Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Godina sv. Pavla i moja nova misijska godina 28.6.2008-29.6.2009

Dragi,
evo nekako se bas poklopilo sluzbeno otvaranje godine sv. Pavla, s mojom odlukom da ostanem jos jednu godinu u misijama! Pa tu svoju novu misijsku godinu, zajedno sa svoje 3 nakane (koje cu staviti i u bocnom stupcu), stavljam posebno i pod zagovor sv. Pavla!

"Zapravo, obzorje Godine sv. Pavla ne može ne biti univerzalno, jer je sveti Pavao na najizvrsniji način bio apostol onih koji su u odnosu na Židove bili "daleko" i koji su "po Krvi Kristovoj" postali "blizi" (usp. Ef 2,13). Zato i danas, u svijetu koji je postao "manji", ali u kojemu mnogi još uvijek nisu susreli Gospodina Isusa, Jubilej sv. Pavla poziva sve kršćane da budu misionari evanđelja.
Tu misionarsku dimenziju treba uvijek pratiti dimenzija jedinstva, što je predstavlja sveti Petar, "stijena" na kojoj je Isus sagradio svoju Crkvu. Kako ističe liturgija, karizme dvojice apostola se upotpunjuju za izgradnju jedinoga Božjega naroda i kršćani ne mogu dati valjano svjedočanstvo za Krista ako nisu međusobno ujedinjeni. " Benedikt XVI

Papa o Pavlovoj godini

"Dekret Apostolske pokorničarne o oprostima u Godini sv. Pavla koja se obilježava od 28. lipnja 2008. do 29. lipnja 2009.

APOSTOLSKA POKORNIČARNA
URBIS ET ORBIS – GRADU I SVIJETU
D E K R E T

U prigodi dvijetisućite obljetnice rođenja svetog apostola Pavla, podjeljuju se posebni oprosti.

Približavanjem liturgijske proslave apostolskih prvaka, Vrhovnom je Svećeniku, u njegovoj pastoralnoj brižljivosti, na duši na vrijeme providjeti duhovna blaga kako bi ih podijelio vjernicima za njihovo posvećenje, na način da mogu obnoviti i osnažiti, još većim žarom u ovoj pobožnoj i radosnoj prigodi, nakane nadnaravnog spasenja počevši već s prvom Večernjom ove proslave, u prvom redu u čast Apostola naroda, kojemu se sada približava dvije tisuće godina od zemaljskog rođenja."

Dekret o oprostima u Pavlovoj godini

Kako ce se godina sv. Pavla obiljeziti u njegovoj retkovackoj zupi u Zagrebu:
Zupa sv. Pavla u Retkovcu

A sto je o njima napisao nedavno preminuli isusovac Josip Antolovic:

SKAC - Svetac dana

A meni se iz Pavlovih poslanica, posebno svidio ovaj dio iz poslanice Galacanima, koju si pokusavam i tako slikovito predociti, kako su sv. Petar i druga dva Isusova omiljena apostola, pruzila "desnice zajednistva" sv. Pavlu i Barnabi:

"Nego naprotiv, vidjevši da mi je povjereno evanđelje za neobrezane, kao Petru za obrezane - jer Onaj koji je bio na djelu po Petrovu apostolstvu među obrezanima, bio je na djelu i po meni među poganima - i spoznavši milost koja mi je dana, Jakov, Kefa i Ivan, smatrani stupovima, pružiše meni i Barnabi desnice zajedništva: mi ćemo među pogane, a oni među obrezane! Samo neka se sjećamo siromaha, što sam revno i činio. "
Gal 2, 7-10

KNI - Biblija

Mene inace sv. Pavao, po svojim poslanicama, svojom revnoscu i gorljivoscu, svojim intelektualnim pristupom protkanom ljudskom toplinom i ocinskom njeznoscu, nekako posebno podsjeca na nase - isusovce!!! Kao da je on zapravo bio prvi isusovac!

Jucer sam si nekako posebno posvijestila i da je blagopokojni Papa Ivan Pavao II, zapravo nosio i Pavlovo ime! I da je tako snazno objedinio svoju ulogu sv. Petra - Stijene, s misijskim duhom i zarom sv. Pavla, te sam citavu sljedecu godinu posebno preporucila i u Njegov zagovor!

Isto tako, ovdje u Ekvadoru su se po svim crkvama posebno skupljali prilozi za takozvani "Obol sv. Petra", koji se iz citavog svijeta salju u Vatikan, kako bi se kasnije od tamo raspodijelili za najpotrebnije u citavom svijetu! Vjerujem da je ista akcija provedena i u Hrvatskoj, iako na internetu ne nalazim informacije o tome! A bila sam tako ponosna kada sam u ekvadorskom "Glasu Koncila", tj. njihovom Crkvenom tjedniku: "Cristo Hoy", uz clanak ovodom prikupljanja ovih donacija ugledala sljedecu sliku:

Image Hosted by ImageShack.us

uz tekst: "Demetrio, duque de Croacia y Dalmacia, promete realizar el obolo de San Pedro, despues de recibir un titulo real de un legado del papa Gregorio VII (1079-1083) - "Dmitar, vladar Hrvatske i Dalmacije, obecava ostvariti dar sv. Petra, poslije primanja kraljevskog naslova od izaslanika pape Grgura VII"

Kralj Zvonimir

Doista sam bila strasno ponosna, kako smo po dobru poznati i na ovom dalekom kontinentu, i kako nas povijesni primjer sluzi kao poticaj danasnjim vjernicima na drugom kraju svijeta!

Pa naravno da sam se i ja odmah prikljucila u ovu svecrkvenu akciju, svojim skromnim "udovickim" prilogom, od 1 dolara, ali koji mi je dao neki poseban osjecaj pripadnosti toj velikoj, sveopcoj, univerzalnoj, apostolskoj Crkvi! Misleci i na onu - "zrno do zrna - pogaca, kamen do kamena - palaca!"

A kad sam se neki dan telefonski cula sa svojim dragim tatom Matom, i pohvalila mu se ovim prekooceanskim poznavanjem hrvatske povijesti, kao i svojim misijskim nakanama, on mi je rekao da predsjednicki izbori na zalost nece biti prije 2010. godine, no uz zarke molitve - nikad se ne zna! Mozda uspijemo "skinuti" Mesica i prije! Tim vise sto se on ni izbliza ne pridrzava cak ni sluzbenog sadrzaja teksta prisege koju izgovara predsjednik Republike prilikom tzv. svečane inauguracije:

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.
Kao hrvatski državni poglavar:
- držat ću se Ustava i zakona,
- brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske,
- bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti,
- čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.
Tako mi Bog pomogao. "

Vec sada pocnimo moliti za novog hrvatskog Predsjednika!!!

Post je objavljen 30.06.2008. u 23:10 sati.