Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Gradsko vijeće je odbilo imenovati Natašu Ivančević za novu ravnateljicu MMSU-a

Gradsko vijeće je većinom glasova, odnosno 18 protiv, odbilo imenovati Natašu Ivančević za novu ravnateljicu MMSU-a. Za njezino imenovanje glasala je cijela oporba, HDZ, HSLS, PGS te jedan SDP-ovac, Loris Rak koji je bio na čelu upravnog vijeća koje je predložilo Natašu Ivančević za novu ravnateljicu.
No prije glasanja slijedila je duga rasprava. Započeo je Loris Rak u ime uprvanog vijeća obrazlažući njihov izbor. Naglasio je kako se upravno vijeće držalo mišljenja stručnog vijeća koje je izabralo Natašu Ivančević. Upravno vijeće je također održalo intervju sa dvije kandidatkinje Jericom Ziherl i Natašom Ivančević, te je zaključilo kako je Ivančević bolja kandidatkinja. Stoga su, iako je poglavarstvo odbilo Natašu Ivančević ostali pri svom prijedlogu nove ravnateljice.
Također je istaknuo kako nije istina da upravno vijeće nije zastupalo interese osnivača muzeja, odnosno Grada, kao što je na prošloj sjednici poglavarstva rekao gradonačelnik Obersnel, jer je upravo Gradsko vijeće izabralo upravno vijeće. Dodao je kako zakon ne predviđa konzultacije s gradskim poglavarstvom oko izbora ravnateljice, već jedino stručno vijeće.
Osvrnuo se i na medijske članke u kojima se tvrdi da je naslaganje oko izbora ravnateljice posljedica sukoba unutar gradskog SDP-a, nazvavši ih spekulativnim i imaginarnim novinarstvom.
Zatim se u ime kluba vijećnika za raspravu javio Bojan Šober. On je rekao kako vjeruje upravnom vijeću, te da će HDZ podržati Natašu Ivančević.
Nakon njega je u ime koalicije «Hoću RI» govorio Ivan Ivaniš, koji je rekao da oni neće podržati Natašu Ivančević zbog slabijeg programa, odnosno nedorečenosti oko preseljenja u novu zgradu muzeja i narušenih međuljudskih odnosa.
Inače prije početka sjednice djelatnici MMSU-a su vijećnicima predali dopis u kojemu negiraju tvrdnje poglavarstva da su u njihovoj instituciji narušeni međuljudski odnosi, ističući kako je problema bilo jedino dok je na čelu muzeja bio Branko Franceschi, dok nikakvih problema nije bilo od kad je na mjesto VD ravnateljice došla Nataša Ivančević.
Bože Mimica je u ime poglavarstva rekao, kako mu je ovo neugodna zadaća i dao je sve pohvale Nataši Ivančević, međutim rekao je kako ona, za razliku od stručnih, nema poslovnih sposobnosti kako bi uspješno obavila preseljenje u novu zgradu muzeja. Osim toga istaknuo je kako je osobno posvjedočio narušenim odnosima unutar MMSU-a.
Njemu je replicirao Željko Glavan iz HSLS-a koji je rekao kako se argumentima kojima se osporava kadnidatura Nataše Ivančević, može osporiti i kandidatura Jerice Zihler. Naime, mišljenja je da u dokumentima nema dovoljno dokaza da bi Ziherl bila sposobnija od Ivančević bolje sprovesti presljenje u novu zgradu. Naglasio je kako sumnja da se ovime pogoduje nečijim privatnim interesima jer je Ziherl zaposlena kao vanjski suradnik na riječkoj Akademiji primjenjenih umjetnosti i da cijela rasprava nema veze sa stučnošću kandidatkinja.
Dodao je, prisjećajući se iskustva s Brankom Franceschijem da se ne može oteti dojmu kako Rijeka služi kao odskočna daska ljudima koji žele ostvariti karijere.
Zaključio je svoj govor tvrdnjom da ako su odnosi u MMSu-u toliko loši, kao što tvrdi Bože Mimica, onda bi djelatnicima muzeja trebao dati otkaz ili ne bi trebao iznositi takve tvrdnje.
Alan Šustić iz HDZ-a rekao je da bi trebalo prihvatiti kandidaturu Nataše Ivančević, jer je za nju većina i stručno vijeće i upravno vijeće i djelatnici MMSU-a, dok je protiv nje samo poglavarstvo, a jedinim stručnjakom za kulturu u poglavarstvu smatra samo Božu Mimicu.
Franjo butorac iz PGS-a je rekao da se nastavlja političko silovanje MMSU-a koje je započelo pred niz godina kada je s mjesta ravnatelja Moderne galerije smijenjen Berislav Valušek političkom odlukom tadašnjeg gradonačelnika Slavka Linića. Zatim je predložio da se uz ravnatelja, koji bi se bavio isključivo strukom, uvede poslovni tajnik koji bi se bavio investcijama.
Darko Farnić iz HDZ-a je rekao kao je jedini argument poglavarstva protiv imenovanje Nataše Ivančević njezina rečenica «Vratite Rijeku riječanima» koja je uvrijedila članove gradskog odjela za kulturu Božu Mimicu i Ivanku Persić.
Vojko Obersnel je u svom obraćanju prvo replicirao Alanu Šustiću, rekavši kako je njegov predloženi model izbora identičan samoupravljanju, što je muzika za njegove uši. Rekao je kako nitko ne raspravlja o programima kandidatkinja, već se cijela rasprava svodi na političku razinu. Naglasio je kako je apsurdno da poglavarstvo prema zakonu ne može utjecati tko će voditi instituciju koju je Grad osnovao. Zatim se povela rasprava ima li prijava Jerice Zihler finacijski aspekt koji se bavi preseljenje u novu zgradu, a završilo je definicijama samoupravljanja.
Nakon toga je usljedilo glasanje na kojemu je Ivančević većinom glasova odbijena, a ona je nakon rasprave nagovjestila, riječima «Svaki dan donosi nove odluke» da bi se mogla ponovno kandidirati na natječaj za ravnateljicu MMSU-a, iako je prije nekoliko dana to negirala.


Post je objavljen 03.07.2008. u 14:44 sati.