Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Hrpice s trešnjama

Image and video hosting by TinyPic


800 g trešanja
sok i korica 1 limuna
sok i korica 1 naranče
80 g šećera u prahu
100 g badema narezanih na štapiće
300 g brioša od prethodnog dana (mliječnog peciva, ali može bilo kakvo pecivi, tost...)
50 g maslaca
3 jaja
2,5 dl slatkog vrhnja
na vrh noža cimeta
(maslac i kristal šećer za kalupe za muffine ili papir za pečenje za lim)


Priprema
Operite 800 g trešnji, izvadite im koštice i narežite ih na polovice.

Naribajte koricu jednog limuna i jedne naranče pa im iscijedite sok.
U tavi svijetlo karamelizirajte 30 g šećera u prahu, zalijte sokom limuna i naranče te kuhajte 5 min na laganoj vatri u gust sirup. Malo ohlađenom sirupu primiješajte trešnje.

U tavi bez masnoće i uz stalno miješanje svijetlo popržite 100 g bademovih štapića (ja bademe nikad nikamo ne stavljam jer ih ne volim).

300 g brioša od prethodnog dana narežite na kockice veličine 1 cm.
Tako narezane kockice popržite na 50 g maslaca i 30 g šećera u prahu, dodajte naribanu koricu limuna i naranče. Ohladite.

2,5 dl slatkog vrhnja umutite s 3 jaja i 20 g šećera u prahu.

Trešnje pomiješajte s poprženim kockicama peciva i dodajte na vrh noža cimeta. Umiješajte i pola nadjeva od slatkog vrhnja.


Ako imate metalne kalupe za muffine tanko ih namažite otopljenim maslacem i pospite šećerom.
Napunite kalupe i smjesu odozgo nakapajte preostalim nadjevom od slatkog vrhnja.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 min.
Pečene kolačiće ostavite da se ohlade u kalupima.
Ohlađene kolačiće istresite iz kalupa i posipajte šećerom u prahu.

Ako nemate kalupe za muffine lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Trešnje pomiješajte s poprženim kockicama peciva i dodajte na vrh noža cimeta i svu smjesu od slatkog vrhnja.
Rukama radite loptice/hrpice, po potrebi ocijedite višak tekućine iz njih i stavljajte ih na lim obložen papirom.
Pečene hrpice, ostavite da se potpuno ohlade u limu i posipajte ih šećerom u prahu.


*Ovo je recept «Hrpice sa šljivama» iz časopisa «Dobar tek»; listopad/studeni 2006.
(Ako koristite šljive narežite ih na 1 cm velike kockice).




Post je objavljen 05.07.2008. u 16:06 sati.