Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mirnalovesnoname

Marketing

Danijel u bolnici! :(

Pobjednici i oni koji bi voljeli da to budu

VEČERAS POČINJE PETNAESTI BUDVANSKI FESTIVAL “PJESMA MEDITERANA”


Budva - Petnaesti festival "Pjesma Mediterana" počeće večeras ispred Starog grada u Budvi. Tokom dvije takmičarske večeri publika će imati priliku da čuje 36 novih kompozicija.
Prvo polufinale otvoriće pobjednik prve Pjesme Mediterana Slobo Kovačević koji će ljubitelje ovog festivala podsjetiti na svoj veliki hit “Montenegro”. Nakon njega publika će čuti tri takmičarske numere koje će izvesti Renata Perazić i klapa Aleta, Maksim Hozić Max, Mićo Vujović i Assa Voće. Pobjednik festivala u Budvi 2003. Dado Topić još jednom će na istom mjestu otpjevati “Bajku od ljubavi”, a nakon njega će se predstaviti takmičari Ivana Tomić, Dejan Raičević i Franco Masi.
Pobjednici iz 1994, grupa „Makadam“ najaviće i treći takmičarski blok koji otvaraju “Stari kapetan”, Tamara Todevska i Konstatinos Evripides. Još jedna pobjednica “Pjesme Mediterana” Ekstra Nena nastupiće večeras kao revijalni učesnik, a sjutra će pjevati u takmičarskom programu. Poslije njene numere, svoje pjesme će izvesti Marijana Zlopaša, “Quadro band” i Ivan Čanović. Najveći hit u svojoj karijeri, numeru ”Ja činim sve” pjevaće prve večeri festivala Tanja Banjanin, pobjednica 1998, a prvi put u Budvi i to u takmičarskom dijelu nastupiće makedonska diva Kaliopi. Zatim će pjevati Maja Ajdić i, nakon decenije pauze, ponovo okupljeni “Tutti frutti bend”. Posljednji takmičarski blok najaviće Nenad Knežević Knez. Maja Odžaklijevska, Lambe Alabakovski i Tijana Dapčević su posljednja tri takmičara prve večeri, koju će numerom “Ko lijana” zatvoriti pobjednik iz 2001. Saša Vasić.
U revijalnom dijelu prve večeri festivala nastupiće kontroverzna hrvatska pjevačica Severina Vučković koja će ujedno iskoristiti priliku da promoviše novi album "Zdravo Marijo".
Pored toga, što će ove godine sve pjesme biti mediteranske, novina je i to što će se prvi put pjevati uz pratnju orkestra koji će uživo pratiti izvođače. Ovaj orkestar, čine gudači iz Crne Gore, koje predvodi violinista Vili Ferdinandi i ritam sekcija pod vođstvom Nikša Bratoša. Orkestrom će dirigovati Đelo Jusić, Jovan Adamov i Vojkan Borisavljević.


Danijel u bolnici

Danijel Alibabić, autor kompozicije "Slepa ulica" kojom će drugo takmičarsko veče zatvoriti Kaya, ovogodišnju “Pjesmu Mediterana” pratiće iz bolnice. Naime, Alibabić je samo nekoliko dana pred festival dobio trovanje, tako da je umjesto u Budvi, završio na liječenju.



Odabrani aranžeri

Samo "odabrani" aranžeri mogli su da rade aranžmane za ovogodišnje festivalske kompozicije. Kako saznajemo, to je ujedno bio jedan od problema organizatora. Većina aranžera koji se potpisuju na albumima poznatih izvođača, iako uspješni u svom poslu, ne znaju da ispisuju partiture, što su ove godine morali da urade, kako bi orkestar koji je imao svega nekoliko dana da izvježba 36 kompozicija, mogao da prati izvođače. Tako je izbor pao na Sašu Gajića, Miška Tamindžića, Nikšu Bratoša, Stipicu Kalođera , Danka Jankovića, Đela Jusića, Darka Dimitrova, Nikolu Petrovića, Edvarda Botića, Nihada Petonjića, Aleksandru Milutinović, Antonija Zadra i Slobu Markovića.


Post je objavljen 28.06.2008. u 11:18 sati.