Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: razni autori - 'Rijeka za radoznale - Fijumanologija 1.' (Osvit, SDR, 2008.)


Hrvatsko književno društvo 'OSVIT' i udruga 'SDR' objavili su knjigu eseja ''RIJEKA ZA RADOZNALE .- Fijumanologija 1.''



'RIJEKA ZA RADOZNALE' je knjiga u kojoj književnici, kulturolozi, arheolozi, politolozi, filozofi i kulturni aktivisti na razumljiv način govore o nepoznatim temama iz riječke prošlosti.

Znate li da se razmatralo da Rijeka postane sjedištem preteče Ujedinjenih naroda i da je Rijeka bila međunarodno priznata i slobodna država?
Kako je poznati talijanski pjesnik Gabriele D''Annunzio pretvorio Rijeku u najneobičniji grad na svijetu?
Koja je priča o orlu s gradskog grba i kako je Tarsatika utjecala na razvitak cijelog kvarnerskog područja?
Tko su Riccardo Gigante, Antonio Grossich i Riccardo Zanella?
Koje su životne priče ljudi koji su obilježili Rijeku svojeg vremena da bi nakon 1945. bili bačeni u zaborav?
Kakav je Stari grad i Rijeka prije pola stoljeća u sjećanjima nekih Riječana?

'RIJEKA ZA RADOZNALE' je zbirka eseja i osvrta renomiranih autora koji u formi eseja na stručan način pišu o povijesti Rijeke ili o svojem viđenju Rijeke kao mjesta od posebnog značaja. 'RIJEKA ZA RADOZNALE' je knjiga koja je koncipirana u popularno-znanstvenoj formi i upoznavaje građane Rijeke sa ljepotama i značajem grada. Djelo započinje uvodnim tekstom o riječkom identitetu, a nastavlja se kronološki poredanim tekstovima na temu riječke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

'Rijeka za radoznale' je zamišljena kao prva knjiga iz ciklusa Fijumanologije, discipline koja se bavi izučavanjem riječke kulture i povijesti.
Na predstavljanju urednik knjige Danko Švorinić - Udruge Slobodna Država Rijeka i Hrvatsko književno društvo Osvit su se odlučile na pokretanje ciklusa fijumanologije prvenstveno zbog specifičnog riječkog povijesnog iskustva u kojem ima veliki broj događaja i povijesnih ličnosti koje nisu uključene u nacionalne historiografije zemalja u čijem se sastavu Rijeka nalazila. 'Radi se o autentičnoj riječkoj povijesti koja je imala svoj poseban put, različit od hrvatske, talijanske ili mađarske nacionalne povijesti. Jedan od ciljeva ovog projekta je bolje upoznavanje građana s povijesno-kulturnom baštinom grada te njezina zaštita kao vrlo vrijedne i rijetke specifičnosti u svjetskim razmjerima. Upravo na tim temeljima grad Rijeka treba graditi svoj identitet, istaknuto je na pressici.





Post je objavljen 16.06.2008. u 15:50 sati.