Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/falloutgirl16

Marketing

...tUrBo fOlK...

baš sam se vratila od vani i padne mi na pamet sljedeće pitanje na koje mnogi također ne znaju odgovor a povezuju se ili etiketiraju druge tim pojmom:
ŠTO JE TO TURBO FOLK?
Turbofolk glazbeni stil nastao u Srbiji u ranim 1990-ima . Nastao iz pop-folk stila, popularnog među ruralnim stanovništvom.

Naziv turbofolk smislio je crnogorski pjevač Rambo Amadeus:

"Folk je narod. Turbo je sustav ubrizgavanja goriva pod tlakom u cilindar motora s unutarnjim izgaranjem. Turbo folk je gorenje naroda. Turbo folk nije glazba. Turbo folk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod homo sapiensa. Turbo folk je sustav ubrizgavanja naroda. Ja nisam izmislio turbo folk, ja sam mu dao ime."

baš sam bila vani i gledan onu čeljad. oni nemaju pojma kako se zovu a kamoli definiciju glazbe koju slušaju i ne samo glazbe već i drugih stvari koje ih okružuju i koje obožavaju te smatraju svojim uzorima i idolima. gledan tako ja njih petero, šestero kako idu ulicom i jedan cijelo vrijeme nešto pjeva a ide otprilike ovako: "na, na, na, kabrio porše,..." znan da je to neka 'cajka' ali ne znan koja kao ni to tko je njen izvođač. (ugl.....to me ni ne zanima). ide on tako ulicom pun sebe jer ipak ljudovi on zna dva stiha neke ofucane 'cajke' i on je sada kao neki frajer a pelene mu još vise za guzicon. ovaj gore izvadak sam našla na wikipediji a evo šta još kaže za taj famozni turbo folk i njegovu širenju na našim prostorima:

"Klica širenja turbofolka u Hrvatskoj počela je 1993. godine (u ratom nezahvaćenim područjima) nakon prvih primirja. Siniša Vuco je bio prvi glazbenik koji je eksplicitno koristio elemente turbofolka u svojim pjesmama."

e to van je ono:
Crna ženoooooo kad češ mi opet doći!! - to bi trebali biti stihovi na koje bi svi mi trebali rezati žile (uglavnom muški dio populacije ali ima i onih seksualno krivo orijentiranih......pa kako tko uzme).

evo i još jedan zanimljivi podatak koji je OK za znati:
"Koliko god na prvi pogled turbofolk vladao prostorom bivše Jugoslavije, pažljivije slušanje glazbe u zagrebačkim i beogradskim kafićima (i ostalim ugostiteljskim objektima diljem Hrvatske i Srbije) pokazuje zanimljiv efekt: dok u zagrebačkim kafićima strana glazba preteže danju, u noćnim satima javlja se turbofolk, dok se preko granice najvjerojatnije više sluša Mišo Kovač, Oliver Dragojević i ostali hrvatski izvođači nego u domovini."
za kraj evo i nekih najpoznatijih turbo folk izvođača: Ceca, Dara Bubamara, Dragana Mirković, Goga Sekulić, Indira Radić, Mile Kitić, Seka Aleksić, Šaban Šaulić, Siniša Vuco, Stoja, Sanja Đorđević, Viki Miljković...

i za kraj kako bi razbili ovaj turbo folk evo nešto 1 000 000 000 000 000 000 puta bolje.

My Chemical Romance - Famous Last Words




Taking Back Sunday - Cute without the E



velika kizzzzza i komentari će biti vračeni ne brinite, sad je skoro ponoć i preumorna sam pa vam sutra vračan komove.

Post je objavljen 05.07.2008. u 22:55 sati.