Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

Umro bivši tajnik Matice hrvatske Jozo Ivičević


Jozo Ivičević je osuđen 1971. s drugim dužnosnicima MH na pet godina strogog zatvora i zabranu javnog djelovanja nakon isteka kazne.

Nekadašnji glavni tajnik Matice hrvatske (MH) Jozo Ivičević umro je jutros u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti, potvrđeno je u MH.

Jozo Ivičević Bakulić rođen je na Visu 21. siječnja 1930., i još kao gimnazijalac pretučen je i isključen iz gimnazije (1945.) zbog djelovanja oko ''Narodnog glasa'', prvoga oporbenog glasila u komunističkoj Hrvatskoj.

Nakon što je pušten iz vojno-istražnog zatvora te nakon isteka zabrane školovanja, završio je klasičnu gimnaziju, zatim Pravni i Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Magistrirao je iz nacionalne državnopravne povijesti na Pravnom fakultetu u Zagrebu (1971.), gdje je bio asistent od 1961. do 1972.

U Matici hrvatskoj od 1968. bio je u Upravnom i Izvršnom odboru, a od 1971. bio je i glavni tajnik te član Predsjedništva. Bio je odgovorni urednik ''Hrvatskog tjednika'' (1971.).

Osuđen na pet godina strogog zatvora

Nakon udara na Hrvatsku u Karađorđevu 1. prosinca 1971., uhićen je sa skupinom dužnosnika Matice hrvatske - Šimom Đodanom, Vladom Gotovcem, Zvonimirom Komaricom, Vlatkom Pavletićem, Hrvojem Šošićem, Franjom Tuđmanom i Markom Veselicom.

Pred Okružnim sudom u Zagrebu optužen je u navodnoj glavnoj kontrarevolucionarnoj grupi s Veselicom, Đodanom i Komaricom te je osuđen na pet godina strogoga zatvora i četiri godine zabrane javnoga djelovanja nakon isteka kazne. Vrhovni sud SR Hrvatske zatvorsku kaznu preinačio mu je u četiri godine strogoga zatvora, a nakon što mu je kazna istekla, zbog političke diskriminacije godinu dana nije se mogao zaposliti. Vlasti su mu dopustile zaposlenje u Arhivu Hrvatske, uz uvjet da bude na poslu nadziran.

Nakon obnavljanja djelovanja Matice hrvatske (1989.) do umirovljenja (1992.) ponovno je bio glavni tajnik i u upravnim tijelima Matice hrvatske.

Objavio je više tekstova, a u Matici hrvatskoj upravo je pred izlaskom njegova knjiga ''Iz novije hrvatske povijesti'', koje je posljednju redakturu obavio nedavno sam autor.
Objavljeno: 24.06.2008. u 19:23h


Prenašamo:Javno

Post je objavljen 25.06.2008. u 11:20 sati.