Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/superblogextrablog

Marketing

Zmije Hrvatske

Crvolika sljeparica - Typhlops vermicularis

Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su do 40 cm, obično manji. Više nalikuje suhoj sjajnoj kišnoj glisti nego nekoj drugoj europskoj zmiji. Trbušne ljuske su male. Vitka i cilindrična, malo zadebljala prema repu. Glava je pomalo neprimjetna, spljoštena, zaobljena. Oči su na vrhu glave, ali ispod ljusaka i izgledaju poput 2 tamne točkice. Rep je zaobljen, vrlo kratak (širok koliko i dug) sa "bodljom" na vrhu (duža u mužjaka- imaju oko 10 umjesto oko 7 ljusaka u redu na dolnjoj strani repa) koja im služi za lakše kretanje nad zemljom.
Obično je smeđkaste, žućkaste, rozkaste boje, trbuh je nešto blijeđi od leđa.

Br. ljusaka:
21-24 leđnih.

Stanište:
Uglavnom živi pod zemljom u suhim, vrućim područjima bez neke guste vegetacije. Češće travnata polja i padine sa raštrkanim kamenjem, ali nekada se mogu naći i na golijem terenu, nekad i bliže moru.
Često se nađe u proljeće ispod kamenja koje je napola u zemlji, ali po ljeti se povlači dublje pod zemlju zbog vrućine.
Živi u uskim hodnicima (npr. od kišne gliste) u koje se brzo povlači kad ju se uznemiri. Povremeno se pojavi na površini u sumrak ili za vlažnog vremena, rijeđe preko dana.

Prehrana:
Uglavnom se prehranjuje malim beskralježnjacima (mravi i njihove larve, mali pauci, štrige, kornjaši i cvrčci/skakavci).

Razmnožavanje:
Ženke polažu 4-8 žućkasto-bijelih izduženih jaja sa zašiljenim vrhovima (11-25 mm duga).


Crna poljarica (žuto-zeleni guž, crnica, crni guž, crni gad) - Hierophis viridiflavus carbonarius


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su do 150 cm, ponekad duži. Vitka zmija sa pomalo malom ali jasno istaknutom glavom, glatke ljuske i vrlo istaknute oč sa okruglom zjenicom.
"Temeljna boja" tijela je kroz većine rasprostranjenog teritorija većinom zelenkasto-žuta koja je većinom "sakrivena" crnim/tamnim pigmentom koji formira konačni uzorak: poprečne pruge na prednjim dijelovima tijela, žute pruge/redovi pjega. Taj se uzorak proteže sve do tijela, pa se često vidi dok zmija bježi u zaklon.Trbuh je žućkast ili sivkast (rijetko crvenkast), ponekad sa malim tamnim točkicama. Većina odraslih jedinki sa SI rasprostranjenosti, J Italije, Sicilije i nekih otoka je skoro potpuno crna (pa tako i u Hrvatskoj). Mladi su sivi ili maslinaste boje, sa uzorkom na glavi (najčešće svijetla crta između očiju, okrugle točkice i lagani V- ili W- oblikiza tih. Također mogu biti prisutni tamni uzorci nas prednjemdijelu tijela. Odraslu obojanost poprime negdje oko četvrte godine.

Ljuske:
Obično 19 (17-21) preko sredine leđa, trbušne: 187-212 (m)/197-227 (ž), 92-125 para podrepnih.

Stanište:
Voli raznovrsna suha staništa, otvorena ali dobro obrasle vegetacijom (npr. osunčane kamene padine, grmasta područja, makija i garig, rijetke šume i njihove granice, ostaci građevina i vrtovi). Povremeno i vlažne livade i drugim vlažnim mjestima. Drži teritorij od 1 500 m (rijetko 2 000 m) na jugu svoje rasprostranjenosti.

Ponašanje:
Nekad vrlo česta, većinom aktivna danju, boravi na zemlji, ali se doro penje po grmlju i kamenju.
Hibernira u pukotinama u kamenju, hodnicima sisavaca, nekad u grupi.
Od mjesta hibernacije se može vrlo daleko preseliti u proljeće do ljetne "kuće". Tu može boraviti na relativno malom području (oko 3000 m2 u djelovima Italije). U tom teritoriju kreću se u potrazi za hranom, sunčaju se, vrućiji dio dana provode u sjeni. Slično i sa riđovkom, vjeruje se da tamnija koloracija nekih jedinki pospješuju upijanje topline za hladnijeg vremena i te jedinke znadu narasti nešto veće od ostalih i imaju više jaja. Ali te prednosti se uravnoteže sa činjenicom da te jedinke nisu dovoljno kamuflirane pa ih predatori češće ulove.
Vrlo brza i okretna zmija, lovi vidom i znade biti vrlo agresivna ako ju se ulovi i znade uporno i jako gristi. Ponekad davi plijen.

Prehrana:
Prehranjuje se gušterima, sisavcima, ptićima, drugim zmijama (čak i ljutice i pripadnici vlastite vrste!), žabama. Mladi se prehranjuju malim gušterima i njihovim jajima, velikim skakavcima.

Razmnožavanje:
Mužjaci se bore u sezoni parenja, "bičevaju" se svojim repovima i traže partnera do 3 km. Ženke lijegu 4-15 izduženih jaja (često 4-7 u Italiji) koja su 30-40 mm x 15-22 mm sa zvijezdastim uzorcima. Mladi se izlegu za 6-8 tjedana (20-25 cm).

Gdje se nalazi:
Istra i Kvarner, Primorje, neki otoci (Krk, Veliki Brijun, Susak, Palagruža...)


Šara poljarica (balkanska poljarica) - Hierophis gemonensis (Coluber gemonensis)


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su obično ispod 100 cm, ali može do 130, čak i više. Vitka zmija sa dobro definiranom glavom, glatkim ljuskama, izraženim očima sa okruglom zjenicom. Maslinasto siva, sivo-smeđa ili žućkasto-smeđa sa tamnim pjegama na prednjem dijelu tijela koje su često odvojene sa svijetlim trakama, često nepravilne. Ostatak tijela obično ima pravilne uske svijetle i tamne pruge. Manje bijele piknje često prisutne na rubovima nekih leđnih ljusaka. Trbuh je žućkast ili bijelkast sa tamnim mrljama koje su prisutne barem na bočnim stranama vrata. Mladi su slični mladima crne poljarice.

Br. ljusaka:
Obično 19 leđnih (jako rijetko 17), 160-187 trbušnih, 80-116 parova podrepnih.

Stanište:
Nađe ju se na suhim kamenitim mjestima, grmoviti teren, vinogradi, obrasle ruševine, rijetke šume i niska makija, na rubovima cesta... Ponekad vrlo česta. U Hrvatskoj do 800 m nadmorske visine, ali najviše ih ima blizu morske razine.

Ponašanje:
Vrlo sličan način života sa crnom poljaricom, aktivna danju, prizemna, ali se ponekad penje po grmlju. Grize kada ju se primi.

Prehrana:
Prehranjuje se gušterima i velikim kukcima (skakavci...), mali sisavci i ptićima.

Razmnožavanje:
Ženke polažu 4-10 jaja (25-40 mm x 15-20 mm).

Gdje se nalazi:
Čitava obala Jadrana, mnogi otoci.


Žuta poljarica (smičalina) - Dolichophis caspius (Coluber caspius)


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su obično do 200 cm (250 cm), mužjaci su veći od ženki. Jedna od većih europskih zmija (druga po veličini) sa vrlo definiranom, ali malenom glavom, glatkim ljuskama i izraženim očima sa okruglim zjenicama. Tijelo je žuto smeđe, maslinasto smeđe ili crvenkasto odozgo sa uzorkom (često blijedih) uskih pruga koje se protežu duž cijelog tijela i prolaze preko rubova svih ljusaka. Nema očitih tamnih mrlja. Trbuh je svjetlo žut, narančast ili narančasto-crven, bez tamnih pjega kod odraslih, čak ni na vratu (ali to jako rijetko). Mladi su sivkasti ili smeđkasti, obično sa razmaknutim kratkim prugama na leđima i bez izraženih svijetlih uzoraka na glavi. Tamna crta je obično prisutna na sredini "krune" i trbuh može imati nekoliko tamnih pjega na bokovima.

Br. ljusaka:
Obično 19 leđnih, 189-204 (m.)/98-221 (ž.) trbušnih, koje su blago grebenaste, 80-110 (m.)/91-104 (ž.) podrepnih.

Stanište:
Aktivna danju, vrlo brza i većinom prizemna vrsta, živi u suhim otvorenim staništima sa nešto vegetacije: kamenite padine, nasipi, vinogradi, vrtovi, grmlje, suhozidovi, otvorene šume, stepe sa par drveća, čak i polupustinjska staništa.

Ponašanje:
Način života je sličan crnoj i balkanskoj poljarici. Često se sunča na cestama, pa ih često pregaze auti. Agresivnija vrsta, rijetko bježi, nekad kada joj se prilazi baca se (veće jedinke mogu do 1 m unaprijed), grize kada ju se primi.

Prehrana:
Može se popeti 5-7 m u drveću i grmlju u potrazi za hranom. Odrasli se prehranjuju pretežito malim sisavcima i gušterima, ponekad male zmije i ptice. Mladi se hrane gušterima, skakavcima...

Razmnožavanje:
Mužjaci za vrijeme parenja prime ženku za vrat. Ženke polažu 5-18 (45mm x 22mm) jaja, bebe su 30 cm duge kad se izlegnu. Spolno sazrije sa 65-70 cm (oko 3 god. starosti).
U prirodi živi 8-10 godina.

Gdje se nalazi:
I Slavonija, otoci Lastovo i Mrčara


Šilac - Platyceps najadum dahlii (Coluber najadum dahlii)


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su do 135 cm, ali obično ispod 100 cm. Lako se identificira po građi i uzorku. Vrlo vitka zmija sa uskom i dobro izraženom glavom i rep koji je 1/4 ili čak 1/3 dužine cijelog tijela. Trbušne ljuske su izraženo grebenaste. Prednji dio tijela je obično sivo zelen ili maslinasto smeđ, čestoprema repu postaje sve smeđije ilicrvenkastije. Red velikih crnih ili maslinastih pjegana bočnim stranama vrata, od kojih svaka može biti okružena koncentričnim tamnim i vanjskim svijetlim prstenovima. Te pjege su izraženije i protežu se dulje po tijelu kod mladih jedinki. Koža ispred i iza oka svijetlo obojana. Trbuh je žut ili bijelkast, bez pjega. Glatke ljuske na leđima.

Br. ljusaka:
19 (rijetko 17) preko sredine leđa, oko 205-223 trbušnih, 104-138 parova podrepnih.

Stanište:
Voli suha, često kamenita staništa, ponekad sa grmljem i nešto guste vegetacije po kojoj se penje. Pojavljuje se na čistinama, u šumama, kraj obraslih zidova, kamenitim obalama, kamenitim kotlinama, ruševinama, rubovima puteva...

Ponašanje:
Aktivan danju i pretežito prizemna vrsta, voli suha, često kamenita staništa, ponekad sa grmljem i nešto guste vegetacije po kojoj se penje. Pojavljuje se na čistinama, u šumama, kraj obraslih zidova, kamenitim obalama, kamenitim kotlinama, ruševinama, rubovima puteva... Vrlo brza u usporedbi sa ostalim poljaricama. Ponekad grize kad ga se primi. Za razliku od većine zmija, ne sikće.

Prehrana:
Plijen lovi brzinom i znade ga proganjati na veće udaljenosti (za zmiju). Manji plijen jednostavno primi ustima i počne gutati, dok veće nekad pritisne o tlo sa tijelom ili ih 2-3 puta omota tijelom dok ih guta. Pretežito se hrani malim gušterima, skinkovima, čak i malim agamama. Također se hrani skakavcima, drugim beskralježnjacima, rijeđe malim sisavcima. Slina ima toksičnih svojstava i plijen ugine vrlo brzo (ali to je BEZOPASNO za ljude).

Razmnožavanje:
Ženke polažu 3-16 vrlo izduženih jaja (21-44mm x 5-14mm), iz kojih se izlegnu mladi manji od 30 cm.

Gdje se nalazi:
Čitava obala Jadrana, na S do Istre, neki otoci (Krk, Pag...)


Crvenkrpica (pjegava c., mišarica, šareni guž) - Zamenis situla (Elaphe situla)


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Do oko 116 cm, ali obično kraća, ženke su veće od mužjaka. Prilično vitka zmija sa karakterističnim rasporedom uzoraka. Glava je uska, ali izražena, okrugle zjenice i glatke ljuske. Odrasli zadrže uzorak mladih, koji se često sastoji od reda crno obrubljenih smeđih ili crvenih pjega na leđima i red manjih pjega na bokovima. Uzorak na leđima može biti vrlo raznolik. Temeljna boja tijela je sivkasta, žućkasta ili sjajna. Trbuh je žućkasto sjajan kraj glave, ali postaje tamniji prema repu, tako da je sredina i stražnji dio trbuha često većinom crn. Glava je jasno obojana sa tamnim crtama.

Br. ljusaka:
27 (nekad 25) leđnih, 215-255 trbušnih i 54-92 para podrepnih.

Stanište:
Pretežito zmija koja živi na zemlji, karakteristična za sredozemnu makiju i obično ju se nađe ispod 500 m nadmorske visine, ali može i do 1600 m. Obično je na osunčanim staništima, naročito na onima koji imaju kamenje i nešto vegetacije: rubovi polja, rubovi cesta, hrpe kamenja, padine s kamenjem, suhozidovi, ponekad močvare i obale potoka. Može ju se susresti u ljudskim staništima: vrtovi, vinogradi, maslenici, groblja, oko štala i kuća, u koje ponekad uđe.

Ponašanje:
Aktivna danju, ponekad i u sumrak. Relativno se sporo kreće, ali se spretno penje po hrpama kamenja, zidovima i grmlju, gdje ju se često može vidjeti kako leži i izbjegava visoku temperaturu na zemlji. Hoće gristi kada ju se primi, ali se ukipi kad ju se uznemiri. Ponekad brzo vibrira vrh repa u lišću i tako stvara zvuk čegrtaljke.

Prehrana:
Veliki plijen može daviti, ali manji je pritisnut uz zemlju prije gutanja. Odrasli se skoro samo prehranjuju sisavcima i njihovim mladima (mali glodavci, ponekad rovke...), ponekad pticama i gmazovima. Mladi se hrane gušterima.

Razmnožavanje:
Parenje može trajati i nekoliko sati tijekom kojeg mužjaci grizu ženke za vrat. Ženke se vjerojatno pare svake druge godine i polažu 2-8 velikih cilindričnih jaja (35-70mm x 10-22mm) iz kojih se nakon 6-9 tjedana izlegnu mladi veličine 29-36 cm i treba im vjerojatno 3 godine (ili više) da dostignu spolnu zrelost.
Živi i do 25 godina u zarobljeništvu.

Gdje se nalazi:
Obalno područje, na S do Istre, mnogi otoci


Bjelica - Zamenis longissimus (Elaphe longissima)


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su do 200 cm (225 cm), ali obično oko 140 cm, mužjaci su veći od ženki (i imaju duži rep). Vrlo elegantna i vitka zmija sa uskom glavom, oči imaju okrugle zjenice. Odrasle jedinke mogu biti smeđkaste, sivkasto-zelenkaste, čak i crne boje (melanizam) (prvih cirka 20-40 cm nekad svjetliji), sa bijelim točkicama na rubovima ljusaka, naročito na polovici tijela. Trbuh je žut ili bijelkast, ljuske su grebenaste. Smeđkaste mogu imati žute pjege iza glave pa se može zamijeniti sa bjelouškom. Vrlo slična talijanskoj bjelici (Zamenis lineatus (prije Elaphe lineata)- J Italija). Također primijećen albinizam (potpuno bijele/žuto bijele). Mlade zmije imaju 4-7 redova malih crnih (smeđih) pjegica po tijelu i često tamni uzorak na vratu u obliku slova ''V'' ili ''U''.

Br. ljusaka:
leđa- 23 (rijetko 21), trbuh- 211-250, rep- 60-91 para.
Muški su odrasli sa 100 cm, a ženke oko 85 cm.

Stanište:
Česte su ma suhim staništima, livade sa grmljem i visokom travom, ali i kameni zidovi, kamenjari i stogovi sijena.

Ponašanje:
Aktivne su danju, nekad i vrlo toplim večerima. Voli se sunčati, ali bježi od velikih vrućina. Može biti vrlo brza. Vrlo se spretno i elegantno penje po drveću i grmlju, nekad ravno prema gore. Često bježi, nekad brže, nekad sporije, ali često se osjeća neugroženo od ljudi pa znade ostati na mjestu i ne micati se. Često grize kada ju se primi i pušta ''neugodan'' sadržaj kloakalne žlijezde (ništa opasno za zdravlje, bez mirisa, lako se pere...), ali se u prosjeku ubrzo smiri i pokaže svoju blagu narav. Gravidne (trudne) ženke su puno agresivnije.

Prehrana:
Miševi (po ljetnim vrućinama odrasla bjelica svaki treći dan ulovi jednog!), voluharice, nekad vjeverice, gušteri i ptići. Plijen davi.

Razmnožavanje:
U sezoni parenja, mužjaci su spremni ići i do 2 km za ženkom. Ženke legu 2-18 (često 5-11) izduženih, kruškolikih jaja (35-60 mm x 17-25 mm) pod zemljom, u rupama drveća i u komposištima i sl. (nekad zajedno sa bjelouškom).
Živi 25-30 godina.

Gdje se nalazi:
Čitava Hrvatska, neki otoci (Cres, Rab, Hvar, Brač, Mljet, Pag...)


Kravosas (četveroprugi guž ) - Elaphe quatuorlineata quatuorlineata


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su do oko 260 cm (rijetko dulji), ali većina je ispod/oko 150 cm. Najveća europska zmija. Velika, pomalo deblja zmija, robusnija od ostalih velikih zmija na području rasprostranjenosti. Glava je dobro izražena, pomalo duga i zašiljena, okrugla zjenica. Leđne ljuske su lagano, ali izraženo, grebenaste kod odraslih. Mladi imaju red tamnih, širokih mrlja (često sa crnim obrubom) ili prečaka na leđima i 1 ili 2 niza manjih na svakom boku. Glava u mladih ima jasan uzorak, a trbuh ima tamne šare koje mogu tvoriti 2 linije. Odrasli mogu imati više-manje takve uzorke ili sa 4 tamne (često tamno smeđe) linije na leđima. Ima 2 predočne ljuske.

Br. ljusaka:
25 (rijetko 23, 26 ili 27) leđnih, 187-234 trbušnih i 56-90 para podrepnih.

Stanište:
Često ih se može naći na rubovima šuma i živica, u otvorenim šumama, na obraslim kamenitim padinama. Preferiraju nešto hladovine i vole topla, relativno vlažna staništa i može ih se susresti u močvarama i kraj potoka i bazena.

Ponašanje:
Dobro se penje i pliva. Kravosas je realtivno flegmatičan i sporije se kreće.

Prehrana:
Često lovi plijen za topla, oblačna vremena i u sumrak. Veći plijen davi. Hrana odraslih se pretežito sastoji od manjih sisavaca (do veličine štakora i mladih zečeva), ali ptice (pogotovo ptići) lovi pretežito u proljeće. Jaja i povremeno pokoji gušter. Nekad zalazi u kokošinjce. Mlađi se pretežito prehranjuju gušterima.

Razmnožavanje:
Ženke se pare skoro svake godine, barem na nekim područjima. Lijegu 4-16 jaja (30-70 mm u dužini). Mladi se izlegnu za 7-9 tjedana i dugi su 20-40 cm. Spolno su zreli sa 3-4 godine.

Gdje se nalazi:
Obalno područje Hrvatske, neki otoci.


Ribarica (kockasta vodenjača ) - Natrix tessellata tessellata


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su do 130 cm , nekad više, ali obično ispod 80 cm. Ženke su veće od mužjaka. Srednje velika zmija obično sa omalom, uskom, zašiljenom glavom, okruglim zjenicama i vrlo izraženim grebenima na leđnim ljuskama. Boja varira: najčešće sivkasta ili smeđkasta, ali ponekad žućkasta ili zelenkasta, često sa uzorkom pravilnih tamnih pjega koje su pravilno raspoređene po tijelu. Te pjege mogu biti velike, male ili ih nema ili su spojene i tvore tamne crte na leđima i bokovima. Te na bokovima se često izmijenjuju sa scijetlijim crtama. Ponekad uzrak u obliku "›" na šiji, ali uzorci na glavi su obično mutni. Trbuh je bijelkast, žut, roza, crven ili tamni i kockast ili sa 1 ili 2 nepravilne tamne linije, ili potpuno crn.

Br. ljusaka:
19 (rijetko 17 ili 21) leđnih (izraženo grebenaste), obično 160-187 trbušnih, 47-89 parova podrepnih.

Stanište:
Općenito vrlo slična maurskoj vodarici (Natrix maura) i susreće se na sličnim staništima (rijeke, jezera...), ali više voli vodu i često provodi većinu svog vremena u vodi. Može roniti do 15 minuta. Vrlo česta na obalama rijeka (čak može biti svakih 2-3 metra obale jedna).

Ponašanje:
Jako rijetko grize. Također, kao i bjelouška, isprazni sadržaj kloakalnih žlijezda ako se primi.

Prehrana:
Aktivno traži hranu, traži ispod kamenja i vegetacije za plijen koji se skriva, ali povremeno lovi iz zasjede (tijelo i rep većinom sakriveni u kamenju i vegetaciji). Skoro u potpunosti se prehranjuje ribama, povremeno vodozemcima.

Razmnožavanje:
Može se udvarati u grupama (kao i bjelouška), jaja (5-37; 30-45mm x 20-25mm) liježe 7-10 tjedana nakon parenja u pukotine u kamenju, ispod kamenja i ponekad u hrpama vegetaciji koja truli (komposišta...), ponekad zajedno sa bjelouškom. Mali su 14-25 cm dugi i mužjaci sazriju nakon 3 godine (oko 40 cm).

Gdje se nalazi:
Cijela Hrvatska, neki otoci (Krk, Cres...)


Bjelouška (obična prugasta švicarska) - Natrix natrix (Natrix natrix natrix, Natrix natrix persa, Natrix natrix helvetica )


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Prosječno velika 150 cm, ali može i oko 200 cm (N. n. helvetica), ženke su veće od mužjaka (deblje, do 2 puta dulje!). Odrasli primjerci imaju okruglastu glavu, okrugle zjenice. Boja vrlo varira (crno-siva-tamno plava, smeđa, maslinasto siva, mogu biti prisutne crne pjege, nekad svjetle pruge...), ali mnogi primjerci imaju 2 bijele/žute/narančaste pjege (nekad crne) iza glave. Mladi se mogu zamijeniti sa bebama bjelica zbog sličnog uzorka. Leđne ljuske imaju greben po sredini. U Europi živi 12 podvrsta *(vidi marginu) (u Hrvatskoj N. n. natrix, N. n. persa (do ca. 150 cm) i N. n. helvetica (do ca. 200 cm, samo na području Istre te više nadmorske visine), ali radi jednostavnosti se sve zapadne podvrste stavljaju pod N. n. helvetica, a sve istočne pod N. n. natrix.

Br. ljusaka:
leđa- 19 (grebenaste).

Stanište:
Voli vlažna mjesta, ali se može naći i dalje od vode. Voli livade sa jako gustom (često dubokom) travom.

Ponašanje:
Aktivna danju, nekad u sumrak za vrijeme vrućeg vremena na jugu. Na Sardiniji navodno aktivne noću. Savršeno pliva, prosječno roni do 15 min. Kada se uznemiri sikće jako glasno i baca se, ali ne grize! Ako to ne uspije, pravi se mrtvom tako da se okrene na leđa, otvori usta, isplazi jezik (nekad pusti malo krvi) i luči sekret "neugodna" mirisa iz analne žlijezde (miriši kao crkotina, teško se pere!). To ćešće rade (po mom iskustvu!) jedinke velike 1 m na više nego mali. Kada ju se primi često izbaci "sadržaj" crijeva.

Prehrana:
Žabe, krastače, vodenjaci, ribe, punoglavci, nekad mali sisavci, puževi golaći, ptići, druge zmije, čak i daždevnjaci. Bebe se hrane punoglavcima i beskralježnjacima.

Razmnožavanje:
Mužjaci potencijalne partnerice trljaju sa bradom i nekoliko mužjaka (nekad čak 22!) može formirati "loptu" oko ženke (kao i kod anakonde!) i hrvaju se svojim repovima. Parenje može trajati i 3 sata, ženke se često pare samo jedanput. 2-5 tjedana kasnije ženke polažu 2-105 (prosječno 30-40) bijelih jaja koja se zalijepe zajedno i nabubre pa su krajnje veličine od 20 mm do 40 mm. Jaja polažu u rupe i pukotine, hodnike sisavaca, ispod kamenja i trupaca, ali često i u komposištima i hrpama gnojiva (prirodnog!), lišća (trulog) i drugog bilja (također hrpe algi izbačene na obalu). Nekad koriste isijavanje topline iz peći u zidovima kuća. Nekad ih može biti i 3000-4000 (zajedno sa jajima od maurske vodarice, ribarice i bjelice). Inkubacija traje 6-10 tjedana na jugu. Kada se izlegnu, velike su 14-22 cm. Mužjaci su odrasli sa (30) 40 - 50 cm (H 3 god.), a ženke sa 60 cm (H 5 god.).
Mogu živjeti 28 god. u prirodi.

Gdje se nalaze:
Cijela Hrvatska, neki otoci.


Smukulja - Coronella austriaca


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su obično do 70 (75) cm, nekad preko 80 cm. Ženke su veće od mužjaka. Zjenica je okrugla, glatke ljuske. Obično sivkasta, smeđkasta, roskasta, nekad i crvenkasta. Ženke su sivije od mužjaka (obično smeđi). Po tijelu ima 2 reda tamnih (smeđih, crnih) pjega, iza glave obično malo veće mrlje (nekad u obliku rogova). Na bočnoj strani glave prolazi tamna pruga od nosnice preko oka do vrata. Trbuh je crvenkast, narančast, siv ili crnkast, nekad sa pjegicama.

Br. ljusaka:
leđa- 19 (rijetko 17-21), trbuh- 150-182 (m)/170-200 (ž), rep- 41-70.

Stanište:
Zna se ju naći na grmovitim, travnatim padinama, kamenjarima (navodno čak i u vinogradima), suhim, ali i vlažnim staništima. Voli se grijati ispod vegetacije, limova (...), ali izbjegava velike vrućine. Zbog toga je češće aktivna u hladnijim dijelovima dana, toplim oblačnim danima.

Ponašanje:
Vrlo tajnovita zmija koja je aktivna danju. Za toplijeg vremena aktivna i noću. Po danu se ne kreće puno (13 - 100 m). Može se penjati po gustom niskom grmlju. Relativno spora i flegmatična, ali u rukama često grize, čak i ako se ne osjeća ugroženom (ugriz je potpuno bezopasan i ne boli, ali po mom mišljenu i osobnom iskustvu ima jači stisak od bjelice iste veličine). Također kao i bjelouška pušta sekret neugodna mirisa (miris je puno slabijeg intenziteta od bjelouške).

Prehrana:
Ne "trči" za plijenom, traži ga po mirisu do njegovog skrovišta i tamo se hrani. Veći plijen omota tijelom. Većinom se hrani gušterima (često 70% prehrane!) (posebno veličine običnog zelembaća napola izraslog u dužinu), sljepići i skinkovi, mali sisavci (i njihove bebe), male zmije (čak male ljutice!), jaja gmazova i ptići. Ženke se češće hrane nečim drugim, a ne gušterima. Bebe i mladi se hrane kukcima i gušterima.

Razmnožavanje:
U sezoni parenja (proljeće), mužjaci se bore. Parenje traje nekoliko sati. Kote 2 - 16 (rijetko 19) živih malih. Na jugu se pare opet na ljeto i mlade nose kroz zimski san i kote na proljeće. Na sjeveru ženke se pare svake 2 - 3 god. Mužjaci sazriju za 2.5-3 god. (jug) i 4 god. (sjever). Ženkama treba dulje. Nekad živi i 18 godina u prirodi.

Gdje se nalazi:
Čitava Hrvatska, neki otoci (Brač, Krk, Cres...)


Crnokrpica "pržac" - Telescopus fallax fallax


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su obično oko 75 cm, ali nekad i 130 cm. Vitka zmija sa širokom plosnatom glavom. "Njuška" je zašiljena, ali tupa, oči su male sa okomitom zjenicom. Ljuske na glavi su velike. Leđne ljuske su glatke. Siva, bež ili smeđkasta leđa sa tamnom mrljom ili ogrlicom iza glave i niz tamnih poprečnih pruga ili mrlja na leđima koje su često ukošene (naročito na vratu gdje se najbolje vide). Blijeđe linije prisutne na bokovima i često ima tamnu prugu od svakog oka do spoja čeljusti. Trbuh je blijedo žućkast, bijelkast ili čak rozkast, nekad "zaliveno" sa sivom ili smeđom bojom koja mpže tvoriti nepravilne linije ili pjege.

Br. ljusaka:
Ljuske: 19 (nekad 23) redova ljusaka na leđima.

Stanište:
Obično ih se nađe na kamenitim terenima, kamenitim terenom sa degradiranom vegetacijom, starim zidovima, hrpama kamenja, ruševine... ali ponekad i na hrpama stare vegetacije i pjeskovitim prostorima sa grmastim pokrovom. Ponekad blizu ljudskih naselja. Pretežito nizinska zmija. Ako ju se uznemiri, može se ponašati kao ljutica: glasno sikće, spljošti tijelo i glavu i grize. Temperament varira i neke žele gristi kad ih se primi (ali kod hrvatskih većinom vrijedi da ne grize ruku koja ju drži). Aktivna noću po ljeti, po danu za hladnija vremena.

Ponašanje:
Većinom lovi u sumrak. Pretežito se prehranjuje gušterima, posebno gekonima i lacertidama, ali isto tako povremeno agamama i sljepićima. Može ponekad jesti male zmije i rijeđe manje sisavce i ptice, također kukcima (male crnokrpice). Veće crnokrpice love plijen do veličine skoro odraslog balkanskog zelembaća (Lacerta trilineata). Plijen nekad izvlači iz njegovog skrovišta, ali također vreba na otvorenome i prilazi oprezno iza zaklona (od tuda vjerojatno englesko ime "Cat Snake"). Kada ulovi guštera, drži ga u čeljustima dok otrov "ne proradi".

Razmnožavanje:
Leže 5-9 izduženih jaja (25-40 mm x 10-15 mm), koji su lagano ižlijebljeni po dužini iz kojih se izlegu malci veličine 14-20 cm.

Otrov:
Ima užlijebljene očnjake straga (ispod oka) u gornjoj čeljusti (stražnjožljebozubica). Otrov (ubrizgava "žvakanjem"- "primitivni" mehanizam) prouzroči smrt malih guštera za 1-5 minuta, ali nije opasan za ljude jer su usta premala da bi očnjaci bili korišteni efektivno.
Simptomi (u "najgorem" slučaju) kod čovjeka bi vjerojatno bili slični kao kod ugriza zmajura: oticanje ugriženog mjesta, mala lokalna bol, eventualno mučnina... i prođu za nekoliko sati (bez bolničkog liječenja).

Gdje se nalazi:
Čitava obala Hrvatske, mnogi otoci.


Zmajur - Malpolon insignitus


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su do 240 cm, ali obično kraći. Može dostići masu od 3 kg. Velika, zastrašujuća zmija obično jednoliko obojana sa "ukočenim" vitkim tijelom i uskom karakteristično oblikovanom glavom: oči su velike i "obrve" su nadignute i izbočene, produžuju se naprijed na "njušku" kao 2 jasne brazde, koje daju zmiji vrlo prodoran izraz lica. Temeljna boja tijela je siva, crvenkasto-smeđa, maslinasta, zelenkasta ili crnkasta. Mnogi odrasli su više-manje jednoliko obojani, ali mogu imati raštrkane svijetle ili tamne pjege, ili oboje. Neki imaju tamnije bokove nego leđa, a neki zadrže blijedu verziju obojenja mladih. Trbuh je često žućkast, šaren ili "zaliven" sa tamnijim pigmentom. Neki mladunci su više-manje jednolike boje, neki imaju niz blijedih tamnih mrlja na leđima i red manjih tamnih pjega na bokovima. Nepravilne, svijetle pjege mogu također biti prisutne, a glava i grlo često imaju pravilne, dobro oblikovane svijetle i tamne uzorke.

Br. ljusaka:
leđne su velike, 17 (rijetko 19) redova, nisu grebenaste, ali mogu biti užlijebljene što postaje izraženije sa starošću.

Stanište:
Najčešće se nađe na toplim, suhim mediteranskim staništima, skoro uvijek sa nešto biljnog pokrova u kojem se često skriva. Preferira otvorena kamena ili pjeskovita staništa sa grmastom vegetacijom, ali se isto tako može sresti na obradivim površinama, "otvorenim" šumama, čak i na slano-močvarnim i vegetacijom pješćanih dina kraj mora. Ponekad na rubovima vlažnih šuma (npr. u Italiji) i na obalama rijeka i navodnjavanoj zemlji, povremeno čak i pliva.

Ponašanje:
Pokretna, pomalo agresivna zmija, živi pri tlu. Većinom aktivam danju, ali može biti djelomično aktivan u sumrak za vrućeg vremena. Može se penjati po vegetaciji i često se sunča na cestama (često ih pregazi auto). Zmajuri imaju veliku žlijezdu sa svake sttrane "njuške", ispod kože između oka i nosnice. Ta žlijezda proizvodi tekućinu koja se izlučuje kroz nosnicu i "premaže" se preko tijela, naročito nakon presvlačenja kože. Ta izlučevina izgleda učini zmiju "vodootpornom", tako da to u kombinaciji sa ljuskama uveliko smanji gubitak vode kroz kožu. U opasnosti glasno i dugo sikće, također može spljoštiti i napuhnuti prednji dio tijela i raširiti vrat. Temperament varira, ali isprovocirani zmajuri često grizu.

Prehrana:
Plijen lovi većinom uz pomoć vida. Veiki dio prehrane su gušteri (odrasli zmajuri čak love odrasle pjegave zelembaće (Timon lepidus)), druge zmije i mali sisavci (do veličine malih zečeva) također jede, povremeno i ptice (posebno mladi od ptica koje se gnijezde na tlu). Mali se prehranjuju beskralježnjacima.

Razmnožavanje:
Mužjaci se međusobno bore u sezoni parenja, ponekad čak i za vrijeme parenja, ali prema ženkama su pravi kavaliri (mužjak ulovi miša i ponudi ga ženki. Ako ona prihvati miša, nastavlja udvaranje. To daje 2 važne prednosti ženki:
1. Jedan obrok manje kojeg ženka mora sama sebi uloviti i zato ima više energije za razvoj malih.
2. Manje se izlaže opasnostima da ju ulovi predator dok si traži hranu, pa su šanse za preživljavanje povećane.
Zmajur je jedina zmija u svijetu za koju znanstvenici znaju da to radi.). Ženke polažu 4-20 (obično 4-14) izduženih jaja (27-55 mm x 12-40 mm) ispod kamena, u pukotinama u drvu, ispod uvenulog lišća i u hodnicima zečeva, gdje se može naći jaja od nekoliko ženki zajedno. Za oko 2 mjeseca se izlegnu mali 20-36 cm dugi koji spolno sazriju za 3-5 godina.
Mužjaci žive 25, a ženke 15 godina u divljini.

Otrov:
Plijen brzo ugine (unutar nekoliko minuta), ali su očnjaci pozicionirani straga u gornjoj čeljusti (stražnjožlijebozubica), što znači da mora čvrsto primiti plijen da može "žvakanjem" ubrizgati otrov ("primitivni" mehanizam). Zbog toga se očnjaci mogu efektivno koristiti na ljudima samo ako se zmiju drži u rukama i "težak" ugriz od "slobodne" zmije je gotovo nemoguć. "Teški" ugriz (dugo "žvakanje") u čovjeka u ruku prouzroči utrnuće i ukočenost ruke, kao i naoticanje i ponekad vrućica, no to prođe za nekoliko sati (bez bolničkog liječenja).

Gdje se nalazi:
Od Istre do J Dalmacije, mnogi otoci.


Planinski žutokrug - Vipera ursinii macrops


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su obično ispod 50 cm, vrlo rijetko iznad 60, ženke su veće nego mužjaci. Najmanja europska ljutica: mala, debela zmija uske glave, često ima mrki izgled. Najčešće se zamijeni sa talijanskom ljuticom (Vipera aspis) i riđovkom. Od talijanske ljutice se razlikuje u tome da nema "njušku" uperenu prema gore i ljuske na glavi su uvijek velike i ima mali broj redova leđnih ljusaka. Od riđovke se razlikuje u tome što je manja, ima užu glavu sa zašiljenom "njuškom" i nekoliko razlika u ljuskama na glavi. Leđne ljuske u presjeku izgledaju poput vala, imaju izraženiji greben i često su kratke pa se vidi tamna koža od ispod. Te odrednice daju grubu "teksturu" žutokrugu. Uzorak često nije raznolik: obično je sivkast, blijedo smeđ ili žućkast sa tamnom cik-cak šarom na leđima koja je obično obrubljena crnim i može ponekad biti razlomljena u pjege. Bokovi su obično tamni, trbuh može biti crnkast, bjelkast ili tamno sivi, čak rozkast, sa ili bez pjega. Donja strana repa je ponekad tamna ili sa žutim uzorkom. Kod ove podvrste su mogući melanistički oblici (skroz crni).

Stanište:
Planinski žutokrug je planinska forma, sreće ih se na visinama preko 1 000 m nadmorske visine. Živi na brdima sa dobrom "drenažom", nešto vegetacije, ali češće na visokim često suhim, livadama.

Ponašanje:
Planinski žutokrug je pomalo živčana zmija (a tko ne bi bio da ima manje od 100g i nešto ogromno ti ne da mira?), hoće gristi ako ga se uznemirava. U neuznemirenim staništima može biti relativno česta (ali to je ipak rijetko u usporedbi sa ostalim vrstama).

Prehrana:
Pretežito se hrani skakavcima (našlo se i do 100 komada po zmiji). Plijen često guta živ rađe nego da ga otrova, ali i to se dešava.

Razmnožavanje:
Leže 2-5 malih. Bebe su 12-15 cm duge.

Otrov:
Slabiji od svih ostalih europskih ljutica. To zajedno sa blagim i mirnim temperamentom čini žutokruga najmanje opasnom europskom ljuticom, ali zbog moguće zamjene sa opasnijim riđovkama (V. berus berus i V. b bosniensis) ipak treba postupati prema njima sa poštovanjem.
Kod ljudi izaziva lokalnu bol i oticanje. U osjetljivih osoba može se javiti mučnina i povraćanje, ali oporavak je obično brz. Nisu zabilježeni smrtni slučajevi.

Gdje se nalazi:
Dinara, J Velebit


Riđovka - Vipera berus


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su obično do 65 cm, rijetko do 80 cm (čak 90 cm), ženke su veće od mužjaka. Rep je 1/5-1/6 ukupne duljine tijela. Tijelo je deblje, ima spljoštenu (ravnu, nije uzdignuta, ali ponekad može biti blago uzdignuta) "njušku". Većina riđovki ima jasnu cik-cak liniju na leđima. Ta je obično bez blijeđe centralne linije (kao kod nekih drugih sličnih ljutica). U rijetkim slučajevima cik-cak linija je ravnih rubova, isprekidana, blijeda ili čak je nema. Temeljna boja tijela varira: mužjaci su vrlo kontrastno obojani (naročito u proljeće), u pravilu bijelkasti ili blijedo sivi sa intenzivnim crnim uzorcima. Ženke su smeđkaste ili crvenkaste sa tamnim uzorcima. Postoje i druge kombinacije boja (sivo-smeđa...) i mogući su potpuno crni (melanistički) oblici (u polarnim područjima 50% populacije može biti melanističko). Malci su često crvenkasti. Trbuh je siv, sivo-smeđ, crn, nekad sa bijelim pjegama. Vrh repa je žut, narančast ili crven odozdo.

Stanište:
Susreće se na vrlo raznolikim tipovima staništa, naročito na sjeveru rasprostranjenosti. Tu se nalazi na barama, ravnicama, otvorenim šumama, rubovima polja, živicama, močvarnim livadama, čak i slanim močvarama. Na jugu se češće susreće na planinskim područjima, nizinama...

Ponašanje:
Većinom aktivna danju, naročito na sjeveru. Spljošti tijelo kad se sunča. Melanistički oblici bolje upijaju toplinu. Mogu putovati 0.5-2 km od mjesta na kojem hiberniraju i pare se do lovišta i mužjaci mogu preći i 200 m po danu u sezoni parenja.

Prehrana:
Mali sisavci, ptice, gušteri i žabe također, bebe se hrane bebama glodavaca, malim gušterima i žabama. Kada jedna riđovka ubije plijen, druga može doći i probati ga oteti i onda se bore kao mužjaci u sezoni parenja.

Razmnožavanje:
Mužjaci se bude ranije iz hibernacije i odlaze na lokacije za razmnožavanje ranije. Za vrijeme udvaranja pokušavaju otjerati suparnike glasnim siktanjem i nasrtajima, nakon čega oba suparnika mogu dignuti prednji dio tijela i uvijaju se jedan oko drugoga, pokušavajući pritisnuti protivnikovu glavu uz tlo. Obično pobijedi veći mužjak.
Mužjak i ženka pritisnu svoja tijela zajedno (predigra) prije parenja sa uzdignutim repovima, proces koji može trajati 2 sata. Mužjak često ostane sa jednom ženkom kroz nekoliko dana i s njom se pari nekoliko puta, ali ipak se znade pojaviti "mnogoočinstvo".
Rodi 3-18 malih koji sazriju za 3-4 godine.
Može doseći starost od 10 godina.

Otrov:
Snažno djeluje, ali ugrizi nsu toliko opasni kao kod talijanske ljutice (Vipera aspis) i poskoka. Očnjaci odrasle riđovke su dugi oko 4 mm.
Kod ljudi ugriz izaziva bol, oticanje, razaranje okolnog tkiva, u kasnijim fazama može se javiti mučnina i povraćanje. Zdravim odraslim osobama ugriz nije opasan po život, ali se ipak preporuča liječnička pomoć. Ljudske smrti su jako rijetke.
Bosanska riđovka (V. b. bosniensis) ima jaći otrov od obične riđovke (V. b. berus).

Gdje se nalazi:
Uglavnom kontinentalni krajevi, Istra. U nekim dijelovima uglavnom na većim nadmorskim visinama.



Poskok - Vipera ammodytes ammodytes


Image and video hosting by TinyPic

Opis:
Odrasli su prosječno od 60 do 80 cm, mužjaci su veći od ženki i mogu narasti do 100 cm. Jedina istočnoeuropska otrovnica sa rošćićem na nosu. Tijelo je relativno debelo. Mužjaci su sivkasti, ženke su smeđe, sivosmeđe, crvenosmeđe. Rijetko žuti (1), roskasti ili zelenkasti. Na leđima je tamna (crna, smeđe-crna) linija koja tvori cik-cak šaru (ne mora biti kontinuirano spojena). Samo je u rijetkim slučajevima šara blijeda ili kao crta. Trbuh je roza, sivkast, pjegast (tamno). Dolnja strana repa je crvena, narančasta, roza, zelena, žućkasta... Leđne ljuske imaju greben.
Postoje 3 podvrsteu Europi: V. a. meridionalis (jug Balkana), V. a. montadoni (istočna Rumunjska, Bugarska, europski dio Turske), V. a. ammodytes (Hrvatska, ostali djelovi rasprostranjenosti) i 1 podvrsta u Aziji- V. a. transcaucasiana.
*Poskoci su vrsta koju mogu razlikovati pojedinca od pojedinca. Razlikujem ih po uzorku cik-cak šare. Kod nekih sam primjetio sličnosti u šari. Da li to znači da neki dio cik-cak šare genetski naslijeđuju?

Stanište:
Najviše voli suha osunčana područja sa nešto vegetacije i kamenja (suhozidovi, hrpe kamenja, salonitne ploče, livade sa gustim niskim grmljem- polušikare...).

Ponašanje:
Povremeno se penje po niskom grmlju i drveću (sunčanje, traži ptice), u kamenim zidovima traži guštere. U proljeće i jesen aktivan danju, a po ljeti aktivniji u sumrak i noću. Relativno spor, ali brz po potrebi, često kad ga se iznenadi ili sikće i/ili bježi ili se ukipi. Iako ga se može lagano razbjesniti, rijetko se brani ugrizom.

Prehrana:
Prehranjuje se miševima, gušterima, ptićima, drugim zmijama. Mladi se prehranjuju kukcima, gušterima, miševima.
*Poskok star 2 god. (oko 30-40 cm) već lovi odrasle miševe.

Razmnožavanje:
Parenje se odvija krajem travnja i u svibnju (20-30 dana). Ženke rađaju žive mlade (4-15(20)), 15-18(23) cm) krajem kolovoza ili u rujnu. Od prvih minuta života u "vanjskom" svijetu imaju otrov.

Otrov:
Europska najopasnija otrovnica što se tiče otrova, u prošlosti čak i smrtonosan (danas jako rijetki smrtni slučajevi, normalno boravak od oko tjedan dana u bolnici, teški simptomi trovanja). Očnjaci mogu biti i 1 cm dugi. Ugriženo mjesto jako naotekne, jako boli.
Po jačini otrova (u Hrvatskoj) na prvom mjestu su poskoci u okolici Slunja, onda su velebitski, pa zagrebački i na četvrtom mjestu su krapinski.
*Poskok se boji vode i ne voli se smočiti osim ako nije pitanje života i smrti, pa ga se može otjerati i tako da ga se pošprica običnom vodom. Nekad je i jedna kapljica dovoljna.

Gdje se nalazi:
Cijelo područje Hrvatske na pogodnim staništima, neki otoci.

Post je objavljen 16.06.2008. u 12:12 sati.