Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

60 GODINA EMITIRANJA EMISIJE ZA SELO I POLJOPRIVREDU NA RADIO ZAGREBU


Emisija koja povezuje poljoprivrednike na kopnu i otocima


Sa obiteljskog gospodarstva Željka Kos u Hrnjancu u Sv. Ivanu Zelini, u obitelji čije se posljednje tri generacije bave vinogradarstvom na površini od 2,5 ha, a time i ukusnim vinima, emitirana je u nedjelju 15. lipnja jubilarna Emisija za selo i poljoprivrednike kojom je obilježeno 60 godina emitiranja te najstarije emisija radio Zagreba.

Emisija je pokrenuta 1948. godine, prvi joj je urednik bio Šime Mihovilović, potom urednik postaje Ivo Horvat, slijedi ga Rudi Zadravec, a onda 1976. godine urednik te emisije namjenjene selu i poljoprivrednicima postaje novinar Ivica Fodor. Upravo je Fodor vodio uživo ovu jubilarnu emisiju, uz asistenciju kolegice Gorane Holub Veršić koja dugi niz godina radi u emisiji, a također je urednica i voditeljica emisije. Emisija je to koja informira poljoprivrednike o svemu što se događa u svim granama poljoprivrede, na nivou državne uprave, lokalne uprave i samouprave, govori o problemima, o uspješnim poljoprivrednicima u različitim djelatnostima, ali istovremeno prati seoske običaje i kulturu, a emitira i izvornu seosku glazbu.


Image Hosted by ImageShack.us
Novinari koji prate poljoprivredu. Davor Lončarić(drugi s desna) je urednik emisije kada se emitira iz Osijeka.


Ivica Fodor je prije desetak godina restrukturirao emisiju, te se ona otada peridično emitira iz Zagreba, iz radio Pule gdje je uređuje i vodi Marko Bijažić, te iz radio Osijeka gdje je uređuje i vodi novinar Davor Lončarić. U emisiji surađuje dvadesetak stalnih suradnika, a u ovih 60 godina u eter je otišlo više od 3000 emisija. Posljednjih 21 godinu emisija se zahvaljujući tehnici i reportažnim kolima emitira uživo iz dvorišta, kuće, staje, vinograda. «Poljoprivreda je najpelenitija na svijetu, najveća bolest je glad, a seljak je taj koj proizvodi hranu i zato treba poštivati tog čovjeka» rekao je Ivica Fodor.
Do kasnog poslijepodneva veliko dvorište obiteteljske kuće Željka Kos bilo je puno novinara koji prate poljoprivredu, suradnici su emisije ili na bilo koj drugi način imaju veze s poljoprivredom, ali i onih koji su u okviru drugih djelatnosti vezani uz poljoprivredu.

Nakon 10 sati kada je završila poljoprivredna emisija za selo i poljoprivredu počela je privatna fešta prisutnih novinara. Mnogi su stajali pred mikrofon i uzimali riječ, a svaki je govor završavao smijehom, dosjetkama, zdravicama i pjesmom.

Image Hosted by ImageShack.us
Novinar Ivica Fodor vodi uživo emisiju s imanja Željka Kosa u Mrnjavcu u Zelini

Tako su 60 godina emitiranja poljoprivredne emisije svojiom prisustvom uveličali: novinari Dragan Vicković, Davor Lončarić, Višnja Ružojčić, Krunoslav Prpić, S. Radić, Marko Bijažić, Stjepan Šagovac, Mladen Stubljar, meterolozi Dražen Kaučić i Marko Vučetić, ing. Vera Volarić, dr. Ivan Katalinić, mr. Božidar Pankretić , novinar i bivši saborski zastupnik Ivo Lončar, muzički urednik M. Filipec i mnogi drugi.

Post je objavljen 19.06.2008. u 17:26 sati.