Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Svečano postrojavanje na Jelačićevu trgu povodom Dana državnosti

Povodom Dana državnosti na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića upriličeno je svečano postrojavanje Hrvatske vojske i policije kojemu je nazočio cijeli državni vrh, a koje je prenošeno uživo kao i prošle godine na prvom programu HRT-a.

Ispred predsjednika Republike, Sabora i Vlade te mnogobrojnih uzvanika svečano su se pod ravnanjem kontraadmirala Ante Urlića postrojili ešaloni hrvatskih ratnih zastava, Kopnene vojske, Ratnog zrakoplovstva i Mornarice, policije, Zapovjedništva za potporu, Hrvatskoga vojnog učilišta te Bojne za specijalna djelovanja.

Nakon pregleda postroja, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić s govornice je poručio da je 25. lipnja 1991., kad je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti budući da je odredio hrvatsku demokratsku budućnost.

Podsjetio je da je tada Hrvatska već bila izložena velikosrpskoj agresiji te je zahvalio svima koji su tada i tijekom Domovinskog rata stali u njezinu obranu i sudjelovali u uspostavi njezine demokracije, a posebice onima koji su u obrani slobode dali svoj život.

Također je podsjetio da je Hrvatska od uspostave samostalnosti, obrane i razvoja demokracije prešla težak put, ističući da svoj razvojni put nastavlja u procesu pristupanja EU i NATO-savezu.

Ulazak u EU strateški je cilj hrvatske politike budući da je, rekao je predsjednik Mesić, hrvatski narod u punoj mjeri dio Europe. EU je izraz prirodne težnje za jedinstvom kojega Hrvatska mora biti dio te omogućava Hrvatskoj da svoj razvoj uskladi s europskim razvojnim standardima, dodao je.

Istaknuo je kako vjeruje da se problemi vezeni uz prihvaćanje Lisabonskog ugovora ne će negativno odraziti na hrvatske pregovore i što skorije članstvo u EU.

Predsjednik je napomenuo da je pozivnica za članstvo u NATO-savezu velik korak za Hrvatsku jer pridonosi njezinoj afirmaciji kao bitnom čimbeniku osiguranja mira i sigurnosti.

Iako je Hrvatska nastavila proces demokratizacije društva i pokrenula mnoge reforme, rekao je, još ne može potpuno biti zadovoljna učinjenim te treba nastaviti reforme i zakonodavnu aktivnost, ali tako da se zakoni primjenjuju te pridonose gospodarskom razvoju i smanjenju nezaposlenosti.

"Trebamo ostvariti više stope rasta, koje će potaknuti veće zapošljavanje i izvoz, te sačuvati Hrvatsku kao socijalnu državu iako to u uvjetima globalizacije ne će biti lako", poručio je predsjednik Mesić te hrvatskim građanima čestitao Dan državnosti.

Prije postrojavanja na Jelačićevom trgu u Vladi je održana svečana sjednica kojoj je prisustvovao i Predsjednik Mesić.

Prisjećajući se 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o hrvatskoj samostalnosti i suverenosti, predsjednik Vlade dr.sc. Ivo Sanader se na sjednici zahvalio svima koji su hrvatski narod, od osamostaljenja i obrane slobode u Domovinskom ratu do danas, vodili kroz mnoge teškoće i izazove.

Posebice je zahvalio hrvatskim braniteljima, koji su s puškom u ruci, stijegom na ramenu i Lijepom našom na usnama u tim presudim vremenima stali u obranu Hrvatske, te prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i njegovoj odlučnoj viziji slobodne domovine koju su podupirale sve hrvatske stranke.

Sanader je istaknuo da Hrvatska, na pragu punoljetnosti svoje samostalnosti, kao zrela i odgovorna država nastavlja raditi na dobrobit svojih građana, da sve pobjede i prepreke koje je prebrodila obvezuju na još veću odgovornost za vlastitu budućnost.

"Naš posao nije još dovršen, naš naraštaj ima još odgovornosti da potpuno i neupitno osigura Hrvatskoj mjesto u obitelji slobodnoga i demokratskog svijeta, te poduzmemo sve što je potrebno da našim budućim naraštajima ostavimo Hrvatsku kao uljuđenu demokratsku zemlju", rekao je.

Istaknuo je kako državna vlast upravo tako i postupa, unatoč sve zahtjevnijim odnosima u Europi i svijetu, svjesna da svijet postaje sve složeniji, da međunarodne odnose obilježavaju neizvjesnost i nepoznanice, posebice zbog 'potresa' na svjetskome financijskom tržištu, rasta cijena energenata, sirovina, hrane, zbog klimatskih promjena.

"Zato je potrebno udvostručiti napore kako svijet ne bi propustio povijesnu priliku i nastavimo oblikovati međunarodni poredak, suradnju umjesto sukoba. Svjesni smo i da Hrvatska svojom politikom treba pridonijeti oblikovanju takvog svijeta i upravo to i činimo", rekao je Sanader.

Naglasio je kako Hrvatska danas ima najbolji i najsigurniji međunarodni položaj koji jamči njezin unutarnji razvoj, da je blizu pristupanja NATO-savezu i EU, da će svoj položaj potvrditi reformama i u pregovorima o ulasku u EU te biti sposobna uvijek se suočiti s izazovima na dobrobit svojih građana.

"EU, unatoč problemima, nije nikada nazadovala, nego napredovala", rekao je predsjednik Vlade.

Post je objavljen 25.06.2008. u 17:57 sati.