Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

POMOĆ ZA NAJVAŽNIJI ISPIT

PREDSTAVLJENA KNJIGA "ŠALABAHTER ZA ŽIVOT" BLOGERA PATRA LUKE RAĐE

Knjiga o. Luke Rađe "Šalabahter za život" predstavljena je 23. lipnja u velikoj dvorani Rezidencije Družbe Isusove u Zagrebu, objavila je agencija IKA. Riječ je o osebujnoj duhovno-literarnoj zbirci po mnogočemu jedinstvenoj na našim prostorima. Knjiga je nastala kao plod višegodišnjeg internetskog komuniciranja duhovnika studenata i mladih, o. Luke Rađe s vjernicima i općenito ljudima mlade ali i svih drugih dobnih, klasnih i ostalih skupina. Zajedničko svima je istinsko traženje iskrenih i istinskih odgovora o esencijalnim životnim pitanjima.

Knjiga sadrži tridesetak poglavlja kroz koja se obuhvaćaju najraznovrsnije teme od seksualnosti do celibatstva, od grešnosti do zaljubljenosti, od patnje do nenadmašne radosti uskrsnuća, od nevjere do mistike. Osebujnost ovoga djela naročito se sastoji u tome što je kao medij korišten Internet, u Crkvi u Hrvata prvi put u tolikom intenzitetu, zahvaljujući čemu u komunikaciji na liniji vjernik-svećenik ili učenik-učitelj padaju sve suvišne maske, obziri ili kurtoazije a u prvi plan izbija suština problematike svakodnevnice i svega onoga s čime se prosječni vjernik ili prosječni čovjek u njoj zaista susreće.

Govoreći i nastanku ove treće Rađine knjige, donedavni predsjednik SKAC-a o. Ivica Musa istaknuo je kako se odabirom i klasifikacijom 25 tema željelo predstaviti najbolje tekstove, koji će sadržati, uhvatiti ono sržno što Luka o nekoj temi želi dati. No, to uopće nije bilo lako, jer je Luka autor koji se nikada ne ponavlja, premda su postavljena pitanja katkada vrlo slična. Kriterij je bio da se unutar jedne podteme dobije najzaokruženiji odgovor – što je katkada značilo izbacivanje nekog drugog također odličnog. Kriteriji su bili reprezentativnost, katehetska uporabljivost, širina i primjerenost što većem "zamišljenom" broju čitatelja, a čitatelji su ovdje uvijek potencijalni ili skriveni pitači.

Ovo djelo mnogo kazuje o kvalitetama pisca koje se možda ne primjećuju u onom prvom praćenju prepiske na Internetu gdje pitanja dolaze na monitor po slijedu slanja, katkada se tematski nastavljajući, ali još češće se šire i prelaze na nove teme. Razvrstana prepiska daje uvide u autorovu sistematiku i da se tako izrazimo – metodu i teologiju, kazao je Musa, te je na kraju istaknuo kako p. Luki suvremenost u odgovorima daje iskustvo, jer ono daje ljudsku uvjerljivost i hrabrost slati tamo gdje obično ne zastajemo ako nismo sigurni da je to ta uporišna točka. Nadalje, p. Luka se služi psihologijom, ali mu ona nije najvažniji izvor uvida u ljudsku psihu i dušu, ter naposljetku o. Luki je polazište prije svega Sveto pismo.

Psihološko-proročki vid knjige približio je o. Mijo Nikić. Riječ je o duhovitim i duboko duhovnim odgovorima na teška i egzistencijalna pitanja koja su mladi, a i stari postavljali o. Luki, očekujući od njega mudar savjet i utješne riječi. Luka odgovara izravno, "pogađa u sridu". Zna u malo riječi reći puno toga. Božji je to dar. A Luka ga nije zadržao samo za sebe, nego daje drugima. Knjiga je koja informira da bi formirala svoje čitatelje ostavljajući im pri tome dovoljno slobode da prihvate ili odbace ponuđene odgovore.

Odgovori o. Luke donose duši svjetlo i radost zato što su promišljeni. Luka skladno i uvjerljivo povezuje razum i srce. Premda na teška pitanja, o. Luka daje mudre i uvjerljive odgovore, on je dovoljno ponizan da prizna kako ni njemu mnoge stvari nisu jasne, da i on grčevito od Boga traži odgovore na pitanja koja mu se nameću. No, Nikić ističe kako je u jedno o. Luka siguran: "Jer, dokle god sam u tjeskobi što mu ne uzvraćam ljubav – njegovoj ljubavi ne dam da u meni djeluje. Korak koji trebam učiniti jest – vjerovati da me ljubi i kad ja njega ne ljubim; u mene vjeruje i kad ja u njega ne vjerujem".

Marina Katinić osvrnula se na knjigu o. Luke kao hermeneutiku ljubavi. O. Luka nesumnjivo je umjetnik riječi. Kao čovjek koji je magistrirao na temi shvaćanja ljubavi kod Sv. Augustina, u odgovorima niže ingeniozne figure u najvećoj mjeri kad je tema govora kamen-temeljac njegova svjetonazora: ljubav. Katinić je iznijela i više primjera pitanja i odgovora u kojima dolazi do izražaja lagan i neusiljen stil u kojem autor koristi epitete, metafore, metanimije, parabole. Autor koristi anegdote, izreke, i napokon do izražaja dolazi humor. Na kraju je Katinić istaknula, kako je čitanjem knjige "Šalabahter za život" zajamčena duhovna obnova, korak bliže k Bogu, ljudima i samome sebi, i što je također važno - dobra zabava.

Nakon što je pročitano i nekoliko pitanja i odgovora iz knjiga, okupljenima se obratio i sam o. Luka Rađa. Svima je zahvalio na molitvama i potpori. Istaknuo je kako je studirao teologiju u Rimu, no za njega je prava teologija bila kad je trebao misliti što odgovoriti na pitanja.

Na kraju predstavljanja, svima je na odazivu zahvalio novi predsjednik SKAC-a o. Zdravko Knežević, jer su time dokazali da "nas je okupilo veliko Božje i Lukino djelo". U glazbenom dijelu nastupila je klapa Furešti.



Post je objavljen 26.06.2008. u 00:20 sati.