Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

Za šaku metala/Time Treachery - interview!


Photobucket

Udruga za razvoj nezavisne kulture "Šigureca" iz Zadra 28. 6. '08. u Domu Hrvatske Mladeži organizirala je četvrtu po redu kvalifikacijsku večer u sklopu projekta "Zadarska gitarijada 2008". Nastupilo je 7 zadarskih metal bendova:

E.N.D
Utopiate
Time Treachery
Mortus Delict
Lygophilia
Besthial
Dead Within

Više o Šigureci možete saznati na interviewu sa eZadra - klik

Usput evo još jedan sličan interview sa udrugom Z.V.U.K. i legendom Fadićem, podrška cure i dečki - pogledajte

Uglavnom, došao sam na tu svirku oko 21 sat tako da sam propustio prva 3 benda, Besthial, Utopiate i Mortus Delict, htio sam vidjet Besthial koji me zainteresirao na myspaceu ali jbg., ne znam kakvi su uživo. No konačno sam vidio svoje favorite Time Treachery. Odmah nakon njih nastupili su također jako dobri Dead Within i ova 2 benda su mi bila i najzanimljivija. Nakon njih dolazi Lygophilia i na kraju uvjek dobar E.N.D.
Tijekom i nakon koncerta moglo se glasati za svog favorita, glasao sam za Time Treachery te se ugodno iznenadio na pobjedi, pošto mi je to i najdraži zadarski metal bend, a tu su negdje i Ecliptic, Dead Within i sl.
Ecliptic me između ostalog oduševio s obradom Nightwisha u mnogo žešćoj verziji od originala, šteta što i oni nisu svirali. Poslušajte Ecliptic na njihovom myspaceu. Dead Within su pak sasvim dobro odsvirali Borgirov Spellbound, Dead Within također poslušajte ovdje kao i Besthial

I za kraj napravih interview s pobjednicima. TIME TREACHERY je simpatičan mladi zadarski epic/melodic death metal bend a njegov vokal/gitarist/stihoklepac itd. Marino Brnardić reći će nam nešto više o bendu:

Photobucket

Hell-o Marino, kako to obično biva, reci nam najprije osnovne stvari o svom bendu Time Treachery, kako je sve počelo, kako je došlo do ideje osnivanja benda? U biti, ti si frontmen i osnivač ovog benda, no tko stvara glazbu i stihove, samo ti ili u tome sudjeluju i ostali članovi?

Pozdrav Dargore. (sorry neznam ti pravo ime smijeh ) Dakle Time Treachery dolazi iz Zadra, postoji već godinu i četiri mjeseca. Sačinjava ga sljedeća postava:

Marino Brnardić-gitara i vokal,
Kristijan Bajlo-bubnjevi,
Andrija Javoran-klavijature,
Josip Ivković-lead gitara i
Bruno Vuksan Ćusa-bas gitara.

Do ideje osnivanja benda je došlo jednostavno tako što sam želio svirati u bendu, pa sam okupio par prijatelja i počeli smo svirati. Glazbu u bendu najviše radimo ja i bubnjar Kristijan, ali naravno i ostali članovi benda daju svoje ideje i prijedloge, te sudjeluju u stvaranju glazbe. Tekstove pišem ja.


Oni su svi tvoji školski kolege ili ima netko tko se pridružio "sa strane"? Koliko je bitno za bend da ste dobri prijatelji i izvan benda, da li bi bend i dalje dobro ili još i bolje funkcionirao i uz neke članove koji bi bili npr., neki vama novi, nepoznati, stariji članovi, ili možda čak, drugog spola hehe? Što misliš o ženama u metalu? thumbup Trebalo bi ih biti i više ili imate neko drugo mišljenje?

Samo Andrija i ja smo školske kolege, ostali članovi benda idu u druge škole. Vrlo nam je bitno da smo jako dobri prijatelji i izvan benda, jer mislimo da jedino tako kemija u bendu može savršeno funkcionirati. Ako bi u bend dolazio neki novi član trebali bi prvo vidjeti kako se taj član uklopio. Smatramo da godine i spol nisu bitne, bitno je samo da se taj novi član uklopi u cjelinu, i da sve s njim štima. sretan
Žene u metalu - što više to bolje!


Slažem se, odakle ideja o imenu benda, počeli ste kao Hetron no ubrzo mijenjate ime u Time Treachery?

Istina, prvo smo se zvali Hetron, ali smo se toga imena zasitili, pa smo ga promijenili u Time Treachery. To ime smo nadjenuli bendu tako što smo se svi našli i davali prijedloge.

Tko vas sve inspirira od poznatijih bendova? Nastojite biti kao oni ili zadržati neku svoju originalnost?

Koliko god je sličan glazbeni ukus članova u bendu, opet se svačiji ukus razlikuje. Najviše nas inspirira finski i švedski death metal, folk/viking/epic metal, power metal, hard core, punkrock itd. Od svih tih bendova dobivamo inspiraciju za naše pjesme, ali također nastojimo stvoriti nešto svoje i jedinstveno.

Dobre kombinacije. Vidim, uzori su vam bendovi kao Children of Bodom, In Flames i sl., no također i bendovi kao Finntroll, Moonsorrow, Ensiferum, ali tu je još i jedan Soulflay a s druge strane, također i Sonata Arctica. Mogli bismo otprilike reći oko 4 različita stila metala. U koju skupinu se vi svrstavate? Ona je već čvrsta i definirana ili ste otvoreni i za širenje prema ostalim stilovima?

Time Treachery svrstavamo najviše u epic/melodic death metal. Uvijek smo otvoreni za širenje prema novim žanrovima, što će se vidno osjetiti na našim novim pjesmama.

Odlično, nadam se da će to biti zanimljivo čuti. Sviraš gitaru ali si i glavni vokal. Da li ti je problem to uskladiti? Da moraš birati samo jedno, prije bi bio gitarist ili vokal?

Da moram birati između vokala i gitare, stvarno ne znam za što bi se opredijelio.

Photobucket

Kad si započeo sa gitarom, koliko često vježbaš, koliko vremena ti je bilo potrebno da naučiš svirati ovako kao danas? Postoji li možda neko općenito vrijeme (npr. 2 godine?) koje je potrebno da se nauči svirati gitara od totalnog početnika do nekoga tko već sasvim solidno može svirati u nekom lokalnom bendu?

Gitaru sam počeo svirati sa 14 godina, vježbam koliko stignem. Vrijeme potrebno da se nauči gitara svirati solidno ovisi o tome koliko se čovjek trudi, koliko vježba a i koliko je talentiran.

Primjetio sam na studijskim pjesmama da se uz tvoj "harsh"? vokal pojavljuje i malo dublji "growl" vokal. To si također ti ili se netko ubacuje i s dodatnim vokalima? U biti, kako bi nazvao svoj vokalni stil; growl, grunt, harsh, scream, da li smatraš da je to u biti sve ista stvar ili nam možeš pojasniti razlike?

Da, ja sam snimao i back vokale. Svoj vokal bi nazvao screamom, ali tu i tamo se pojavljuje i growl.

Zanimljivo. Fanovima nizozemskog benda Epica poznato je da njihov gitarist i grunt vokal Mark Jansen za sebe kaže da nema neke osobite vokale tj. da nije prirodno talentiran za growl te da za poboljšavanje koristi nekakav Chochomel tj. čokoladni napitak koji mu pomaže da bolje growla a također i štiti glasnice. Što misliš o tome, imaš li i ti neke slične savjete ili takve stvari ipak ne igraju nikakvu ulogu?

Pričao sam o tome sa par iskusnijih osoba, i svi su mi preporučili prije pjevanja piti tekućinu, jer glasnice bolje titraju kad su vlažne. Za mene najbolje funkcionira pivo. smijeh

A da li znaš pjevati clean vokale, i postoji li mogućnost da se i oni povremeno pojave u Time Treacheryu, uzmimo za primjer vrhunskog Vintersorga. Ili kombinacija muških i ženskih vokala, npr. također dosta mladi a već uspješan i talentiran nizozemski bend Elexorien koji me nekako podsjeća na vas.

U clean vokalu nisam nešto posebno, nemam raspon glasa kao npr. power metal pjevači, ali trudim se i vježbam. Clean vokal će se definitvno pojaviti u nadolazećim Time Treachery uratcima.

Baš me zanima kako će to zvučati. Uvjeren sam da između ostalih cijeniš vrhunske finske metal glazbenike kao što su Jari Maenpaa i Henri Sorvali? Meni je npr. Ensiferum postao besmislen bez vrhunskih vokala i gitarističkih vještina Jarija dok je Sorvali majstor na klavijaturama u više bendova a također je i gitarist i vokal, imaju li oni ili će tek imati utjecaj i na Time Treachery? Drago mi je da ste pronašli riješenje za klavijature u Andriji, s klavijaturama bi se moglo dočarati i dio tog poznatog finskog folk/viking/epic metala, a kojeg među zadarskim bendovima još nema, no u vama vidim potencijala i za takvo što. yes

Jari Maenpaa i Henri Sorvali definitivno imaju utjecaja na Time Treachery. Ta dva glazbena genija predstavljaju uzore meni i još nekim članovima benda.

Photobucket

Osim što pjevaš i sviraš gitaru u bendu, znam da sa strane vježbaš još jedan neobičan tj. etno instrument! zubo Reci nam nešto o tome. smijeh

Haha, pa sviram drombulju, ako se to može nazvati sviranjem. Drombulja je vrlo zabavan a jako jednostavan instrument za kojeg sam se zainteresirao kada sam upoznao folk/pagan metal bendove.

yes Ima li šanse da jednom to čujemo i uklopljeno u glazbu benda? naughty

Možda. smijeh

Osobno bih volio čuti kombinaciju high screamova, deep growla i operatic ženskih vokala uz nekakve pagan soundove na klavijaturima, drombulje i sl.. No dobro, vratimo se sadašnjosti benda, reci nam nešto o stihovima, o čemu govore, odakle inspiracija? (Meni djeluju dosta dobro, pogotovo u početku pjesama no pri kraju zaključak uvjek bude nekako melankličan ili beznadan, možda nedostaje malo preokreta, više epičnosti? No u svakom slučaju, velika pohvala i za stihove.)

Tekstovi pjesama govore o životu, vremenu pa pomalo i o prirodi. Ne znam zašto često tekst završava nesretno, jednostavno takve ideje dobivam.

Nisam te pitao možda ono najbitnije za tako mlad bend; reci nam nešto o vašim nastupima uživo, u samo godinu dana postojanja benda, a u gradu gdje se metal svirke održavaju jedva par puta godišnje, već ste imali 3, 4 nastupa. I to vrlo uspješna. Nažalost, bio sam spriječen da vas vidim prva 2, 3 puta ali konačno sam bio prisutan na metal gitarijadi "Za šaku metala" na kojoj ste i pobjedili!

Do sada smo imali 4 nastupa, i trudimo se što više svirati. Eto za sada smo svirali 3 puta u Zadru i jednom na Sabuši, pa se pokušavamo malo odbaciti van Zadra, i svirati malo po drugim gradovima Hrvatske. Nadam se da će nam to poći za rukom. Da, nedavno smo pobijedili na zadarskoj metal gitarijadi, radi čega smo jako jako sretni. Ovim putem još jednom zahvaljujem svim ljudima koji su glasali za nas!

Photobucket

Što me ugodno iznenadilo, jer sam glasao za vas, no mislio sam da će pobjediti daleko iskusniji i poznatiji bend E.N.D. Kako se osjećate nakon pobjede? I da li možda stariji bendovi već vide u vama nekakvu konkurenciju? Ili vas ne cijene dovoljno? Kakav uopće odnos imate s ostalim zadarskim bendovima, imate li neke uzore, možda Rising Dream, iznimno kvalitetan zadarski bend koji je čak potpisao za Dallas a nastupaju i na poznatim internacionalnim festivalima kao što je Metal Camp, predgrupa su Maidenima i sl.?

Nakon pobjede se osjećamo jako sretno i zadovoljno. Stvarno ne znam da li stariji bendovi vide u nama konkureciju i što misle o nama. Sa svim zadarskim bendovima smo u jako dobrim odnosima, mada neke poznajemo bolje a neke lošije, ali sa svima nastojimo biti u dobrim odnosima.

A s kime ste najbolji prijatelji, s kime najviše volite nastupati? (Možda Dead Within?)

Najbolji prijatelji smo sa Mortus Delictom, s njima nam je užitak nastupati, ali s Dead Withinom smo isto dobri.

Kako stojite s obradama, ovaj puta ste obradili Panteru što je bilo jako dobro prihvaćeno od publike, a žao mi je što sam propustio obradu Amon Amartha. Osobno ne patim od želje gledanja velikih bendova ako postoje lokalni bendovi koji rade vrhunske obrade. Da li možemo očekivati pokoju obradu i ubuduće i kakav je vaš pristup obradama, nastojite zvučati što sličnije originalu ili to radite na svoj način?

Na svakom našem nastupu sviramo barem jednu obradu. Obrađujemo pjesme koje nam se sviđaju, a dok ih izvodimo nastojimo zvučati što sličnije originalu.

Kakva je situacija s fanovima? Čini mi se da već imate čvrstu bazu u prvim redovima. To su sve vaši poznanici i vršnjaci ili ima dosta i onih koji vas privatno uopće ne poznaju? Kako se osjećate kad ih vidite?

U našim prvim redovima su najčešće naši prijatelji, školske kolege, vršnjaci, ali u publici se uvijek nađu i ljudi koje ne poznajemo.

Ne znam, ali čini mi se da nemate problema ni s tremom?

Pa treme uvijek ima, barem malo, al ubrzo prođe.

A što je sa studijskim radom, koliko često vježbate, koju opremu koristite? Imate jedan demo, Under Eternal Nightsky? Reci nam nešto o njemu, tko je dizajnirao cover, koje pjesme sadrži..?

Naš prvi demo je sniman prošlo ljeto u Bibinjama kod Krešimira Vranjkovića. Cover i artwork je dizajnirao Filip Letinić (s e c t o r). Demo sadrži 5 pjesama.

Kako se demo može nabaviti, samo download ili ga se možda čak može i kupiti?

Demo smo dijelili besplatno, bilo je 200 primjeraka. Nažalost smo sve podijelili, tako da se više u obliku CD-a ne može nabaviti. Ali može se downloadati sa interneta.

Marino hvala ti na ovom interview-u..

Hvala Tebi Dargore što si našao mjesta za nas na svom blogu!

Photobucket


Post je objavljen 02.07.2008. u 16:17 sati.