Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Slike Pešće - 2

Ovo je drugi dio foto-reportaže, koju sam započeo jučer. Kako rekoh, prošle sam nedjelje šetao od Maksimira do Sportske dvorane Peščenica, i usput ponešto snimio.




Župna crkva Blaženog Augustina Kažotića na Pešćenici (ugao Ulice grada Vukovara i Ivanićgradske), dovršena prošle godine. O estetskom izgledu, svakako postoje kontroverze. Smještaj same crkve međutim ne izgleda sretan: ugurana je na relativno malen prostor između više nebodera i visokih zgrada. Crkva tako ne dolazi dovoljno do izražaja (ovakvoj masi treba otvoreni prostor!), a ljudima zvoni pod prozorima. Osim toga, kako čujem, vlasništvo nad zemljištem je sporno, postoji zahtjev za povrat. Mogla je biti sagrađena nekoliko stotina metara istočno, gdje ima više prostora.




Ista crkva, snimljena odostrag (iz Ulice grada Vukovara).





And now, something completely different! wink Ovih dviju omanjih, životopisnih kuća na Volovčici sjećam se iz dana svojeg djetinjstva, kad sam živio tu u blizini, prije 40 godina. Obnovljene su, a da je početna arhitektura sačuvana. Slikovite su i zanimljive!



Ovdje je stajala kuća (montažna, skoro baraka) u kojoj sam živio do 1968., kad smo se odselili dalje na istok, ali u novu, veću kuću (također doduše montažnu). To je na križanju Svetica i Branimirove. Gdje je sada Branimirova (desno na slici), u to je doba išla željeznička pruga, koja je 1980-ih podignuta na nadvožnjak i pomaknuta 30-ak metara na jug. Moja kuća bila je lijevo - tu je bilo tzv. Čulinečko naselje; srušeno je negdje 1970-ih ili možda još 1980-ih. Pravo naprijed, gdje je zgrada banke, bila je prizemnica u kojoj je bila mjesna zajednica - stajala je do 1990-ih, kad je srušena i sagrađena ova zgrada, koja je tada bila Glumina banka. Sjećam se da smo u zgradu MZ išli na zajedničko gledanje televizije - imati TV, 1960-ih je još bio znak značajnog porasta standarda. Mi smo ga kupili ubrzo nakon preseljenja.




Bandera u Ivanićgradskoj. Možete vidjeti ostatak plakata "Ne spalionici!". Ta kampanja, započeta još prije tri godine, u punom je jeku. Najavio sam već, da ću slijedeći tjedan o tome više pisati.




Na kantama i kontejnerima za smeće svuda još stoje naljepnice Zelene liste, sa parlamentarnih izbora prošle godine! Bit će dobre i za lokalne izbore 2009. smijeh





Kulturni centar Peščenica. Sjećam ga se po tome što je davno, 1980-ih, tu bilo sjedište Kluba prijatelja znanstvene fantastike "Sfera". Nakon izlaska iz "komunističkog pakla" takve se neprofitne aktivnosti ne mogu održati. tuzan Imaju mngoo programa, a pažnju mi je privukao tečaj capoeire, "afro-američke borilačke forme".




Vrlo zanimljiv umjetnički grafit, nastao ove godine! Nalazi se na početku Zapoljske ulice, preko puta zgrade Općine Peščenica (adresa zgrade je Ivanićgradska 61). Načinjen očito na temelju fotografije, posvećen je velikoj Dinamovoj generaciji koja je osvojila kup Velesajamskih gradova (preteča današnjeg Kupa UEFA) daleke 1967.! Čak i ja, koji sam totalni antitalent za nogometno novijaštvo, mogao bih se bez truda sjetiti prezimena pet-šest najvažnijih iz te momčadi. Prema napisu uz sliku, to su: Zambata, Škorić, Gračanin, Blašković, Belin, Pirić, Rora, Čerček, Brčić, Ramljak, Gucmirtl, Dautbegović, Lamza, Mesić, treneri: Zebec i Horvat! O tadašnjem Dinamovom putu do uspjeha objavljen je članak na nogomet.com.





Evo još jednom!




Posteljina u akciji!? Vickasto. smijeh




Za kraj - smiješna mala zanatska radnjica duhovitog imena na tržnici Volovčica, stisnuta u metar i pol širine! Međutim, sudeći po natpisu, vlasnik obvlja gomile raznih poslova!




Post je objavljen 13.06.2008. u 22:15 sati.