Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Lipanjski susreti prometnuli se u međunarodnu priredbu

U Sisku je održana tradicionalna smotra folklora i narodnog stvaralaštva Sisački lipanjski susreti.

Tako se to kod nas pleše
Ta smotra folklora održava se već šestu godinu. Organizira je Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" iz Siska, pod pokroviteljstvom Grada Siska.

Sisački lipanjski susreti ove godine postali su međunarodni i održani su u utvrdi Starog grada. Uz nekoliko kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske domaćini su ugostili društva iz Mađarske, Češke te Bosne i Hercegovine. Smotru je otvorila dječja folklorna i tamburaška sekcija Folklornoga ansambla "Ivan Goran Kovačić" te gradonačelnik Dinko Pintarić. Goranovci su se bunjevačkim pjesmama i plesovima koreografa dr. Nenada Bičanića predstavili gostima i uzvanicima.

Posjetitelje su svojim nastupima oduševljavali gostujući ansambl "Visočan" iz Češke, koji je sa svoja 33 člana izveo koreografiju "Tako se to kod nas pleše". Gradišćanski Hrvati, HKD "Četarci" iz Mađarske izveli su doljnjopuljansko kolo te gosti iz Bosne i Hercegovine Kulturno-umjetničko društvo "Vrnograč" rahmanovo kolo i bošnjačke gradske igre.

Svojim folklornim izvedbama brojne goste i uzvanike pozdravili su i kulturno-umjetnička društva Sesvetska sela iz Sesveta te "Sava" iz Crnca.

Kulturno-umjetnička društva "Hrvatsko srce" Odra Žabno i "Radost" iz Sela izložila su na svojim stolovima kukuruzni kruh, sir, gibanice, medenjake, domaću rakiju, vino, višnjevac i drugo.

Očuvanje blaga
- Predstavljamo stara jela - kažu članice spomenutih društava.
Sa željom da očuvamo tradiciju i naše kulturno blago, na inicijativu ansambla, pokrenuta je ova smotra folklora. Na naše veliko zadovoljstvo, ove godine susreti se održavaju unutar zidina Starog grada, a ovim prekrasnim ambijentom oduševljeni su i gostujući ansambli.

Ovom prigodom zahvaljujemo Poglavarstvu grada Siska, koje nam je financijski pomoglo. Tako su se Lipanjski susreti prometnuli u međunarodnu priredbu - rekao je Ivica Posavec, predsjednik Folklornoga ansambla "Ivan Goran Kovačić".

Autor Zrinka Kolundžija

VEĆERNJI LIST ONLINE

Post je objavljen 24.06.2008. u 07:45 sati.