Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Poljaci testirali cjepiva na beskućnicima



Policijska istraga pokrenuta je protiv devetoro medicinskih djelatnika iz poljskoga grada Grudziadza, nakon što je velik broj beskućnika umro jer je na njima u gradskoj bolnici testirano cjepivo protiv virusa ptičje gripe H5N1, objavili su mediji.
Dva eura za smrt
Medicinsko osoblje policija ispituje zbog farmaceutskih pokusa koji su provodili prošle godine nad ukupno 350 beskućnika i siromašnih ljudi i u kojima su, tvrde istražitelji, testirali i cjepivo protiv zaraznog virusa.

Policija tvrdi da su žrtve dobivale oko dva eura za testiranje cjepiva za koji su mislili da je riječ o lijeku protiv obične gripe, ali koje je bilo još neispitano cjepivo protiv ptičje gripe.

Mieczyslaw Waclawski, direktor prihvatilišta za beskućnike u Grudziadzu, izjavio je za poljske medije kako je prošle godine umro 21 čovjek iz njegova prihvatilišta. To je puno više nego prethodnih godina kada bi prosječno preminulo osam stanara prihvatilišta kojim upravlja.

Waclawaski je dodao kako je to izazvalo njegovu sumnju, te kako vjeruje da su medicinski testovi u kojima su očajni beskućnici pristali biti “pokusni kunići” povezani sa neočekivanim porastom mrtvih.

Unatoč njegovu uvjerenu, vlasti još trebaju dokazati izravnu vezu između smrti beskućnika i medicinskih testova kojima su bili podvrgnuti. Nakon što je izbio još jedan skandal u nizu koji potresa poljsko zdravstvo, poljska ministrica zdravstva Ewa Kopacz objavila je priopćenje u kojem zabranjuje trojici liječnika i šest medicinskih sestara koji su pod istragom da se vrate na posao.
Naručeni pokusi
- U interesu je svih građana Poljske da se kazne odgovorni za ovaj zločin - rekla je ministrica, pojašnjavajući svoju odluku o suspenziji.

Istražitelji također ispituju mogućnost da su osumnjičeni, osim što su prevarili beskućnike nad kojima su bili sprovođeni testovi, također lagali i predstavnicima farmaceutskih tvrtki koje su naručile ove pokuse.

Osumnjičeno medicinsko osoblje, međutim, tvrdi da su svi beskućnici- sudionici u testiranju lijekova znali da se ispituje lijek protiv ptičje gripe.

Brojni skandali poljskog zdravstva
Ova istraga još je jedan udarac osiromašenom sustavu javnoga zdravstva u Poljskoj koje već dugo potresaju skandali i štrajkovi medicinskih djelatnika. Jedan od najvećih skandala izbio je prije šest godina u gradu Lodzu, kada je otkriveno da su djelatnici hitne službe svojim pacijentima na samrti davali injekcije Pavulona kako bi ubrzali njihovu smrt. To su radili u dogovoru s pogrebnim poduzećima od kojih su onda dobivali proviziju za svakoga mrtvaca.

jutarnji.hr


Ovaj članak me je podsjetio na jedan dokumentarac o američkim liječnicima koji odlaze u siromašne djelove Indije i testiraju ljekove na siromasima govoreći im da je to lijek za njihove bolesti i zaštita od drugih bolesti. Tim ljudima je netko objasnio o čemu se radi i pokušavaju tužit te liječnike ali im ne ide baš kako bi trebalo ići.


Post je objavljen 03.07.2008. u 21:03 sati.