trešnje
sladoled
ulje/maslac
200 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
Zdjelu kupolastog oblika dobro premažite uljem i obložite plastičnom folijom. Foliju dobro premažite hladnim maslacem.
Trešnje očistite od koštica i prerežite na pola.
Istucite biljni šlag/slatko vrhnje.
Na dno zdjele složite polovice trešanja (prerezani dio je okrenut prema vama) i tanko premažite njih i prostor među njima izmiksanim šlagom.
Nastavite slagati polovice trešanja uz stijenke zdjele i lagano ih premazujte izmiksanim šlagom. Šlagom premazujte samo tanko po trešnjama i između njih, odnosno uz stijenke zdjele, u sredini zdjele treba ostati «rupa» koju ćete ispuniti sladoledom po želji.
U sredinu pažljivo rasporedite sladoled (sobne temperature) do polovice, pobacajte po njemu očišćene cijele trešnje i po njima rasporedite ostatak sladoleda.
Stavite tortu u zamrzivač.
Kad se sladoled stvrdnuo istresite «tortu» na pladanj (zdjela je premazana uljem pa to ne bi trebao biti problem, ali ako ne ide, gurnite vrh noža između stijenki zdjele i folije i polako ih odvajajte pa onda istresite tortu; a možete i zdjelu nakratko uroniti u vruću vodu). Odlijepite foliju i ukrasite tortu po želji.
Količina trešanja i sladoleda ovisi o veličini zdjele.
*Recept se temelji na receptu “Bomba od trešanja” iz časopisa “Gospodarski list”, 1. lipnja 2001.
Sladoled
Amor, amaro
Lažna lubenica
Ledeni parfe od meda
Rascvjetani sladoled
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled
Post je objavljen 05.07.2008. u 14:35 sati.