Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

ADRIATIC AURORA 08: 1800 vojnika vježbalo zahtjevne vojne situacije

Na vojnom poligonu Gašinci danas je održana vježba "Dan uvaženih gostiju", dio međunarodne vojne vježbe "ADRIATIC AURORA 2008", koja se održava od 17. do 30. lipnja. Predsjednik Stjepan Mesić je rekao kako su Oružane snage RH spremne za pristupanje NATO savezu te da su osim uvježbanosti pokazale da mogu koordinirano i sinkronizirano djelovati sa zemljama partnerima.



U vježbi, na temelju Američko-jadranske povelje o vojnoj i političkoj suradnji Hrvatske, Albanije, Makedonije i Sjedinjenih Država, uz pripadnike Oružanih snaga RH sudjeluje po jedan pješački vod iz Albanije i Makedonije te postrojbe američke Nacionalne garde iz Minnesote, Vermonta i New Jerseya.

U vježbi je sudjelovalo više od 1.800 pripadnika oružanih snaga tih zemalja. To je ujedno i završna vježba za pripadnike hrvatskih Oružanih snaga, koji u kolovozu, odlaze u međunarodnu mirovnu misiju ISAF u Afganistan.



U nekoliko radnih točaka sudionici vježbe prikazali su taktičke situacije bojevog gađanja iz vatrenog oružja, upada u objekt, pratnje i zaštite konvoja od oružanog napada, uz zračnu potporu te suzbijanja demonstracija i zaštite vojne baze od pješačkog napada.

Predsjednik Mesić je istaknuo je kako je impresioniran profesionalnošću njezine izvedbe, jer je, kao najkompleksnija vježba do sada izvedena u našoj zemlji, demonstrirala visoku uvježbanost oružanih snaga RH. Predsjednik je naglasio da takve vježbe nisu značajne samo zbog odlazaka u vojne misije, nego i zbog toga što pokazuju da su oružane snage RH sposobne mjeriti se s najuvježbanijim vojskama svijeta.



Ministar Vukelić je naglasio da je uspješno izvedena vježba još jedan dokaz sposobnosti naših vojnika i zapovjednika, kao i pokazatelj njihove stručnosti i znanja.

Nakon završetka vježbe u obližnjim Gašincima održana je svečanost završetka obnove Vatrogasnog doma, školskog igrališta i jedne lokalne ceste, financirane od strane Zapovjedništva američkih vojnih snaga u Europi, pri čemu su radove obavile inženjerijske postrojbe oružanih snaga RH, Albanije i Nacionalne garde New Yerseya.



Cijelu fotogaleriju vježbe "ADRIATIC AURORA 08" možete pogledati na: http://www.morh.hr/aurora_08/foto.asp

Foto: MORH

Post je objavljen 26.06.2008. u 19:50 sati.