Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Najhrabriji dječaci skakali i preko Ivanjskih kresova

Uz rođenje sv. Ivana Krstitelja i blagdan Ivanja u selu Sopje nedaleko od Slatine održana je zanimljiva pučka svečanost - Ivanje 2008, na kojoj su se stari i mladi Sopjani, te njihovi gosti, prisjetili starih običaja.

Za bolji urod

Uz uobičajene čestitke imendana svim Ivama i Ivanima, Ivanje je dan kada se iz seoskih soba iznosi slama i stavlja oko voćaka kako bi bolje rodile, a blagoslove se i polja pšenice. Glavni organizator svečanosti su Jozo Šantak i KUD Podravac, pa su najbrojniji sudionici upravo njihovi članovi. Pod vodstvom Marine Čančar održan je Festival narodnih pjesama, pročitana je Pjesma Sopju autora Miše Granjaša, Bože Tomaševića i Miše Rastija.

- Ivanje u Sopju potvrđuje duboku i čarobnu vezu današnjih generacija sa stanovnicima Sopja koji su prije stotinu i više godina, na gotovo jednaki način, u istim narodnim nošnjama, istim pjesmama i običajima, slavili ovaj blagdan - naglasila je Dragica Šuvak, potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina.

Uz kresove do jutra
Uz savjete Ivana Mikića djeca su izradila baklje za lilanje i zapalila Ivanjske kresove preko kojih su potom preskakali najhrabriji dječaci i mladići.

- Djeca nauče običaje od nas pa ih prenose s koljena na koljeno - kaže Mikić. Uz glazbu tamburice i veselu pjesmu svetoivanjska pučka svečanost nastavila se do kasnih noćnih sati.Narodni običaj tzv. lilanja u Sopju - atraktivna igra sa zapaljenim sijenom na štapovima - osobito je blještava kad se smrači jer se vatra vidi nadaleko.

Narodne običaje u Sopju njeguju sve generacije mještana - djedovi i očevi podučavaju sinove koji su spremni stare običaje sačuvati od zaboravaNa pučkoj svečanosti Ivanja u Sopju oživjela su i natjecanja u starim igrama, koje su nekad bile osnova razonode tijekom slobodnog vremena mještana

Večernji online

Post je objavljen 26.06.2008. u 10:46 sati.