Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Go-problem broj 194.

Još jedan problem, u kojem je bijeli na potezu prvi, je pred nama.
Prostor u kutu je u nadzoru bijelih kamenčića, ali je otvoren za upad, sa vezom sa crnima, odozgo i sa desne strane. U takovoj situaciji bijeli treba tražiti put opstojnosti svojih kamenčića.
Što znači opstojnost, opstajanje, trajanje? Što uopće znači da je nešto bijelo ili crno? Zanimljiva su to pitanja koja zadiru u osnovu ove divne igre, a ujedno sobom nose i veliki dio životne filozofije uopće.
Stavljanjam novih kamenčlića situacija se mijenja. Takovim promjenama neki kamenčići mogu biti zarobljeni. Neke se ne može zarobiti, ako ih branitelj uspješno ili mudro štiti. Valjda su nam poznati neuništivi oblici. To su one skupine kamenova iste boje kojima se ne može oduzeti poslijednja sloboda, što bi značilo zarobljavanje. To su skupine koje okružuju dvije skupine praznih polja. To zovemo dva oka. Ulaskom u jedno od njih protivnički kamenčići bivaju zarobljeni prije nego li protivnik uspije zarobiti skupinu sa ta dva oka. Samozarobljavanje nije dozvoljeno, osim kada se istovremeno zarobljavaju protivnički kamenčići.
To znači da bijeli treba težiti stvaranju dva oka. Ako to nikako ne može, onda se ova skupina smatra neopstojnom. To, međutim, ne vidi svaki, pa se onda odigrava do oblika koji je vidljiv. Valjda ste čuli za izreku: ‘Trebam li ti nacrtati?’.Ima tu još mnogo zanimljivosti, ali da se usredotočimo na konkretan problem. Ajmo!
Rješenje će biti na blogu u ponedjeljak.
A sada kratka obavijest.
I ove subote je u velikogoričkoj ‘100-tki’ redovni vikend-go-turnir. Početak je u 10:30. Igra se ili unutra u klubu ili vani na terasi. ‘100-tka’ je u sastavu velikogoričkog veleučilišta u Zagrebačkoj 37. Pristup je slobodan.
bl. Muradenu


Post je objavljen 26.06.2008. u 10:27 sati.