Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Batalhăo de Operaçőes Policiais Especiais

... ili u prijevodu Special Police Operations Battalion ili na rvatski Alphe.
Uglavnom riječ je o jednoj od najkontroverznijih brazliskih jedinica za specijalne namjene, jednoj od podvrsti karabinjera, i da u kontekstu ovog bloga riječ je o najkontroverznijih brazilskih filmova od Cidade di Deus. U najavi za "Tropa de Elite" se kaže da je emotivno intenzivniji i brutalniji. Osobno mislim da sam sa Cidade di deus prešao prag osjetljivosti tako da mi ovaj film nije mogao biti do te mjere zaprepaštujući, ali da je riječ o jednom izvanrednom akcijskom filmu ... svakako.
Nadam se da iako je problem favela, siromaštva, otmica, korupcije i jedne sveopće nehumanosti u ljudima prenakrcanom Brazilu da je to to što se tiče inspiracije favelama Rio de Janiera.
"Tropa de Elite" nije skroz na skroz fikcijski kriminalistički film već je dijelom i biografski. Naime jedan od koscenarista je i dio ove priče. On je imenom André Batista dok je u filmu to André Matias (glumi ga André Ramiro, 3X Andre). U filmu je riječ ponajviše o korupciji i o plivanju u tom moru korupcije. Od sveopćeg šljama u borbi protiv organiziranog kriminala se ističe BOPE. Što je BOPE možete pobliže pronaći na webu, u filmu pak režiser daje dvojaki karakter toj vrlo smrtonosnoj ruci pravde. Jedna je vrlo negativna nimalo afirmativna, naime mnogi će protumačiti ovu jedinicu koja prvo puca onda pita za svojevrsne "odrede smrti" ili osvetnike koji služe za hladnu ali legalnu egzekuciju. Istina naravno ima i drugi kraj, naime nagledao sam se filmova koji se osvrću na drogu, siromaštvo otmice i na kraju se slavi one koji uzmu stvar u svoje ruke. Naravno da time ne zagovaram osvetništvo već upućujem na to da mnogi relativiziraju policijski posao.
Pogotovo u jednom visoko korumpiranom društvu kao što je brazilsko izuzetno je teško biti i ostati pošten, no uvijek se pojave svjetle jednike pa tako i u ovom slučaju. To su Andre i Neto. Jedan od njih će postati ono što u svojem nasljedniku traži Capităo Nascimento. Okrutni, ali u tom svijetu u kojem ne znaš više tko kome prijeti i pravedni vođa jedne od jednica BOPE. Nekako od početka filma pripravnici u svijetu policije Andre i Nato su predestinirani da krenu putem BOPE jerbo jedino će se tamo boriti za svoja uvjerenja. Taj dio pomalo je, ako se dobro razmotri šablona američkih filmova, o vojsci i odlasku u vojsku.
Neki dijelovi filmova podsjećaju na kadrove Eastwoodove "Vojničine" i tu unatoč svemu kontroverznom što ovaj film prati romantizira se uloga ovog specijalnog odreda policije.
Zanimljivost vezana uz ovaj film je da se da preslikati i na hrvatsko društvo gdje je nedavno isto izbila afera oko policajca koji je izvršavao svoj posao i prijavio tužilaštvu kako i spada M.P.T. zbog nacističke simbolike i ako se ne varam poticanja. Znači ako se čovjek kojem je svakodnevni posao držati se slova zakona to i radi on biva šikaniran i "žrtveno janje", no sva sreća da smo na pragu europskih integracija te da je korupcija u antinacističkoj Europi jedan od kriterija ulaska stoga je i bila izuzetno brza reakcija premijera Sanadera na to smjenjivanjem glavnog policajca PU zagrebačke. Vrlo slično zar ne? Jesmo li na pragu ili smo prešli prag latinoameričke korupcije?

Post je objavljen 20.04.2013. u 23:01 sati.