Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

OPSA: Anketiranje mladih, članova udruga i novinara o NATO-u

Organizacija za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA) provela je anketu o stavovima mladih, članova udruga i novinara o NATO-u. Anketa je provedena anonimno, početkom lipnja na manjem uzorku od 103 ispitanika iz središnje Hrvatske. Anketom su se ispitivala stajališta i informiranost ispitanika o NATO-u, sigurnosti i informiranju građana o djelovanju NATO-a.

Najvećim dijelom ispitanici su se izjasnili da podržavaju ulazak Hrvatske u NATO ili da ga podržavaju u potpunosti - 55 posto, dok se 28 posto ispitanika izjasnilo da ne podržava ulazak u NATO. Samo 4 posto ispitanika ne zna da li podržava ulazak Hrvatske u NATO, o tomu nije donijelo odluku 5 posto ispitanika, te nema stajalište o tom pitanju 8 posto ispitanika.

Po pitanju osobne informiranosti o članstvu Hrvatske u NATO-u, koju su ispitanici trebali ocijeniti ocjenama od 1 – 5 gdje je ocjena 1 najmanja informiranost, a ocjena 5 najveća informiranost, 10 posto ispitanika ocijenilo je svoju informiranost ocjenom 1, dok je ocjenom 2 svoju informiranost ocijenilo 27 posto ispitanika, ocjenom 3 – 29 posto, ocjenom 4 – 17 posto, i ocjenom 5 – 17 posto ispitanika.

Na pitanje kako će ulazak Hrvatske u NATO djelovati na sigurnost Hrvatske od ratnih i terorističkih djelovanja, 40 posto ispitanika je odgovorilo da ćemo biti sigurniji, 39 posto da se ništa po tom pitanju neće promijeniti, 5 posto da nikada više nećemo doživjeti rat, a 8 posto ispitanika ne zna kako će ulazak Hrvatske u NATO djelovati na sigurnost. Samo 4 posto ispitanika smatra da ćemo ulaskom u NATO biti manje sigurni, a o tomu nema stajalište također 4 posto ispitanika.

Post je objavljen 29.06.2008. u 16:02 sati.