Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Fotobgrafije prosvjeda, 4. srpnja 2008. (1): Studenti

Jučer su se dogodila čak dva prosvjeda u Zagrenbu ispred raznih službenh institucija, samo tristo metara udaljenosti u središtu grada. O prosvjedu studenata pisao sam prekjučer, kao najavu. Dajem sada nekoliko fotografija. Bili smo tamo Darko iz Zelene liste i ja, u našim majicama, da promatramo i damo podršku, iako smo obojica malko stariji. cry No, Darko kaže da će se upisati na fakultet kad ode u penziju, to je pravo doba - ne radiš, djeca odrasla, i otišla, imaš vremena... party

Grupa na face buku: Nepravda "Studentski dom" - STOP korupciji u SC-u

Jedan dobar komentar problema s kojima se studenti susreću napisala je blogerica griota na pollitika.com (a slijedila je i zanimljiva rasprava).

Dobar komentar na h-alter: Kako otupiti studentske prosvjede.

Dobar izvještaj s prosvjeda, s videom, pogledajte na sajtu Jutarnjeg lista.



Jedan od transparenata, i fotorefportek koji ga snima. Nivinara je bilo prilično, studenata ne baš (oko 150), ali svakako je začuđujuća rečenica novinara na index.hr koji je napisao da je studenata bilo manje nego policajaca i novinara - to je debelo pretjerano, kao i prvi dio naslova : Propao prosvjed: Studentima smještaj u domu ipak nije toliko bitan.



Grupa studenata koji su došli organizirano, naoružani transparentima i s nekoliko izabranih govornika, brojila je 30-40 ljudi. Ostalih stotinjak došlo je pojedinačno, neki očito naprosto iz radoznalosti. Sve u svemu - nedovoljan broj.




Jedna govornica. Malo se stidi, pa gleda u stranu po pomoć. Nema iskustva, naravno. Ali plivati se ne može naučiti ako ne skočiš u vodu.



Kiša je padala, iako ne pravi ljetni pljusak.



Jedan od trenutnih lidera, koje je iznjedrila web komunikacija, daje izjavu novinarima.



Još jedan govornik. Spomenuh par puta lidere, koje je trenutak izbacio. Hoće li to i za njih, kao i za one koji su došetali iz radoznalosti, biti tek usputna epizoda njihovih života? Ili će možda oni, ili drugi na koje budu ovi događaji utjecali, malo ozbiljnije shvatiti sebe i svijet oko sebe? Jer, izbori za Studentski zbor bili su prije tek tri mjeseca, i velika većina studenata smatrala je da ih se to ništa ne tiče. Izabrani su za legalne studentske predstravnike oni, koji su bili najbolje organizirani i povezani sa najmasovnijom i najuticajnijom strankom, onom koja je na vlasti u državi. Raspolažu budžetom od 3,7 milijuna kuna i donose druge legalne odluke. A ovdje se jednostavno nije okupilo dovoljno ljudi da im ozbiljno ospore legitimitet - iako bi, načelno, ovo moglo biti početak valjane društveno-političke akcije.

A ona zahtijeva nove aktiviste i nove lidere. Koji će biti spremni na permanentno djelovanje, recimo dvije godine, do slijedećih izbora na Sveučilištu. Koji neće mudrovati kako se njih politika ne tiče. I koji neće reći "joj ne mogu baš sad doći na prosvjed jer mi je podne prerano, ili jer sam se dogovorila s kolegicom za šoping itd." A osobito oni, koji jednom nešto pokrenu i okolnosti ih pretvore u lidere na tri dana, imaju odgovornost prema samima sebi i prema drugima da stisnu zube i nastave.

Načelno sam dakle, kao i mnogi komentatori, skeptik. Iole ozbiljniju studentku aktivnost u Zagrebu nismo vidjeli od 1971., veliku većinu studenata jednostavno se ništa ne tiče... Ali, svaki pomak me raduje i bit ću presretan ako jesen pokaže da sam se prevario. I naravno - pomoći ću, ako i kako mogu - između ostalog, i ovim prilogom na blogu!

Post je objavljen 05.07.2008. u 12:43 sati.