Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bellistra

Marketing

Ljeto i to...

...ono pravo je ...reklo bi se započelo...
I turisti dolaze...i ne samo turisti...
Evo baš jutros me na radnom mjestu potražio jedan student psihologije iz Wisconsina ...iz daleke Amerike!
Kud baš mene ?...pitate se...eeee pa lijepo...tako što ja (a to Vam još nisam rekao) bavim izradom suvenira,uglavnom Istarskih izvornih suvenira baziranih na kamenu,u kombinaciji sa staklom,drvom...itd,itd...no o tome možda jednom drugom prilikom...ja se ne volim time javno hvaliti..a to je na neki način i hobi i hajmo reć...zarada...e'
...i šta taj student ima samnom???...pa lijepo ja među ostalim izrađujem i suvenire sa tematikom vampira..i to jedinog poznatog i u literaturi opisanog Jure Granda iz Kringe...na tome linku , možete malo saznati o tome ili jednostavno proguglajte...nećete požaliti..a možete i posjetiti naše Malo Misto..a taj student...(tipičan amerikanac..onako ..oćalinko..kovrčave kose sa ruksakom na ramenu i blokićem u ruci..)..dao si je truda ,jer je našao podatak o vampiru na internetu da potegne do lijepe Naše...Istre ,te u suradnji sa nekim ljudima iz moje sredine koji znaju šta radim ,da samnom popriča i vidi ideje i tematiku oko tog našeg vampira, koji će biti dio njegove doktorske dizertacije...e'.

..a to nije mala stvar !...e?

...srećom je baš pored nas prolazio a on je hodajuća enciklopedija Bookaleta te se pridružio razgovoru i čovjeku objasnio (na tečnom engleskom)..kompletnu legendu o tome a ponešto o projektu ima i u ovom tekstu prenesenom iz Glasa Istre
pa pročitajte:
O VAMPIRU JURI GRANDU NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI EKONOMISTA U CAVTATU

Kringa kao središte ezoterijskoga turizma

Budućnost turističkog »projekta Jure Grando« je u nastavku intenzivne medijske, znanstvene i turističke promocije, novim događajima, a to bi mogli biti svjetski dan vampira, multimedijalni centar Jure Grando, muzej Jure Granda, organizacija međunarodnih skupova o parapsihološkim fenomenima…



KRINGA -
Nakon višestruke »eksploatacije« u ovdašnjim kulturnim i turističkim manifestacijama, vampir Jure Grando iz Kringe postao je i predmet znanstvenog zanimanja. Naime, Aleksandra Krajnović iz Novigrada i Mladen Rajko iz Kringe sudjelovali su, kao znanstveni suradnici porečkog Instituta za turizam i poljoprivredu, u radu međunarodne konferencije »An Enterprise Odyssey: Tourism - Governance and Enterpreneurship«, koja je u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nedavno održana u Cavtatu, upravo s radom kojim se križanski vampir iz 17. stoljeća analizira kao potencijalna turistička atrakcija.
Naziv njihova priopćenja bio je »Fantastična bića i njihova valorizacija u turizmu – primjer Istre«. Uz pregled fantastičnih bića iz istarskih legendi i književnosti, te prikaza njihove još uvijek nedostatne iskorištenosti u obogaćivanju istarske turističke ponude, Jure Grando iz Kringe prikazan je kroz case study, odnosno u središnjem dijelu ovog priopćenja sintetizirani su porijeklo, širenje i utjecaj križanske legende, predstavljen je začetak na njoj temeljene turističke ponude u zadnje dvije-tri godine, i ponuđene vizije njene daljnje valorizacije. Sve do punog turističkog proizvoda koji bi mještanima ovog kraja mogao priskrbiti i značajnu dobit.
Konferencija u Cavtatu okupila je tristotinjak sudionika iz 17 zemalja, koji su predstavili više od 170 znanstvenih radova s područja ekonomije, obrazovanja, financija, informacijske tehnologije, menadžmenta, marketinga i turizma.
Aleksandra Krajnović, koja je ujedno direktorica Turističkog ureda u Novigradu, i Mladen Rajko, donedavni pročelnik u Općini Tinjan, koncentrirali su svoju pozornost na izlaganja eminentnih svjetskih stručnjaka iz područja znanosti u turizmu, visokog obrazovanja u turizmu te fenomena turizma općenito. U svjetskoj znanosti o turizmu trendovske su teme, proizlazi iz tih izlaganja, izgradnja brenda turističke destinacije, uloga turizma u društvu znanja te projekcija trendova budućnosti.
Na tragu takvih svjetskih trendova, Krajnović i Rajko su u svome radu nastojali pokazati kako se kroz specifične oblike nematerijalne kulturne baštine, kojima Istra obiluje, može oblikovati kvalitetan turistički proizvod. Mnoge je slušatelje njihova izlaganja zaprepastila činjenica da je vampir Jure Grando iz Kringe najstariji imenom i prezimenom identificirani vampir zapadnoga svijeta, te da je »stariji« čak i od mnogo poznatijeg Drakule.
Aleksandra Krajnović je ustvrdila da se priča o Juri Grandu u potpunosti uklapa u najnovije svjetske trendove u turizmu, sublimirane u krilatici »Add a story to a destination!« koju je poznati svjetski sociolog i futurolog Rolf Jensen predstavio i na svom predavanju u Poreču na jesen 2007. godine. Promocija priče o Juri Grandu, dodaje Krajnović, na taj način ne samo da pronosi glas o malom, zabitom mjestu Kringi, već služi kao dodatna promocija čitave ruralne Istre, tvoreći ujedno i dodanu vrijednost Istre kao turističke destinacije.
Kako bi se dalje mogao razvijati turistički »projekt Jure Grando«? Krajnović i Rajko njegovu budućnost vide najprije u nastavku intenzivne medijske, znanstvene i turističke promocije, novim događajima i sadržajima koji bi se pokrenuli u Kringi, a vrhunac bi primjerice mogli biti svjetski dan vampira, multimedijalni centar Jure Grando za istraživanje paranormalnih fenomena, muzej Jure Granda, organizacija međunarodnih skupova o parapsihološkim fenomenima. U širem kontekstu, ovakva bi se ponuda nadovezivala na pazinski Istrakon i Festival fantastične književnosti, na višnjanski Astrofest i novigradski Cittanova Luna Fest, kao i na druge slične događaje, te bi kroz kulturni, edukativni, znanstveni, kongresni i druge oblike turizma Kringa mogla na turističkoj karti postati poznata kao ezoterično mjesto specifične turističke prepoznatljivosti i kao središte istraživanja graničnih oblika znanosti.

D. ŠIŠOVIĆ (bookaleta)


...uglavnom sve u svemu posla mi ne nedostaje....

...a ja tu moram zujat kroz okno poslovnice...

... i parit oči...

...jer vrućine naviru...

...a tekstila sve manje i manje...

...dakako...e'





Post je objavljen 21.06.2008. u 10:45 sati.