjev
800 g trokutasto odrezanih stabljiki blitve
150 g naribanog Emmentalera
2 jaja
sol, papar
muškatni oraščić
+
2 kuhana jaja
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, po potrebi dodajte mlaku vodu. Zamotajte kuglu tijesta u foliju i stavite u hladnjak na 40ak min.
Trokutadto odrezane stabljike blitve operite i nasjeckajte na kockice.
Prokuhajte ih 10 min u slanoj kipućoj vodi.
Ocijedite kuhane stabljike blitve pomoću cjedila, isplahnite ju hladnom vodom i ostavite da se ocijedi.
Ocijeđene stabljike blitve pomiješajte s naribanim sirom i umućenim jajima, začinite.
Tijesto razvaljajte i obložite njime namašteni kalup za tortu (promjera 24-26 cm), podignite rubove visine 4-5 cm, višak tijesta odrežite.
Na tijesto rasporedite polovicu nadjeva od stabljiki blitve, na to složite na kolute narezana kuhana jaja i prekrijte ostatkom nadjeva od stabljiki blitve.
Pecite oko 35 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Poslužite toplo ili hladno.
*Recept je iz kuharice: Vegetarijanske kuhinja, Marija Zaninović, Liber, 1985., Zagreb.
*Budući da se u ovom receptu ne upotrebljava zeleni dio blitve, možete ga upotrijebiti za npr.:
Kruh-pita od blitve i sira
Kuhani svitak s blitvom
Lisnata pita od špinata
Pikantne buhtle
Pita od blitve i sira
Rižoto s blitvom
Rolada od blitve
Svitci od lazanja i blitve
Talijanska uskršnja pita
Torta od tjestenine, špinata i sira
Torta-složenac od riže i blitve
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
Post je objavljen 07.07.2008. u 10:34 sati.