Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Scheffer: KFOR i dalje ostaje na Kosovu

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je jučer u Prištini da je misija KFOR neutralna i da nastavlja djelovati u okviru ovlasti UN-ove Rezolucije 1244. Na kraju jednodnevnog posjeta Kosovu Scheffer je, na konferenciji za novinare u vojnom dijelu prištinskog aerodroma u Slatini, rekao da je KFOR na Kosovu mora osigurati mir i sigurnost te zaštititi i većinske i manjinske zajednice.

- KFOR je tu i tu će ostati. Ima mandat i dovoljno snaga, koje podrazumjevaju i dovoljno rezervnih snaga. KFOR je ovdje da zaštiti kako većinsku tako i manjinsku zajednicu - rekao je čelni čovjek NATO-a.

Scheffer je pohvalio građane Kosova i institucije koje su u vrijeme proglašavanja nezavisnosti i stupanja na snagu novog kosovskog Ustava uspijeli osigurati red i mir. On je rekao da KFOR nije tu da odluči o prihvaćanju ili neprihvaćanju nezavisnosti Kosova.

- NATO nema veze sa priznavanjem nezavisnosti. Ima članica NATO-a koje su priznale, a ima i onih koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali treba istaknuti da su sve zemlje članice NATO-a uključene u KFOR i da ostaju na Kosovu - rekao je Scheffer.

Naveo je da ga je zapovjednik KFOR-a Gzavije de Marnak informirao o situaciji i aktivnostima međunarodnih mirovnih snaga, dok je sa predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hashimom Tachijem razgovarao o mogućnostima daljeg razvoja događaja.

Sejdiu i Tachi su mu rekli da KFOR i dalje uživa veliki ugled i da građani Kosova imaju veliko povjerenje u međunarodne mirovne snage i zapovjednika, generala De Marnaka. Scheffer je istaknuo da su sve zemlje članice NATO-a, i one koje su priznale nezavisnost Kosova i one koje to nisu učinile, podržale novu misiju NATO-a za pripremu i osposobljavanje sigurnosnih snaga Kosova.

On je naveo da nije riječ o vojnim snagama, već da će to biti multietničke snage. Na pitanje da li odluka NATO-a da obučava kosovske sigurnosne snage dovodi do zamrzavanja odnosa s Vojskom Srbije, Scheffer je rekao da ne vjeruje da su kontakti NATO-a i VS zamrznuti.

- U stalnim smo kontaktima sa našim prijateljima u Beogradu. Uloga obučavanja kosovskih sigurnosnih snaga ne mijenja naš mandat i neutralni mandat KFOR-a - rekao je on.

De Marnak je na isto pitanje rekao da je tijekom prošlog tjedna kontaktirao sa predstavnicima VS, i da odnosi KFOR-a i VS nisu zamrznuti. Upitan kada misli da bi kosovske sigurnosne snage mogle biti spremne za preuzimanje odgovornosti i kada bi KFOR mogao da ode sa Kosova, Scheffer je rekao da je teško o tome govoriti, ali je naveo da će "KFOR u bliskoj budućnosti biti ovdje sa istim snagama.

Glavni tajnik NATO je rekao i da podjela Kosova nije predviđena nikakvim planom i da, iako je to političko pitanje, nije ni u planu NATO-a. Scheffer se sastao i s novim šefom UNMIK-a Lambertom Zanierom, šefom EULEX-a Yvasom de Kermbanom i Oliverom Ivanovićem, sa kojim je, kako je naveo, razgovarao kao sa predstavnikom srpske zajednice. Scheffer je posjetio je i vojni kamp na sjeveru Kosova kod Leposavića, gde je razgovarao s zapovjednikom Multinacionalnih snaga sjever.

Post je objavljen 24.06.2008. u 16:44 sati.