Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/perdido

Marketing

Kleopatra i Marko Antonije

Povijesna priča kazuje da su Kleopatra i Marko Antonije počinili samoubojstvo u kratkom razdoblju, on mačem, a ona gujom u njedrima, nakon što ih je negov suparnik, rimski car Oktavijan, porazio u bitci kod Aktija i zauzeo Aleksandriju 30. godine prije Krista.
Marka Antonija je Kleopatra osvojila i iskoristila za svoje političke ciljeve, baš kao i ranije Julija Cezara, koji je najvjerojatniji otac njezinog najstarijeg sina Caesariona (Malog Cezara), koji se nakon majčine smrti proglasio egipatskim faraonom, ali ga je Oktavijan, koji je već odnio pobjedu – pogubio.

Image Hosted by ImageShack.us

Grčki povjesničar Plutarh, oko 130 godina nakon samog događaja piše ono što se danas smatra povijesnom istinom o događajima, da je Antonije, kad su ga napustili njegovi vojnici i pridružili se Oktavijanu, optužio Kleopatru da ga je izdala. Ona se pak bojeći odmazde, sama sa dvije sluškinje zatvorila u 'vlastiti spomenik', te je Marku Antoniju poslala poruku da je mrtva. Vjerujući glasniku, Antonije si je probo trbuh mačem, te je legao na počivaljku kako bi umro. No, prestao je krvariti, te je preklinjao ljude oko sebe da mu skrate muke. Tada je od Kleopatre stigao drugi glasnik s naređenjem da joj ga dovedu, a on se razveseljen što je živa, složio s tim. Ona nije htjela otvoriti vrata nego je kroz prozor dobacila konop. Nakon što se popeo, Kleopatra i njezine sluškinje su ga uvukle kroz prozor, što ga je gotovo ubilo. Nakon što su ga uvukle, opet je polegnut na počivaljku. Kleopatra mu je skinula odjeću i pokrila se njome. Vrištala je i plakala, te se počela ranjavati. Antonije joj je rekao da se smiri i zatražio je čašu vina. Umro je nakon što ju je ispio.
Plutarh tvrdi da je Kleopatra pronađena mrtva, da je njezina sluškinja Iras također pronađena mrtva uz njezine noge, a da joj je druga sluškinja, Charmion, namjestila krunu prije nego je i sama skončala.
Guja od čijeg je ugriza umrla Kleopatra, navodno se nalazila u košari sa smokvama, iako neki rimski izvori navode da je bila u vazi s cvijećem.
Zahvaljujući Shakespeareu, danas je općeprihvaćeno da je guja ugrizla Kleopatru za grudi, dok su raniji izvori navodili da je bila ujedena za ruku.
© by Net.hr

Post je objavljen 26.06.2008. u 17:01 sati.