Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Adriatic Aurora 08: NATO gradi dječje igralište i obnavlja Dom DVD-a u Grašinici

Na vojnom poligonu Gašinci pokraj Đakova predstavljena je međunarodna vojna vježba Adriatic Aurora 08, koja se na ovom poligonu održava od 17. do 30. lipnja. U sklopu te vježbe, inžinjerci zemalja sudionica obnovit će društveni dom i Dom DVD-a, izgraditi dječje igralište te jednu lokalnu cestu u Gašincima. Jedna je to u nizu zajedničkih vježbi u okviru Američko-jadranske Povelje, a održavaju se od 2004. godine. Inicijativu za vježbu Adriatic Aurora 08 pokrenula je Hrvatska, a organizira je kopnena vojska.

Kako je istaknuo zapovjednik vježbe brigadir HV-a Ivan Jurić, na Adriatic Aurori 08 bit će više od tisuću tisuću sudionika iz četiri zemlje potpisnice američko-jadranske Povelje - Albanije, Hrvatske, SAD-a i Makedonije. U vježbi sudjeluje po jedan pješački vod iz Makedonije, Albanije, Nacionalne garde Minnesote i Wermonta, Inžinjerijski vod Nacionalne garde New Jersyja, pripadnici kopnene vojske iz postrojbi koje su nominirane za mirovne operacije, te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana.

- Cilj je uvježbati multinacionalne snage za rad u NATO-u i UN vođenim misijama s posebnim naglaskom na sudjelovanje u mirovnim misijama u Afganistanu - rekao je brigadir Jurić. Dodao je kako je generalna proba vježbe 24. lipnja dok je 26. ovog mjeseca završna prezentacija Adriatic Aurore 08, a nazočit će joj visoki državni i vojni uzvanici.

O civilnoj komponenti vježbe govorio je pukovnik Nacionalne garde Minnesota Greg Schofield, predstavivši pomoć američke vojske u lokalnoj zajednici. Naime, u obližnjem selu Gašinci, inžinjerije zemalja sudionica obnovit će krovište i unutrašnjost društvenog doma i Doma DVD-a, izgraditi dječje igralište te jednu lokalnu cestu.

- Ovim radovima želimo pokazati da američka vojska nije samo partner u vojnom nego i civilnom smislu - istaknuo je pukovnik Schofield . Vrijednost materijala koji će biti utrošen u tim radovima je 90.000 američkih dolara.

Slika: www.minnesotanationalguard.org

Post je objavljen 18.06.2008. u 13:08 sati.