Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Antunovski susreti u Hrvatskom Ćuntiću

Povodom blagdana svetog Antuna u Hrvatskom Čuntići četvrtu godinu za redom održani su „Antunovski susreti“ na kojima je sudjelovalo sedam Kulturno umjetničkih društava. I ove godine uz Mjesni odbor, pod pokroviteljstvom grada Petrinje, organizatori su bili Kulturno umjetničko društvo „Čuntićanka“ i Udruga „Izvor“. Susrete je u ime Čuntićanke otvorila Milka Barić koja je svim sudionicima na kraju smotre podijelila i zahvalnice i darove. Iako je kiša nekoliko puta zaprijetila, izvođači su pjesmom, plesom i prezentacijom svoje narodne baštine ipak rastjerala oblake.
Prve su nastupile Čuntićanke, a nakon njih redala su se društva. KUD „Komarevo“ koji je predstavio izvorni oblik tradicijskog okupljanja kroz igru, šetajuća kola i pjesmu, KUD „Maja“ iz Maje koji okuplja pjevače i plesače iz Maje, Svračice, Ravnog Rašća, Joševice i Gline. KUU „Seljačka sloga“ iz Graberja predstavio se pjesmama i plesovima svog sela i pozvali su sve prijatelje folklora 21. lipnja na „2. Ivanjske susrete“. Iz Gline se izvornim folklorom predstavio KUD „Viduševac“.
Toplim pljeskom pozdravljeno je gostujuće društvo „Lička Plješevica“ iz Zavalje, mjesta od kuda je došao Pater Petar Žagar, kojemu je KUD „Budičanka“ priredio je iznenađenje. Iako Pater baš nije baš veliki ljubitelj nogometa na dar je dobio sve potrebne navijačke „rekvizite“, od šala i majice do nogometne lopte, pa su i naši vatreni stavljeni pod zagovor svetog Antuna.
Na kraju „4. Antunovskih susreta“ svi su se, i gosti i izvođači, okrijepili pod velikim šatorom gdje su ih veseli kao i svake godine dočekali članovi Udruge „Izvor“. Bilo je graha, kobasa, sokova.... i naravno, pjesme i smijeha, jer na Antunovo svi su uvijek dobro raspoloženi. A kako i ne bi bili kad je svake godine sve ljepše i sve je više ljudi koji dolaze u Hrvatski Čuntić proslaviti s njima njihova zaštitnika svetog Antuna Padovanskog.

PETRINJSKI RADIO

Post je objavljen 17.06.2008. u 08:41 sati.