Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO: Nove kosovske snage sigurnosti do kraja 2009. godine

Nekoliko tisuća pripadnika kosovskih snaga sigurnosti bit će otpušteno s dosadašnjih funkcija te će morati potražiti nova radna mjesta u sklopu novih snaga sigurnosti koje podupire NATO, što im ne jamči ponovno i sigurno zaposlenje, izvijestio je jučer glasnogovornik Saveza James Appathurai.

Kosovo će raspustiti "Kosovo Protection Corps (KPC)" - "Trupat e Mbrojtjes së Kosovës (TMK)", civilno tijelo koje je činilo 3.000 do 3.500 osoba zaduženih za djelovanje u izvanrednim situacijama i u obnovi zemlje. Njih će zamijeniti regularne kosovske snage sigurnosti (KSF), odnosno oko 2.500 profesionalnih policajaca, koji će biti pod civilnom kontrolom, a podupirat će ih NATO. Nosit će samo lako oružje, biti će osposobljene da odgovaraju na krizne situacije i da štite civile. Ove bi snage trebale u potpunosti biti operativne do kraja 2009.

- NATO će surađivati s kosovskim vlastima kako bi se što prije odredili kriteriji za selekciju novih zaposlenika - objasnio je Appathurai. - Svi oni koji će se željeti priključiti snagama KSF-a morat će ispuniti zadane kriterije - rekao je, dodavši kako bi u NATO-u željeli biti sigurni da će proces biti proveden na demokratski način. Nove sigurnosne snage biti će multietničke, odnosno biti će mjesta za pripadnike svih nacionalnih zajednica, a njihovi će pripadnici štititi sve narode na Kosovu, uključujući i Srbe.

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije 17. veljače ove godine i NATO ovaj novi korak smatra osjetljivim, jer neke članice Saveza, kao što je Španjolska, nisu priznale Kosovo i zato su suzdržane prema svemu što mu daje status države. Službeni je Madrid priopćio da njegovo osoblje neće sudjelovati u obuci KSF-a. Appathurai je naglasio da KSF nije vojska niti se očekuje da preuzme vojne zadatke, i dodao da će njena uloga biti policijskog tipa, kao što je kontrola nereda.

Post je objavljen 26.06.2008. u 07:50 sati.