Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1971

Marketing

"Kockice" kao deterdžent protiv crnila

Odavno već svjestan vizualne snage oblačenja svega i svačega u uzorak crvenih i bijelih kvadrata, ovih dana postajem svjestan i jedne nove dimenzije tog svježeg nacionalnog izričaja.
Crveno-bijeli uzorak na dresovima, licima, autima, zastavama postaje simbol neke nove Hrvatske - sportske, svijetle, snažne, vesele, miroljubive... Snažna i upečatljiva je slika veselih navijača odjevenih u hrvatski sportski vizualni identitet. Toliko snažna da sasvim slučajno, nehotice pobija ideju mračnog, crnog slova "U".

Vatrene kockice vs. U

Iako je oko nastupa hrvatske nogometne vrste bilo i nekih ružnih ekscesa, bili su zapravo toliko rijetki da potvrđuju pravilo veselog i sportskog kockastog duha. Još se uvijek u masi navijača može čuti pokoja ružna psovka upućena protivnicima "balijama" ili "pravoslavcima", ali vizualno u ovom slučaju pobjeđuje jer nema ništa crno i mračno u crveno-bijeloj ikonografiji na tribinama i oko njih.

Bez obzira na ideološka ili politička uvjerenja navijača, ne vjerujem da se u bilo kojem navijačkom mozgu nastup reprezentacije u Austriji trpa u potpuno isti koš sa npr. ekscesima u Mostaru, jer oni su neka sasvim druga priča koja u kockasti navijački duh tek slabašno i neuspješno pokušava dodati primjese crnog, političkog, mrziteljskog. A to u Austriji i oko zbivanja u njoj nije bilo važno.

Važno je bilo samo bodriti, pobijediti i slaviti. Ponosno vijoriti zastavama svijetlih boja. Važna je bila samo Hrvatska i sportske pobjede bez mrlja.

Želim da na slijedećem svjetskom nogometnom prvenstvu kockice dođu do finala. Na taj način će crne mrlje izgubiti puno svog do sada zajamčenog prostora.

Naprijed, Vatreni!

Post je objavljen 22.06.2008. u 12:02 sati.