Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Poglavarstvo odbilo prijedlog da se za novu ravnateljicu MMSU izabere Nataša Ivančević

Na današnjoj sjednici poglavarstva odbijen je prijedlog da se za novu ravnateljicu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti izabere dosadašnja VD ravnateljica Nataša Ivančević.
Naime, na natječaj za ravnatelja javile su se Nataša Ivančević i Jerica Ziherl, a stručno vijeće kojeg čine kustosi su glasovima dva naprema jedan izabrali Natašu Ivančević. Glavni argument im je bio taj što je u svojem programu Ivančević fokus stavila na konkretne probleme, odnosno preseljenje u novu zgradu MMSU-a.
Ipak, u rasparavi se prvo javio član gradskog odjela za kulturu Bože Mimica, koji je rekao kako Zihler ima više iskustva nego Ivančević, a to iskustvo bi bilo korisnije za preseljenje u novu zgradu, a osim toga sudjeluje i u raznim europskim projektima. Stoga je predložio poglavarstvu neke ne privhvate Natašu Ivančević za novu ravnateljicu. S njim se složila pročelnica odjela za kulturu Ivanka Persić, koja je rekla da suprotno stavu stručnog vijeća, ona smatra kako je Ivančevićev program preopćenit, da ne donosi ništa novo, te ju je uvrijedila posljednja rečenica u Ivančivićevoj prijavi «Vratimo Rijeku Riječanima!».
Na kraju je Ivanka Persić predložila da za novog revnatelja gradsko poglavarstvo predloži Jericu Zihler.
Persić je naglasila kako Ziherl ima bolje kontakte, koji bi više koristili MMSU-u.
Njih je podržao i Luciano Sušanj i na kraju i gradonačelnik Obersnel. On je izkritizirao upavno vijeće, tvrdnjom da bi oni trebali štititi interese osnivače institucije, odnosno Grad, a ne interese institucije, odnosno MMSU-a. Drugim riječima, zasmetalo ga je što upravno vijeće nije uzelo u obzir stavove gradskog odjela za kulturu, koji se protivi izboru Nataše Ivančevič, dok je uvažilo samo stavove stručnog vijeća, kojeg čine djelatnici MMSU-a, dakle institucije. Ovu situaciju je iskoristio za kritiziranje zakona o ustanovama, koji se po njegovom mišljenju, na ovome primjeru pokazao neodrživim. Naime, po zakonu stručno vijeće odlučuje o pobjedniku natječaja, dok poglavarstvo može samo odbiti kandidata, a ne predložiti drugog kao što je htjela Ivanka Persić.
Zatim je gradsko poglavarstvo jednoglasno prihvatilo odluku da se Nataša Ivančević ne izabere za novu ravnateljicu MMSU-a, a u četvrtak će se o tom prijedlogu glasati na gradskom vijeću.
U izjavi za medije danoj nakon sjednice Nataša Ivančević je rekla kako nezna koji su to razlozi, da se ne podrži osoba koja je 14 godina radila u MMSU-u, a stvar je apsurdnija jer ju je upravo gradsko poglavarstvo izabralo za VD ravnateljicu MMSU-a, a sada je unatoč pozitivnoj ocjeni stručnog vijeća, to isto gradsko poglavarstvo nije potvrdilo za ravnateljicu.
Rekla je kako se osjeća kao moralini pobjednik, jer je struka upravo nju izabrala.
U slučaju da gradsko vijeće podrži prijedlog poglavarstva, Nataša Ivančević se neće javiti na ponovljeni natječaj.

Inače, početak današnje sjednice obilježio je manji incident. Naime, nepozvan na sjednicu je došao Mićo Antolović iz Riječkog ekološkog pokreta, te je rekao Obersnelu da je ovo jedini mogući način kako se može obratiti gradskoj vlasti, budući je svaki njegov pokušaj obraćanja na gradskom vijeću bio spriječen. Iako mu je Obersnel rekao neka napusti sjednicu, Antolović je ostao i poručio Obersnelu kako ne može lažima opravdati rušenje Sušačkog kolodvora. Naime, Antolović je mišljenja kako nije istina da je trasa ceste zbog koje je srušen kolodvor određena županijskim planom. Također je rekao da nije istina da su bazeni u Kranju i Trstu jeftiniji nego riječki, i nakon toga je napustio sjednicu. Gradsko poglavarstvo je posve izignoriralo Antolovića, budući je u vrijeme dok je Antolović govorio bila iznošena i prva točka dnevng reda. Nakon što je završeno s iznošenjem te točke, Obersnel se ispričao prisutnima zbog toga što je zloupotrebljena mogućnost slobodnog ulaska na sjednicu, ali je naglasio kako ne namjerava uvesti dodatnu kontrolu bez obzira dolazi li netko prijetiti oružjem ili riječima. Također je rekao kako neki ljudi moraju naućiti razliku između anarhije i demokracije.


Post je objavljen 01.07.2008. u 12:14 sati.