Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenyainmyheart

Marketing

Dholuo

Dholuo jezik ili jednostavnije Luo jezik je treći po broju govornika u Keniji. Njime govori preko 3 milijuna ljudi. Najviše u pokrajini Nyanza. Jezici u Keniji se dijele na Bantu, Nilotske i Cushitic (Afro-azijske) jezike.
Za razliku od Swahilija koji je i službeni jezik (mješavina arapskog i Bantu jezika), Luo pripada u skupinu nilotskih jezika.
Iskreno mene su sve te čudne kombinacije i mješavine vjera i jezika u početku samo izluđivale. Taman naučiš jedan jezik, uglavnom riječi ljubaznosti, kad evo ti ga na. Sretneš nekoga tko govori nekim jezikom koji nema puno sličnosti sa ničime što si do sada čuo.
Da stvar bude gora neke riječi na swahiliju treba ponoviti i po stotinu puta da bi izgovor bio barem donekle. Ponajviše zbog glasova (ng,mb,mt.)
Onda uletiš u Luo land i slušaš nešto poput (ny,dh,puno ch i puno r) i pitaš se kaj je sad ovo.

Dholuo


Ovako to otprilike izgleda. Čitanje je u osnovi isto kao i Kiswahili j = đ, y = j, sh = š, ch = č
No izgovor i naglasak !?
Možda najbolje dočarati originalnim Luo pjevačem, jednim od lokalnih i u Keniji dobro poznatim Tony Nyadundom.

* * *


Ponekad se čini baš glupo kad spremaš obične račune ili ulaznice, autobusne karte etc. Iako su to samo računi uglavnom plaćeni sretan u prošlosti stvarno je predivan osjećaj kad te taj mali komadić papira može na trenutak odvesti, barem u mislima, na daleko putovanje.

Put kroz vrijeme


Imam još nekoliko zadataka koje u silnom tumaranju nisam uspio završiti. Razvrstati slike te vidjeti koje bih mogao razviti za svoj album. Dosta sam ih podijelio i nisam napravio kopiju tako da sada uspoređujem ove indexirane preglednike sa slikama koje mogu naći.

Slike


Već sam pronašao nekoliko koje treba razviti. Aj Malindi , aj Homa Bay..... A koliko sam cendrao na onu vrućinu. Ma vratio bih se u roku odmah.
Samo da mogu.
No valja odraditi i zaraditi za novo putovanje.
* * *


Od ovoga ću si napraviti ogrlicu odnosno privjesak. To je od jednog tiger shark-a kakvih se godišnje ne ulovi baš previše. Legalna trgovina ovime ne postoji, barem ju ja nisam našao, tako da je ovaj suvenir još vredniji.

Zub


Kako Lilly sada ima Safaricom vezu sa svijetom čujemo se odnosno smsamo skoro svakodnevno. Ponekad se dogodi da su linije malo u prekidu no to je ipak puno lakše od e-mailanja.

Preostaje mi samo čekati i učiti one fraze za lakše snalaženje idući put.

Onaj prsten na ruci usto daje mi i neke dodatne obaveze...

Post je objavljen 15.06.2008. u 20:45 sati.