Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanivea

Marketing

Veliki Tabor

Photos by Maiv & Viola

Photobucket

Grad Veliki Tabor, smješten na brdašcu blizu mjesta Desinić u Hrvatskom zagorju. Od 15. do 19. stoljeća bio je u vlasništvu grofova Ratkaj (to su oni iz serije).

Photobucket

Najstarija peterokutna kula potječe iz 12.stoljeća, tokom stoljeća nadograđivan i u 20. stoljeću na različite načine devastiran, od 1996. godine renovira se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture . Za sada su napravili krasan posao, makar još ni pola ovog velikog dvorca (3200 kvadrata, 3 kata) nije uređeno. Kada sam zadnji put tu bila, 1987, god., dvorac je bio više manje devastirana ruševina i bilo je opasno ulaziti u sam grad.

Photobucket

A ovako iznutra izgleda danas:

Photobucket


Photobucket

Photobucket


Ulaznica je 20 kuna po osobi, imaju fenomenalno uređen dizajnerski WC i suvenirnicu. Jedno krilo je potpuno rekonstruirano, mogu se pogledati vinski podrum, stambeni dio, kuhinja, kapela i još neki izlošci.

Photobucket
Sudoper :)

Photobucket
Oružje

Photobucket

U kapelici izložena je lubanja Veronike Desinićke (nije ona iz serije), pučanke iz legende, koja je ljubovala sa mladim grofom Friedrichom Celjskim, pa ju je njegov otac dao ubiti i zazidati u zidine dvorca. No krasno, jadna cura. Navodno da se u dugim zimskim noćima u dvorcu čuju njeni jecaji.

Photobucket
Iz dvorca puca divan pogled na zagorske brege. Nije ni tim grofovima bilo loše u životu.


Post je objavljen 22.06.2008. u 20:52 sati.