Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Antonietta Meo

Najmlađa službenica Božja u povijesti Crkve. Na krštenju su joj dali ime Antonietta, a od milja ju nazivali Nennolina. Od najranije dobi bilo je očito da je dijete nešto izvanredno. Već u drugoj godini izražava želju, da postane časna sestra. Već u trećoj godini Antonietta moli Isusa: "Isuse, daj mi milost radije umrijeti, negoli počiniti smrtni grijeh". Svakako, valja reći da su roditelji ovog djeteta Antonietti čitali živote djece svetaca i redovito dnevno s njome molili krunicu, što je vidno utjecalo na njezino usmjerenje. Ali, treba i to istaknuti, nije bilo riječi ni o kakvom insinuiranom pobožnjaštvu, nego radosno življenom kršćanstvu i na dječjoj razini pripovijedanim anegdotama iz života djece svetaca u čemu je snažno na dijelu bila milost Božja.

Image and video hosting by TinyPic

Željela je postati sveta. U petoj godini života pojavili su se prvi simptomi zloćudnog raka na njezinoj nozi, radi čega je noga bila amputirana. Zdravlje joj se rapidno počelo pogoršavati pa je župnik njezine župe sv. Križa, poznavajući nevjerojatnu duhovnu zrelost djeteta, odlučio malenoj podijeliti sve ostale sakramente inicijacije. Antonietti je bilo pet i pol godina kada se spremala za ispovijed. U šestoj godini dopušteno joj je primiti sakrament svete Potvrde.
Pisala je dnevnik: ” Dragi mali Isuse, pomozi mi i daj mi ovu milost, i povrati mi moju nogu ako ti hoćeš. Ako nećeš neka bude volja tvoja….Dragi mali Isuse, želim te jako ljubiti, znam da si jako dobar i da nema nikoga tako dobroga kao što si ti. Oh, mali Isuse!… Dragi Raspeti Isuse! Zahvaljujem ti što si mi poslao ovu bolest jer je sredstvo za dolazak u Raj. Dragi Isuse, reci Gospici da je jako volim i da s njom zajedno želim stajati ispod Kalvarije jer ja želim biti tvoja žrtva ljubavi, Isuse". Kada je bilo očito da se primakla "sestrica smrt", najbliži su djevojčicu "tješili" da će se na Nebu zabavljati, ali ona je samouvjereno odgovorila: "Ja se u Nebu neću zabavljati, želim raditi za duše". U procesu za Antoniettino proglašenje službenicom Božjom pouzdano je utvrđeno da je imala najmanje četiri ekstaze i sedam viđenja.
Antonietta se preselila Gospodinu 3. srpnja 1937. i bila sahranjena na mjesnom groblju župe sv. Križa.

U 2000. godini, o Velikom jubileju, njezino tijelo je preneseno u župnu crkvu, gdje je uređena posebna kapelica njoj u čast i do danas je cilj mnogih hodočasnika. Jedna žena iz SAD-a, ozdravila je od hepatitisa, nakon što se molila Antonietti.


Post je objavljen 17.06.2008. u 21:40 sati.