Nadjev
4 jaja
80 g margarina
100 g šećera (u prahu, prosijanog)
120 g mljevenih oraha
80 g glatkog brašna
ribana kora polovice neprskanog limuna ili pola paketića Zitrobacka (sušena limunova kora)
pola čajna žlice cimeta
50 ml ruma
+
500 g višanja (svježih ili iz kompota)
nekoliko kapi višnjevače
Mliječna tekućina za natapanje
250 ml mlijeka
3 jaja
90 g šećera (u prahu, prosijanog)
1 vanilin šećer
+
500 g (oko 5 komada) brioša (mliječnog peciva, ali može i obično pecivo)
Za nadjev, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Margarin sobne temperature kremasto izmiksajte s 50 g šećera. Postupno promiješajte žumanjke i orahe.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg, postupno dodajte 50 g šećera.
U snijeg umiješajte smjesu od žumanjaka, zatim prosijano brašno, koricu limuna, cimet i rum.
Pecivo narežite na 1 cm debele ploške.
Tekućina za natapanje, mlijeko umutite s jajima, šećerom i vanilin šećerom.
Ako koristite svježe višnje, očistite ih, a ako koristite višnje iz kompota, ocijedite ih.
Duboki lim za pečenje (40 cm x 20 cm) obložite papirom za pečenje.
Krišku po krišku peciva umačite u mliječnu tekućinu i njima obložite dno i stranice kalupa. Po pecivu rasporedite polovicu nadjeva od oraha, na njega stavite višnje, lagano ih utisnite, nakapajte višnjevačom i odozgo rasporedite ostatak nadjeva od oraha. Odozgo složite ostale kriške namočene u mliječnu tekućinu. Ako vam ostane tekućine, njome odozgo nakapajte kriške peciva.
Složenac pecite oko 40-60 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Pečeni složenac ostavite da se 15ak min hladi u kalupu. Zatim lim za pečenje poklopite pladnjem i sve zajedno okrenite da složenac sklizne na pladanj, maknite papir za pečenje i na složenac stavite drugi pladanj i sve zajedno još jednom okrenite, da gore bude ona strana koja je i za vrijeme pečenja bila gore.
Složenac posipajte šećerom u prahu, narežite ga na šnite i poslužite topao ili hladan.
Post je objavljen 05.07.2008. u 16:19 sati.