Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO parlamentarci u Crnoj Gori o euroatlantskim integracijama Balkana

Regionalna pomirba i suradnja uz kontinuiranu pomoć međunarodne zajednice ključ je euroatlantskih integracija Balkana. To je poruka proizašla iz razgovora na 69. Rose-Roth seminaru održanom u Svetom Stefanu u Crnoj Gori, od 24.-26. lipnja. Na seminaru se okupilo oko 40 parlamentaraca iz zemalja članica NATO-a i zemalja članica Partnerstva za mir, zajedno sa predstavnicima vlada, međunarodnih organizacija i sveučilišta. Seminar je organizirala Skupština Crne Gore uz potporu Centra za Europske studije, Jean Monnet centra izvrsnosti Sveučilišta u Floridi, kao i NATO Uprave za javnu diplomaciju.

Seminar je pružio općeniti pregled situacije u regiji, izazova koji predstoje kao i mogućnosti koje donosi budućnost. Sudionike seminara podsjetilo se kako problemi regije i dalje nose veliku važnost ne samo stabilnosti i sigurnosti euroatlantske regije nego i budućnosti NATO-a i EU. Kako obje organizacije revidiraju i obnavljaju svoje sigurnosne strategije "sve što se dogodi u ovoj regiji sigurno će doprinijeti stupnju realizacije postavljenih ciljeva", izjavio je bivši glavni tajnik NATO Parlamentarne skupštine Simon Lunn u uvodnom govoru, "jer ako ne možemo biti uspješni ovdje, kakav kredibilitet će napori imati drugdje?"

Leopold Maurer, šef Delegacije Europske komisije u Crnoj Gori potvrdio je kako "budućnost Zapadnog Balkana leži u EU". Zemlje regije "imaju potencijal ubrzanja svog puta prema članstvu, pod uvjetom da nastave raditi na reformama i pomirbi, te da udovolje postavljenim kriterijima", dodao je Maurer.

Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić iznio je stav da će se mir i stabilnost u regiji najbolje ostvariti kroz uključivanje svih država u najveći kolektivni sustav odbrane, odnosno NATO. "U tom pravcu, pozdravljamo odluku Saveza da uputi pozivnicu za članstvo Hrvatskoj i Albaniji. Također, nadamo se i da će Makedonija uskoro dobiti pozivnicu" dodao je Vučinić.

Post je objavljen 29.06.2008. u 17:20 sati.