Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/izvansustava

Marketing

Hrvatska LGBT zajednica promovira nasilje protiv same sebe

Danas je TV skandalozno objavila vijesti o tome kako je za prikazivanje zabranjen spot za Gay Pride udruge Queer Zagreb. Radi se, naime, o tome što spot prikazuje, između ostaloga, i poljubac dva muškarca. Vjećnicima se to nije dopalo, pa su odlučili reći hrvatskoj javnosti da nije spremna vidjeti sadržaj tog spota prikazan na TV-u. Osim što se radi o cenzuri, vjećnici su apsolutno u krivu. Pozivam sve svoje čitatelje, ako takvi već postoje, da pogledaju video na RTL-ovoj Web stranici.
Hrvatska javnost je itekako spremna vidjeti dotični video - ne zbog poljupca dvaju muškaraca, već zbog onoga što slijedi nakon poljupca - udarac. I još jedan i još jedan i još jedan...
OK, jasno je da su autori spotom željeli izazvati šok, no mene je taj šok zaobišao u prilično velikom luku. Zašto? Pa najprije zato što poljubac između dva muškarca označava ljubav, i među ostalim poljupcima koji su se javili u spotu, moglo bi se shvatiti da se radi o igri "izbaci uljeza". Kada nogometaš poljubi osvojeni pehar, ili cura poljubi novčić prije nego ga ubacuje u automat za igru na sreću, ili pak čovjek poljubi kuglu za kuglanje, tu se baš ne radi o istom poljupcu kao i onom između dva muškarca. Očito je ljudima iz Queer Zagreb-a sve ravno. Zapravo, nije mi ni čudno što ih onda nitko ne shvaća ozbiljno kada govore o ljubavi između osoba istog spola. S ovakvim stavom prema poljupcu oni ne bi bili u stanju pokazati ni da ja moguća bilo kakva privrženost između osoba bilo kojih spolova.
S druge strane, spot pokazuje tendenciju LGBT populacije da se bore protiv nečega, a ne da se bore za nešto. Spot je očito borba protiv nasilja nad homoseksualnim osobama. No, puno jaču poruku spot bi imao da ocrtava borbu za prava istih. Primjerice, da je spot završio odmah nakon poljupca dvaju muškaraca sa porukom "Every kiss is sacred" ili nešto slično, možda bih na trenutak mislio "Oh, baš lijepi video" iako poruka nije nužno istinita. Ali spot bi barem utoliko bio ljepši.
No, kada spot najednom stane kod ključnog poljupca i onda počne nasilje, dođe mi da se zapitam "Pa je li zaista poljubac dva muškarca toliko loša stvar da bi trebalo eliminirati sve poljupce?" To naglo stajanje kao da vrišti "LJUBE SE DVOJICA MUŠKARACA!" na sav glas, kao da je to nešto grozno. Neuobičajeno jest, ali grozno nije. Nije ni loše. Mentalitet koji kaže suprotno je upravo onaj nasilnički koji silom želi prekinuti takve iskaze ljubavi. Upravo takav mentalitet će prekinuti SVE čime se bavio u trenutku kada je zapazio takvu "grozotu", izderat će se "LJUBE SE DVOJICA MUŠKARACA!" i započet će s mržnjom i nasiljem. Upravo je takav dojam spot ostavio na mene, bez obzira na namjere s kojima je napravljen. A znamo kamo vode loše ostvarene dobre namjere.
Konačna poruka "Protect every kiss" je time potpuno izvan konteksta. Sam spot nije uspio izazvati šok kojem su se autori nadali, već upravo suprotno.

U nekim normalnim okolnostima, komentirao bih gore navedenu cenzuru našeg vijeća i koliko je bilo kakva cenzura slobodnog izražavanja loša. Međutim, kada udruga koja se za nešto bori kontradiktira samoj sebi takvom nepromišljenošću, onda mi je komentirati to kudikamo zanimljivije. Uostalom, Queer Zagreb je već najavila žalbu. Dakle, u ovom slučaju dogodile su se dvije loše stvari - jednu sam spomenuo, a druga je cenzura. No o tome u nekom drugom slučaju. Siguran sam da će ih biti.

Post je objavljen 26.06.2008. u 21:04 sati.