Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Vukovarski filmski šlepovi !!!

... jučer sam nazočio još jednoj presici, ovaj puta jednog vrlo mladog filmskog festivala na krajnjem istoku nam zemlje, festival je to grada heroja Vukovar film festival.
Image Hosted by ImageShack.us>
Na festivalu će se pojaviti zanimljivi filmovi koji dolaze iz zemalja dunavskog sliva. Nazvao bih ga regionalnog karaktera. Održava se što je meni jako zanimljivo na dunavskom šlepu, kojima su Hrvati ako se sjećate putovali u zbjegu od četničke najezde. Eto mogu reći da je nađena kvalitetna zamjena tom teretnom prijevoznom sredstvu koje na jedan poseban i romantičan način oživljava Vukovar uz Dunav. Naravno to nije jedino mjesto održavanja festivala u Vukovaru. Drugo kino je u muzeju Lavoslava Ružičke.
Inače su karte za sve zainteresirane stvarno simboličnih 10 kuna.
Biti će prikazano više od 50 filmova od tog broja treba izdvojiti 7 u dugometražnoj i 7 u kratkometražnoj igranoj konkurenciji te 14 dokumentaraca.
Osim ovog natjecateljskog dijela festivala koji je ove godine prešao u kategoriju više, od filmske revije nadošao je na festivalsku razinu, biti će u takozvanom off programu i recentni svjetski filmski hitovi, vrlo zanimljiva retrospektiva najpropulzivnije europske kinematografije iz Rumunjske. Ovdje kad pričamo o rumunjskoj kinematografiji moram prispomenuti kako nam je direktor festivala najavio mogućnost da u Vukovar na festival dođe i Cristian Mungiu kojeg bi trebali znati po njegovu višestruko nagrađivanom filmu "4 luni, 3 saptamâni si 2 zile" (dobitnik je 17 nagrada od kojih svakako najviše siju Zlatna palma i nagrada EFA-e)
Image Hosted by ImageShack.us
Filmovi koje bih izdvojio su:
Janosa Szasza "Opium - Diary of a mad woman", José Padilhe "Tropa de elite" (ovogodišnji pobjednik Berlinalea), Radu Muntean "The Paper will be blue", "Football undercover", "Jihad for love" , svakako pored ovih dugometražnih treba podsjetiti kako niti kratkometražna varijanta nije za odbaciti tako bih istaknuo odličan hrvatski kratki film u režiji Igora Mirkovića "Krupni otpad" ... itd.

Pozivam sve slavonske lale koje neće u to doba biti na moru da svakako navrate i svojim prisutstvom na festivalu podrže ovaj najmlađi festival u Hrvatskoj.

Post je objavljen 19.06.2008. u 12:01 sati.