Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vincimus

Marketing

Moj džepni prijatelj

Sjećate li se vremena kad su se tekstovi i slike mogli prenijeti na drugo mjesto jedino osobno ili klasičnom poštom? Informatička tehnologija je stvari bitno promijenila, iz početka postepeno i lagano, a u posljednjih desetak godina naglo i vrlo brzo. Ako se ne sjećate bušenih kartica ili ste jedino načuli nešto o njima, tada spadate u moju kategoriju. Naime, bušene kartice su bile prvi informatički pokušaj ispisivanja i arhiviranja podataka kako bi se mogli kasnije ponovno negdje drugdje upotrijebiti. Zvuk se je godinama prenosio putem gramofonskih ploča, a kasnije magnetnih kazeta. Danas su još uvijek aktualni CD i DVD mediji koji polako, ali sigurno gube svoj značaj. Sjećate li se 5.25“ disketa? Mnogi ne znaju da je prva disketa bila veličine 8“, ali navedeni standardi su ubrzo zasjenjeni 3.5“ disketama „ogromnog“ kapaciteta od 1.44MB… Danas se računala (posebno mislim na prijenosna) s floppy uređajem više i ne proizvode. „Zaboravljenu“ ZIP Drive tehnologiju gotovo da i nije vrijedno spomenuti. Danas su na računalima aktualni USB konektori i utori za hrpu različitih memorijskih kartica (Express Card, SD card, MMC card, XD card…).

Prvi USB memory key koji sam imao kupljen je 2003. godine za 700kn, a bio je kapaciteta 128MB i vrlo robusne i nepraktične izrade. Danas, pet godina poslije, na tržištu imate velik broj USB memorija različitih proizvođača, a nekakav minimalni standard je postao kapacitet od 2GB koji možete nabaviti već za 80-ak kn. Svakako bih spomenuo model KINGSTON USB memory key Data Traveler Destination Vienna [034315] s hrvatskom zastavom i snimljenim dokumentarcem o pohodu hrvatske nogometne reprezentacije na europski tron. Osobno sam vlasnik navedenog memory keyja i vrlo sam zadovoljan njim. Kao prvo, vrlo je praktičan (dio koji se priključuje u računalo se putem poluge izvlači u uvlači prema potrebi), a vrlo ga rado pokazujem svima budući da na sebi ima našu hrvatsku zastavu. Zna se da su Hrvati tradicionalno vrlo ponosan narod. Osobno vrlo rado ističem naš crven-bijel-plav i „kockice“ gdje god stignem.

Ako tražite brzog i kvalitetnog „džepnog prijatelja“, svakako bih preporučio Patriot memory keyjeve poput modela PATRIOT Extreme Performance Xporter XT Boost 4GB USB 2.0 [033591], a osim navedenog dostupni su i modeli kapaciteta 2, 8 i 16GB. Patriot USB memorije izrađene su isključivo od najbržih modela flash memorijskih chipova ugrađenih u vrlo kvalitetno kućište. Jamstvo na sve Xporter XT Boost modele je deset godina. Također vrlo kvalitetne USB memorije su i one proizvođača Mushkin. Mushkin se ponosi kompaktnošću i brzinom svojih USB memorija, a model koji bih spomenuo svakako je MUSHKIN SP Series 4GB USB 2.0 [033861]. Mushkin memorije možete pronaći jedino u HGspotu.

USB memory key danas ima gotova svaka osoba koju ćete sresti na ulici. USB je postao sastavni dio svačijeg džepa, a mnogi ga (poput mene osobno) koriste i kao privjesak. Prednosti njegove prenosivosti i kapaciteta su očite pa ukoliko još nemate nijedan primjerak u svom džepu, požurite do najbližeg HGspota i nabavite svog „džepnog prijatelja“.


Post je objavljen 13.06.2008. u 16:32 sati.