Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Vrgorska "elita"

Što je to vrgorska elita? Odgovor na to pitanje nije lagan ni jednoznačan, ali svi dobro znamo da ona u Vrgorcu već dugo postoji. Tu i takvu (kvazi)elitu ne označava imovinski status, i ona se ne izdvaja od ostalih u materijalnom smislu. Isto tako, ta elita nije sigurno postala elita ni po nekom velikom znanju i naobrazbi kojom bi se izdvajala od ostalih. Međutim nešto njene pripadnike ipak izdiže iznad ostalih i po nečemu su ipak posebni.
A ono što te ljude čini drugačijim od ostalih je nepotizam, podobnost i pravovremena pripadnost „pobjedničkoj“ strani. Svi oni svu svoju „prisutnost“ u vrgorskom javnom životu ne mogu zahvaliti svojoj pameti i vlastitom radu, već činjenici što su nekad bili politički bliski nekome tko je drmao krajinom ili to radi danas, ili su jednostavno toj osobi u rodu ili plemenu. Na hipoteci nečijeg političkog i inog položaja, desetljećima žive njegova djeca, a bogami i unuci, i ništa se u ovome gradu ne može dogoditi bez njihova sudjelovanja i petljanja koje često završi katastrofalno za sve, osim za njih.
Navedena gospoda dakako imaju jak ego, i to onaj najgori primitivni, koji kombiniran sa bahatošću, odbija od njih svakoga s kime dođu u dodir. Što je još zanimljivo, neki koji su dobrano koristili svoje položaje u bivšem sustavu i glumili gospodu seljacima, misle da to mogu raditi i danas. Što je najžalosnije oni to i uspijevaju, budući da je narod neobrazovan i da mu kritički fali samopoštovanja. Ma što neki pojedinac radio i ma kako uspješno mu išlo, on će ostati nezapažen ako nema bar prešutnu podršku grupe o kojoj je ovdje riječ.
Mene bi osobno boljela briga za tu dekadentu grupu kada ona ne bi imala značajan utjecaj na vanjski izgled Vrgorca, a kako Vrgorac izgleda izvan svojih granica, to ne treba ni govoriti - tuga pokojne žalosti. Zbog nekih takvih pojedinaca u vrgorskim se selima ponekad javlja animozitet prema Vrgorcu, tj. bolje reći prema njegovim „viđenijim pojedincima“ koji su u Vrgorcu netko i nešto, a u širim okvirima su, objektivno gledajući, nitko i ništa. Niti su u vrhu po pameti, niti po novcu, jednostavno su tu, a da nitko ne zna kako i zašto, ili zna, ali nema hrabrosti to reći.
I tako Vrgorac životari godinama, desetljećima, uvijek ista ekipa sve radi i njoj je ovakav Vrgorac dobar jer od njegove bijede i neobrazovanosti žive, a mladi i obrazovani ljudi nikako ne dobivaju priliku, a kako ne žele potratiti svoj život baveći se budalama koje su visoko iznad njih po položaju, a mnogo niže po pameti, oni lagano odlaze i ne vraćaju se.
Međutim, nije sve beznadno za pojedince koji nemaju ni obiteljske ni političke veze, a imaju pamet i volju za radom. Ako su dovoljno jake ličnosti koje ne mare za budale oko njih i istovremeno rade ono u čemu su najbolji, rezultati se moraju pojaviti kad-tad. Ipak će povijest na kraju pokazati koliko je tko vrijedio.

Post je objavljen 30.06.2008. u 09:12 sati.