Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Vukelić: Hrvatska će otvoriti svoje zračne i morske luke za potrebe NATO saveza

Nakon što je u Minnesoti održana zajednička američko-hrvatska vojna vježba, hrvatski ministar obrane Branko Vukelić i veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović sastali se sa zamjenikom američkog ministra obrane Gordonom Englandom, a taj susret ministar Vukelić ocjenjuje vrlo uspješnim i vrlo korisnim, javlja Glas Amerike.

Branko Vukelić:
Još jednom je potvrđeno prijateljstvo i partnerstvo Sjedinjenih Država i Hrvatske, a vidljivo je da Amerika na Hrvatsku gleda kao na lidera na jugoistoku Europe. Ne treba posebno naglašavati koliko je Hrvatskoj važna dobra suradnja s Amerikom, osobito kada se zna da je nas prvi cilj ulazak u NATO savez, od čijeg nas ostvarenja dijeli tek nekoliko mjeseci.

Veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović je izvjestila Englanda da Hrvatska nastoji već ove godine dobiti ratifikaciju o pristupu u NATO u Senatu što je vrlo ambiciozan, ali i ostvariv plan – smatra sugovornik Glasa Amerike koji naglašava da će Sjedinjene Države učiniti sve da i druge zemlje, iz sastava NATO saveza, učine to što brže kako bi Hrvatska iduće godine mogla i postati članica Sjeverno-atlanske organizacije. Sjedinjene Države, inače, prihvaćaju Hrvatsku kao zemlju koja je sposobna prihvatiti snage NATO saveza (Host national support) na svom području. To bi značilo da NATO treba uložiti financijska sredstva za pripremu zračne luke u Zadru, poligona za obuku u Gasincima i Slunju, te za izgradnju ratne luke na Peljescu:

Branko Vukelić: O tome nismo posebno razgovarali s Gordonom Englandom, ali u pregovorima koji su u tijeku i trajat će do početka sedmog mjeseca, odnosno do potpisivanja protokola o članstvu, razgovaramo o mnogim partnerskim ciljevima, koji kasnije postaju ciljevi NATO snaga, gdje je predviđeno i sve ono što Hrvatska treba učiniti da bi zadovoljila potrebe koje ima NATO savez. Sigurno je da naša zadaća jeste uređenje naših zračnih luka, da imamo prostore koji mogu prihvatiti snage NATO saveza. Međutim, kada govorimo o poligonu Slunj, kada govorimo o poligonu Gasinci onda treba razgovarati o hrvatskoj vojsci i potrebama naše vojske da ima takve suvremene poligone kako bi se naši vojnici kvalitetno uvježbavali. Dakle, na Slunj i na Gasince ne treba gledati kao na nešto što je potrebno NATO savezu, nego na nešto što je potrebno nama i to je u dugoročnom planu razvoja oružanih snaga.

NATO savez je i drugim zemljama osigurao financijsku pomoć za stvarenja uvjeta za prihvat vojnih snaga te organizacije.

Branko Vukelić: Apsolutno da nije tajna da mi trebamo stvoriti uvjete da se NATO-vi zrakoplovi mogu spustiti u nase zračne luke. Da bi to mogli učiniti potrebno je napraviti neke tehničke zahvate što će se financirati iz NATO-vih fondova. Na razgovoru s Gordonom Englandom spomenuli smo nekoliko pitanja koja su bitna za nas gdje smo tražili izravnu financijsku potporu. Dobili smo otvorenu i jasnu podršku. Riječ je o radarskom sustavu kojeg još uvijek nismo uspjeli staviti u funkciju i za kojeg znamo da imamo određenih problema i poteškoća kako bi mogao normalno funkcionirati...Očekujemo da bi nam američki stručnjaci mogli pomoći u tom poslu. Tražili smo i potporu da i naši vojnici imaju svu adekvatnu opremu kada idu u međunarodne misije kakvu imaju i američki vojnici. I za to smo dobili podršku, a na našim je oružanim snagama da popišu sve što im nedostaje i što im treba, tako da vjerujem da će američka strana to vrlo brzo i kvalitetno riješiti. S gospodinom Englandom smo razgovarali i o osnaživanju projekta školovanja naših časnika u Americi. Trenutno se u Americi školuje 12 hrvatskih časnika, nekada smo imali 40 i htjeli bi ponovno doći na tu brojku od 40 do 50 časnika godišnje. Dobili smo obećanje američke strane da će se povećati sredstva za taj vrlo važan projekat.

Koliko je Hrvatska sposobna sama braniti svoje nebo i može li pružati takvu uslugu zemljama iz regije?

Branko Vukelić: Sposobni smo i sada braniti svoje nebo i želimo biti sposobni to činiti u budućnosti. Jasno je, da ukoliko imamo te snage da možemo kasnije, nakon ulaska u NATO savez, pružati takvu uslugu našim sujedima, uz financijsku nadoknadu i to nije nista neubičajeno. Tako je Italija takvu uslugu pružala Sloveniji...Hrvatska je lider regije, to je i England nekoliko puta spomenuo, te želimo stvarati određene centre koji neće biti samo u funkciji Hrvatske nego i zemalja u regiji. Riječ je o centru za školovanje ronitelja u Divuljama kod Splita, riječ je o centru o obuci pasa, zatim o centru za obuku za mirovne misije... takve bi centre mogle koristiti sve zemlje u regiji, pa i članice NATO saveza...I za to smo dobili američku podršku, jer Sjedinjene Države pozdravljaju naše opredijeljenje da ulaskom u NATO savez ne zanemarimo regiju...Mi želimo i dalje biti vrlo aktivni u cijeloj regiji, želimo dobru suradnju i odnose i s Bosnom i Hercegovinom, i Crnom Gorom, Kosovom, ali i sa Srbijom i želimo i njih uključiti što više u procese u kojima smo mi sada, a u kojimaćce oni biti u budućnosti...

U Republici Hrvatskoj se već školuje veliki broj časnika iz BiH, Crne Gore i iz Makedonije, a što se tiče mogućih prihvaćanja snaga NATO saveza nije riječ ni o kakvim stalnim NATO-vim bazama u Hrvatskoj, nego o prostorima, zračnim i morskim lukama i poligonima za obuku, koji ce stajati na raspolaganji i Hrvatskoj vojsci i NATO savezu.

Post je objavljen 16.06.2008. u 16:01 sati.